Вектор

Posted by admin | | четвъртък 20 август 2009 16:21

„Аз съм част от онази сила, която зло желае, а все добро твори!“. Тези думи на Гьоте, честно казано, го представят като нечовек. Какво пък, Векторите също не са просто хора, те са изключения от редовете на хората. Нали в техния хороскоп няма равновесие.

Ето тези странни комбинации-изключения:
(Петел, Водолей), (Петел, Рак), (Куче, Козирог), (Куче, Телец), (Глиган, Лъв), (Глиган, Везни), (Плъх, Везни), (Глиган, Стрелец), (Бик, Водолей), (Бик, Близнаци), (Тигър, Телец), (Тигър, Скорпион), (Котка, Козирог), (Котка, Лъв), (Дракон, Риби), (Дракон, Рак), (Змия, Скорпион), (Змия, Стрелец), (Кон, Риби), (Кон, Овен), (Коза, Близнаци), (Коза, Дева), (Маймуна, Овен), (Маймуна, Дева). Всичко 24 съчетания.

ГЛАВНОТО Е БЕЗПОКОЙСТВОТО
В една или друга степен останалите шест знака демонстрират равновесие на стихиите. В Краля всички възможни стихии са уравновесени, Шутът или Водачът имат минимално равновесие на стихиите. Останалите три знака са в междинно състояние. А Векторът трябва, просто е длъжен да бъде неуравновесен, в него балансът на стихиите е разрушен окончателно. Разбира се, става дума за образа, имиджа на човека. Ако по някаква причина образът успее да се уравновеси, работата е лоша, векторната енергия на хаоса ще се промъкне вътре в човека и тогава трябва да очакваме беда, и думите на Гьоте ще зазвучат другояче: „Все добро желае, а вечно зло създава”.

Неуравновесеността на Вектора трябва да се излъчва от всеки негов поглед, всеки жест, думите, очите, постъпките. Той трябва да е като гол проводник под напрежение, като машина, от която изкачат искри. При това Векторът е много далече от неврастенията и различните други нервни болести. Нервите му са като въжета. Това не е нервност, това е някаква вечна тръпка, жажда за движение, жажда за суетене. Един е призован на света за установяване и раждане на хармония и ред, а друг (разбира се, това е Векторът) е призован да унищожава излишния ред, раждайки хаос. В този смисъл Векторът е идеалната машина за производство на хаос, нещо като апарат за създаване на редица от случайни числа.

Така че главната задача на Вектора е да се безпокои той самият и да заразява другите с безпокойството си. Но най-забележителното е, че това безпокойство трябва да е безпричинно, като че за нищо.

Много Вектори не могат дълго да седят на едно място, постоянно скачат, тичат нанякъде. Движенията им са трескави, поривисти или напрегнати. В очите на Вектора ту има бодли, ту искри.

АВАНТЮРИЗМЪТ НА ВЕКТОРА
Безпокойството е само малка щриха, тип вибрация, тази тръпка не може да създаде реалността на образа. Нужни са действия. И то действия в най-лошия смисъл.
Най-простият вариант на образа е ролята на въплътена съблазън за противоположния пол. Поведение, при което няма и намек за обикновено дружеско добродушие или обикновено равнодушие, а напротив, веднага възниква мисълта за флирт, кокетство, закачки, при това доста агресивни. Думите, жестовете, погледите без всяка предварителна подготовка трябва да пронизват до дъното на душата.

Обикновените, уравновесени хора знаят колко е трудно да поддържат постоянно такава агресивна настройка. А Векторът може да играе ролята на съдбовен съблазнител много години и дори десетилетия. Учудващо е, но в брака въпреки лошата си репутация Векторът се превръща в прекрасен семеен човек, много точно знаещ как да запази семейството си.
Друг род авантюристично поведение е дребнавостта, скандалджийството и интригантството. Всички тези качества отдавна са заклеймени от човечеството, но нещо не личи да са на изчезване. Що се отнася до подлеци и подлости, във всички времена търсенето им е устойчиво високо. А каква е тук работата? В това, че те са нужни. Не дават на хората да спят, навиват ги, будят ги. При това става дума за всякакъв род дейност – семейство, наука, философия, политика.

Как изумително напредна кариерата на Никита Хрушчов (Кон, Овен), когато той свали маската на шут и клоун при сталинското Политбюро и заигра с пълната сила на своя темперамент, смело, мощно. „Кузькина мать”, „Ясенов кол в гроба на империализма”, а знаменитата обувка, с която чукаше по трибуната на ООН – кой имиджмейкър би могъл да го научи на такова поведение?

В наше време във вестниците и по телевизията е много популярен Владимир Жириновски (Куче, Телец). Колко пъти му предсказваха провал на изборите, а той все се държи. А поведението му не се вписва в никакви рамки. На екрана се заливаха със сок с Борис Немцов (Глиган, Везни). Много години милият Анатолий Чубайс (Коза, Близнаци) пребивава в образа на изчадие на ада. Жените не се различават особено – у нас това е Валерия Новодворская (Тигър, Телец), в Украйна – Юлия Тимошенко (Плъх, Стрелец).

Трудно е да ви съветваме да копирате такова поведение, но си струва да поекспериментирате със скандалното поведение на Вектора.

Ако Аристократът трябва да мълчи, а Професорът да говори умно, Векторът трябва безкрайно да разширява речника си, без да избягва всякакъв боклук. Никоя дума няма да бъде излишна. Александър Пушкин (Коза, Близнаци) не се стесняваше при избора на думи и от това не ни е по-малко любим.

В много отношения музиката, модата, литературата се крепят на бунтарството. И почти винаги това са следи от дейността на Векторите.

А СТРУВА ЛИ СИ ДА БЪДЕШ ЗЪЛ ГЕНИЙ?
Във всеки колектив трябва да има някой, който върви против замисъла, против логиката, против какъвто и да било план. Неговото предназначение е да върти, да мъти, да обърква, да бъде вечен източник на смутове. Пита се защо? Защото е и скучно, и досадно, пък и никога няма да намерим истината без такива отчаяни опоненти като Вектора.

Във всеки случай обществената активност на Вектора не трябва да бъде по-малка от тази на Аристократа, но при това той трябва да се бори не за званието най-бял и пухкав, а напротив, за званието най-черен и космат. Нека го сравняват с дяволите, нека се страхуват и тогава, като си пробие път нагоре, може да прави добро.

Характерно е, че именно телевизията, която твърде мнозина наричат дяволска играчка, съблазняваща човечеството с илюзии и лъжи, е пренаситена с Вектори, при това в кривото огледало на телевизията именно Векторите, а не Аристократите, са най-симпатични. Да си спомним телевизионните кумири като Николай Фоменко (Тигър, Телец), Андрей Макаревич (Змия, Стрелец), Жана Агалакова (Змия, Стрелец), Арина Шарапова (Бик, Близнаци), Юлия Бордовски (Петел, Рак), Александър Масляков (Змия, Стрелец), Игор Кваша (Петел, Водолей).

А ТОВА НЕ БИВА
Лесно е да се досетите, че не трябва да сте постни, рационални, не бива да изглеждате банално, да мълчите дълго, да се заседявате, да се преструвате, че сте като всички. Не бива да сте планомерни и рационални.

Не бива да се съмнявате в правото си на авантюризъм, агресивност и подлост. Всякакви съмнения и нравствени терзания в правилността на подобен начин на действие веднага лишават Вектора от магическата му сила.

Още нещо. Не е желателно да бъдете в сферите и на местата, където тържествуват редът и хармонията, където няма борба. Там Векторът няма да направи кариера.

ВЕКТОРЪТ В СЛУЖБАТА И В БРАКА
Докато Векторът се стреми към върхове в кариерата си, е много трудно да се справите с него. Понякога е по-лесно да му отстъпите да мине, отколкото да влизате в борба с него. Щом се добере до набелязаната цел, Векторът малко се успокоява и се държи доста адекватно, като защитава своите и воюва с чуждите. Въпреки че на подчинените му почти винаги се налага да се примиряват със своеобразието на шефа. Методите на ръководство на Вектора не са приемливи за всички.

А в брака с Вектора става чудо. Запазвайки буйния си нрав извън брака, вътре в брака Векторът става така нареченият брачен доктор, по магически път разбира същността на своя брак и се държи в него именно така, че той да се укрепи.

ОБРАЗИ В КИНОТО
Екстремният вариант е откровената подлост, както при Фаина Раневска (Маймуна, Дева), играеща мащехата в „Пепеляшка” – цялото кралство й е малко, за да се развихри. Стилът на Силвана Мангано (Кон, Овен) е същият в „Семеен портрет в интериор” или при Алена Хмелницкая (Куче, Козирог) в „Сребриста момина сълза”.

Мъжете могат да изиграят откровено злодейство или неукротима злоба в духа на Игор Кваша (Петел, Водолей) във филмите „Три сърца” и „Човекът от булеварда на капуцините или Емануил Виторган (Котка, Козирог) във филма „Раклата на Мария Медичи”. Гърбавият в изпълнение на Армен Джигарханян (Глиган, Везни) в „Мястото на срещата няма да се промени”. Очароват злодеите в изпълнение на Алексей Гусков (Куче, Телец)”Граница, роман в тайгата”.

Валерий Гаркалин (Кон, Овен), той е Кроликов-Шниперсон („Ширли-Мирли”) разбира се, не е никакъв злодей, но е истински Вектор.

Можем да се обърнем към образите на съдбовните съблазнителки, изиграни от Ким Бейсинджър (Змия, Стрелец), или към по-милите съблазнителки, изиграни от Олга Машна (Дракон, Рак).

При мъжете има съдбовни съблазнители като Василий Лановой (Куче, Козирог) – „Ана Каренина”, „Война и мир”, или Николай Еременко (Бик, Водолей) – „Червено и черно”. Освен това Марчело Мастрояни (Глиган, Везни), Олег Видов (Коза, Близнаци) и разбира се, Леонардо ди Каприо (Тигър, Скорпион).

Има вариант на изобразяване на инфантилни глезли, лекомислени принцеси, особено сполучливи при Марина Неелова (Куче, Козирог) – „Стара, стара приказка” или Евгения Симонова (Коза, Близнаци) в „Обикновено чудо”. До тях е образът на девойката-дрипла, като при Лариса Голубкина (Дракон, Риби) – „Хусарска балада”.

Много добри са вечните юноши в изпълнение на Александър Демяненко (Бик, Близнаци) – „Операция”ы”, „Кавказка пленница”или Джеки Чан (Кон, Овен).

Има и много коварни и взривни кротуши, като героините на Мия Фароу (Петел, Водолей) или Ингеборг Дапкунайт (Котка, Козирог).

Интересно, че в „Тил Уленшпигел” играят два Вектора – Ала Демидова (Плъх, Везни) и Наталия Белохвостикова (Котка, Лъв). Александра Яковлева (Петел, Рак) е много убедителна в образа си на вещица в „Чародеи”.

Освен тях Наталия Фатеева (Куче, Козирог), Татяна Самойлова (Куче, Телец), Олеся Суциловская (Тигър, Телец) – „Боклукчия”, Ана Дубровская (Плъх, Стрелец) – „Графиня де Монсоро”, Джоди Фостър (Тигър, Скорпион), Никол Кидман (Коза, Близнаци), Олег Табаков (Глиган, Лъв), Жан Клод ван Дам (Плъх, Стрелец), Арнолд Шварценегер (Глиган, Лъв), Борис Хмелницки (Дракон, Рак).

ЛИЧНИ ВПЕЧАТЛЕНИЯ
Няма смисъл да се страхуваме от човека само на основанието, че той е надарен с някаква странна свръхестествена сила. Също няма смисъл да се измъкваме от обаянието, излъчващо се от Векторите. Но е голямо нещо да се научим да се отнасяме скептично към идеите на Вектора…

РОДНИНИ И ПРИЯТЕЛИ
Мама (Тигър, Телец). Изпитвам огромна съблазън да причисля мама към Овните. Тя е родена на 22 април, но няма да правя това. Телецът си е Телец. В резултат се получава, че в семейството мама стана брачен доктор, което е много близо до истината, защото тя винаги поддържаше свято устоите на патриархалния брак. И в семейството помня само безкрайната й доброта и търпение. Но какво е станало с векторния й имидж в службата? Уви, тук нямам много информация. Допускам, че мама е прилагала някакви векторни методи, все пак тя ръководеше много голям отдел.

Братовчедка ми Марина (Петел, Водолей). Не се срещахме често, защото живеехме в различни градове. Много буен темперамент, имаше големи проблеми с чувството си за хумор. Веднъж с всичка сила ме цапна с дебела книга по главата. Изглежда, съм се пошегувал не твърде фино. Челябинската ни баба правеше състезание между нас. По бележките победата явно беше нейна – тя беше пълна отличничка. Аз изравних резултата с постъпването си в МГУ. Тя се реваншира отново като стана добър одитор.

Братовчедка ми Женя (Плъх, Стрелец), сестра на Марина. Те не си приличаха по нищо – нито по ръст, нито по тип фигура, нито по овал на лицето. Но темпераментът на Женя се оказа не по-малък от този на Марина. Тя завърши института и искаше да стане майстор в цех, да командва полупияни и вечно псуващи мъже. Уговаряха я, но тя упорстваше и настоя на своето. Най-интересното е, че мъжете започнаха да я уважават и я слушаха напълно.

Леля Фаня (Дракон, Рак), неомъжена, леля на мама. За известно време тя идваше в дома ни, хранеше ни със сестра ми, гледаше ни. Аз и тя имахме психологическа несъвместимост. Темпераментът й просто беше някак див. Можеше да се развика, дори да ме цапне. Оплаквах се на мама, плачех горчиво, но мама ме уговори да търпя. Фаня притежаваше бясна активност в домашните работи и буквално поемаше цялото ни домакинство. Впрочем, тя не издържаше дълго и като поживееше у нас в Ташкент няколко месеца, скоро се омиташе у дома си в Челябинск.

Ина Шейнкер (Кон, Риби), съученичка. Поривиста, могъща, но както ми се струваше в ученическите години, съвсем простодушна. Нормално, искрено момиче, никакво векторно коварство. С братовчед ми Едик (две дребни „дървеници”) дълго дружихме по съседски с това буйно момиче, като предизвиквахме неизменни насмешки у роднините.

Александър (Змия, , Стрелец). Пет години в общежитието, в една стая. Това беше повече от дружба, абсолютна отговорност един за друг. Сега периодът на предишната интензивност в дружбата ни е преминал. Той винаги беше неспокоен, някои негови афери откровено намирисваха на безсмисленост. Често го критикувах за необмислените му действия. Разпиляността му е толкова фантастична, че сега той едновременно свири и пее в ресторант, работи като композитор-аранжор и заедно с това преподава частни уроци по всички учебни предмети. Ще ми се да напомня, че той, както и аз, е завършил Химическия факултет на МГУ.

Вадим (Змия, Скорпион). Отново колега в университета, имаме безкраен списък съвместни разговори и събирания. Подчертана мекота и интелигентност, никакви там груби изрази. Старателно прикрива проявите на тайна жлъчност. Що се отнася до кариерата му, не може да се нарече успешна. Освен това, той е човек, явно зает със „свиване” на себе си (в противовес на онези, които се развиват). Престана да пише стихове (много талантливи), отказа се от външни прояви на научната кариера (дисертации, публикации).

Володя (Кон, Овен). Не мога да го нарека приятел, но имаме няколко съвместни публикации по история. Тих, спокоен, ако у него има някаква нервност, тя е старателно потисната от силната му воля. Не даде външна проява на Вектора и с това всъщност унищожи кариерата си.

Ирина (Глиган, Лъв). С нея е свързано излизането на най-дългата (засега) серия от мои книги. Пет години чести контакти, дълги разговори, куп взаимни комплименти. И отново, за кой ли път, никаква подлост, вежлива, добра, здравомислеща. И все пак у нея съществува онзи опънат вътрешен нерв, който тя за съжаление не е развила в могъща пружина. Ако се беше развихрила с пълна сила, нямаше да ми се наложи да си отида от удобния издателски плацдарм.

Игор Владимирович Кваша (Петел, Водолей). С него сме роднини, макар и да не сме много близки. Въпросът не е в това, че и самият И.В. призна роднинството ни. Той удивително, до най-малките подробности, прилича на много мои близки роднини (чичо Виля, чичо Льоня), но особено на брат ми Едуард. Малко съм общувал с него. Единият ни разговор беше в театъра, другият – в колата, останалите не помня къде. Непрекъснато пуши, гласът му е обаятелен, през цялото време ме питаше с какво може да ми помогне. Предлагаше ми билети за театър. Явно не стана реално сближаване, аз твърде много мислех за своите работи и той – за своите. Общи неща между нас не се намериха.

Людмила Ким (Змия, Стрелец). Лечителка, популяризатор на народната медицина, ученичка на Ванга. Класически, може да се каже, демонстрационен вариант на Вектора. Винаги действаше безогледно, не признаваше никакви норми, никакви правила. Цинични епиграми, непрекъснати скандали с обслужването (стандартните обвинения в кражба), караници с клиентите, откровено ненавистничество към жените. Списъкът може да се удължи много. И при целия този плашещ антураж истинска вътрешна доброта, дълга редица излекувани гърбове, крака, диабети, гастрити и други болежки. Всъщност тя дава пример за максимално активна векторна кариера, когато се правят огромно множество добри дела в дяволски образ.

Олга Тимофеевна Брушлинская (Куче, Телец). Сега отговорен секретар в списание „Наука и религия”. Човек с невероятен огън и ентусиазъм. Без нея нямаше да имам и половината си първоначални успехи. Такива хора не само дават на публикациите да видят бял свят, те вдъхновяват, събуждат от сън, карат те да се движиш напред. Не се насищах да говоря с нея. Никога не ни стигаше времето да се наговорим. А понякога говорехме с часове и все в захлас, с викове от възторг, радостен смях и гневни проклятия по адрес на всички глупаци на света.

Юлия (Дракон, Рак). Скулптор и хиромант. Жена с голям огън и темперамент. Една от онези, които завъртат вихъра на живота и обитават в центъра на този вихър, като остават спокойни и съсредоточени. Не бих искал да я поставям на едно стъпало с Роден (Вектор), но изглежда именно Векторът дава невероятната динамика, която така поразява в като че ли най-монументалното изкуство.

СРЕЩИ
Векторът е парадоксален, непредсказуем знак. Представителите му съвсем не си приличат.
Андрей Пучков (Петел, Рак). Водещ на програмата „Катастрофи на седмицата”. Три пъти участвах при него. Нищо специфично векторно, тих, суховат, чете от телетекста всичките си думи. Няма какво особено да си спомня.

А пък Александър Гордон (Дракон, Риби), ако той, разбира се, е Риби (20 февруари), е прекрасна илюстрация на Вектора, защото винаги го е привличал демоничният образ. Снимах се при него два пъти в „Процесът” и веднъж в „М1” в „Мрачно утро”. Докато вървеше „Утрото”, броячът на моя сайт показа 2500 посетители, при положение че в обикновен ден даваше по около четиридесет посетители. В това „мрачно утро” той през цялото време викаше на помощниците си, пускаше виртуални светкавици. Идеален образ за Вектора. Уви, Александър не удържа в ръце успеха си и измисли скучното предаване „Гордон”, където съвсем изгуби демонизма си и се показа в унизително положение пред поканените спецове.

Елена Ханга (Тигър, Телец), водеща на „Принципът на доминото”. На фона на закачливата Ищеева (Водач) изглежда бледо, явно прикрива интелектуалното си превъзходство над партньорката си, работи като номер две. Изглежда, замисълът е такъв. А някога (1997) тя водеше с блясък скандалното по онова време предаване „За това”. Напълно векторна тема.

Алена Хмелницкая (Куче, Козирог). Срещнахме се в „Принципът на доминото”. Преди срещата ни тя се смяташе за Глиган. Обясних й, че по-често трябва да играе неуправляеми негодници. Парадоксалното е, че вече беше изиграла точно такъв във филма на мъжа си „Сребриста момина сълза”, но още не бях гледал филма. В брака се държи много точно, веднага се чувства квалификацията на брачния доктор.

Наталия Фатеева (Куче, Козирог). Легенда на съветското кино. Обаче легендарността й е в явно противоречие със списъка с ролите й. Нищо значително не е изиграно от нея. Но на снимките за предаването „Под знака на зодиака” тази загадка лесно се разясни. Няколко часа снимки бяха бенефис за нея. Всички шеги бяха нейни, цялото внимание на залата беше нейно. На водещия на предаването Олег Марусев (Рицар) оставаше само да й приглася. Тя беше кралицата на бала, при това ярка, активна настъпателна кралица, винаги на границата на нормата. Сред нас хората с такава буйна енергетика са единици.

Същото се повтори на новогодишната вечер в ЦДРИ, но там водеше Зинаида Кириенко (Петел, Рак). А във филмите, особено в „Тихият Дон” изглежда съвсем друга. А тук такова буйство на краските, такава бурлеска! И отново става дума за лидерство на празник, препълнен с актьори, хора професионално много активни.

Матвей Ганаполски (Змия, Стрелец). Какво щастие, че още не се е променил този тип на векторен грубиян, изцяло оправдаващ векторния си хороскоп. Разбира се, водещият на „Детектив-клуб” не е достигнал до висшия образец, не се залива със сок, не се увлича от псувни, но… Като се появи в студиото на „Личен живот”, Ганаполски накара всички да млъкнат, не даваше нито на водещия Владимир Молчанов (Професор), нито на неговата скромна партньорка да кажат нито дума. Когато се появих в студиото и се опитах да разкажа с две думи за 15-те си години работа върху брачната теория, Ганаполски и на мен заповяда да млъкна, а на младоженците, на които посмях да дам малка консултация, заповяда в никакъв случай да не ме слушат, тъй като на този свят могат да слушат само него – Матвей Ганаполски. Ако нямаше такива като него, кой би ми повярвал, че на света има векторен хороскоп.

Александър Зараев (Кон, Овен). Известен астролог. Срещахме се много пъти, отношенията ни някак не потръгнаха, дори едва не се скарахме.

Пьотр Кулешов (Кон, Овен). Водещ на прекрасното предаване „Собствена игра”. Кратка среща в „Късо съединение”. Тих, скромен човек. Ако не знаех, никога не бих заподозрял Вектора у него. Само в погледа му има нещо рязко и бодливо.

НАЙ-ВЕЛИКИ ОТ ВЕЛИКИТЕ
Бихме могли просто да кажем, че това е универсално съчетание, което включва в себе си възможностите на всички знаци. Но нищо не се дава даром, за универсализма трябва да се плати с отсъствие на хармония и покой. Има нещо дяволско в този хороскоп, в този знак.

Картината става ясна, когато започнем да разбираме, че Векторът е някакъв вихър (малък или голям), който се стреми не толкова да въведе ред, колкото да всее смут, да размъти, да завърти. Навремето такава каша в Европа забърка безобидният на вид брадатко Карл Маркс (Тигър, Телец). И защо Александър Херцен (Маймуна, Овен) е будил там някого си. При външната си научна безупречност не внушават доверие Карл Юнг (Глиган, Лъв) или Александър Чижевски (Петел, Водолей). Декарт (Маймуна, Овен) се е занимавал с вихри, Николай Семьонов (Маймуна, Овен) – с неуправляеми верижни реакции, Николай Лобачевски (Плъх, Стрелец) изкривяваше световното пространство. Само Френсис Бейкън (Петел, Водолей) стои като скала. Игор Сикорски (Бик, Близнаци) строеше въртолети, Льо Корбюзие (Глиган, Везни) създаде много своеобразна архитектура.

Още по-добре ще разберем неспокойната душа на тези неукротими хора, като се обърнем към литературата. Тук повече от всякъде има личности, при това най-интересните и могъщите. Александър Пушкин (Коза, Близнаци) и Фьодор Достоевски (Змия, Скорпион), Жан Батист Молиер (Куче, Козирог) и Жан Лафонтен (Петел, Рак), Гюстав Флобер (Змия, Стрелец) и Хенрих Бел (Змия, Стрелец), Франческо Петрарка (Дракон, Рак) и Данте Алигиери (Бик, Близнаци), Йожен Йонеско (Плъх, Стрелец) и Самюъл Бекет (Кон, Овен), Уолтър Скот (Котка, Лъв) и Херман Мелвил (Котка, Лъв), Джон Голсуърти (Котка, Лъв) и Артур Конан Дойл (Коза, Близнаци), Корней Чуковски (Кон, Овен) и Вениамин Ерофеев (Тигър, Скорпион).

Музиката на Александър Римски-Корсаков (Дракон, Риби), Фредерик Шопен (Кон, Риби), Антонио Вивалди (Кон, Риби), Николо Паганини (Тигър, Скорпион) би могла да проясни нещо.

Векторният вокал е извънредно знаменит. Пример за това е творчеството на Клавдия Шулженко (Кон, Овен), Галина Вишневская (Тигър, Скорпион), Елвис Пресли (Куче, Козирог), Ози Осборн (Плъх, Стрелец).

Великият пълководец с кратък живот Михаил Фрунзе (Петел, Водолей).
Велики живописци са Леонардо да Винчи (Маймуна, Овен), Пабло пикасо (Змия, Скорпион), Анри Тулуз- Лотрек(Плъх, Стрелец).

РЕЖИСЬОРИ
Тук са онези, които съвсем неотдавна привличаха максимум вниманието – режисьорите, стремящи се към сюрреализма, абсурда, всякаква мистика и фантастика. У нас в това отношение безусловен лидер беше Андрей Тарковски (Маймуна, Овен) – Векторът, създал завладяващо замъгленото „Огледало” и изумително фантастичния „Соларис”. Намъдрува се в „Сталкер”, но какво ли не се случва по мудните пътечки на мистицизма. Към него се присламчи Карен Шахназаров (Дракон, Рак) със сюрреалистичния си „Град „Зеро”, с мистичния си „Цареубиец”. Трети в списъка е Сергей Соловьов (Маймуна, Дева), най-преданият и яростен привърженик на „сюра”, стигнал до крайност във филма „Червена роза – емблема на печал, черна роза – емблема на любовта”. Ще споменем такива известни майстори на това направление на Запад като Алфред Хичкок (Глиган, Лъв) – титан на мистичните трилъри, Дейвид Линч (Куче, Козирог), създателят на безсмъртния шедьовър „Туин Пийкс”. Тук е и Микеланджело Антониони (Плъх, Везни), съзнателен създател на странното кино.

Глеб Панфилов (Куче, Телец) у нас създава странни филми. Сава Кулиш (Плъх, Везни) създаде „Мъртъв сезон”. На границата между реалността и мистиката е филмът на Михаил Калатозов (Котка, Козирог) „Летят жерави”. Елем Климов (Петел, Рак) от детския смешен „Добре дошли, или Вход за външни лица забранен”премина към страшната и мистична, полудяволска „Агония”.

Впрочем, не всичко е толкова мрачно: Юрий Чулюкин (Змия, Скорпион) създаде „Неподдаващите се” и „Момичета”, Исидор Аненски (Кон, Риби) одушеви Чеховите „Мечки”, „Сватба”.

Освен това Михайл Ром (Бик, Водолей) и Едмон Кеосаян Плъх, Везни).

УПРАВНИЦИ
Не може да се каже, че Векторите управляват лошо – добре управляват. Но оставят след себе си нееднозначни спомени.

Да речем, Константин Черненко (Глиган, Везни) дойде на власт, както казваха тогава, без да дойде в съзнание, и не разкри хороскопа си, жалко, може би от него щеше да се получи втори Хрушчов. Пръв Никита Хрушчов (Кон, Овен) успя да демонстрира всички страни на демоничния образ на владетеля. Той викаше за „Кузькина мать”, чукаше с обувката си по трибуната на ООН, гонеше с ругатни художниците-абстракционисти, натякваше на писателите за изядената сланина и така нататък в този дух. При все това беше много силен политик, тънък, планомерен, много уравновесен, направи много за страната ни и за света, но образът му, той имаше стопроцентово авантюристичен образ, дори може да се каже бесовски. Струва ми се, че главен потребител на зверския му образ беше именно Западът, наплашен не на шега от Никита Сергеевич. В Русия малцина се бояха от него, а повечето тайничко му се надсмиваха. По негово време и по времето на Брежнев имаше още един човек с подобен хороскоп – Михаил Суслов (Тигър, Скорпион). В неговия образ също имаше много странности, палтото му, шапката, гласът, походката – всичко показваше, че е особен, не е като всички. И в народната памет остана, че Суслов е по-главен от всички, макар че това едва ли е съответствало на действителността.

В Германия Хелмут Кол (Кон, Овен) повтори хороскопа на Карл Велики (Кон, Овен). И единият, и другият създаваха велики държави.

В световната политика Векторът е доста значима фигура. Индира Ганди (Змия, Скорпион), Шарл де Гол (Тигър, Скорпион) безусловно са добри управници.

Няма коментари »

Все още няма коментари.

RSS хранилка за коментарите към тази публикация. TrackBack URI

Вашият коментар