Темперамент

Posted by admin | | четвъртък 20 август 2009 16:30

ПРИРОДНИ ОПТИМИСТИ (САНГВИНИЦИ)

Бик, Кон, Глиган

Източник на енергия за тях е всяко природно явление – изгрев, залез, дъжд, сняг, зной и дори ураган. А продължителното им участие в страстите човешки ги докарва до енергетично изтощение. Най-често темпераментът се проявява като устойчив, уравновесен, с голяма увереност в себе си, чувства се голям запас от сили. Впрочем за сметка на големите си запаси от енергия знаците могат рядко да избухват и да нанасят мощни удари.

ДРАМАТИЧЕН ТЕМПЕРАМЕНТ (ХОЛЕРИЦИ)

Коза, Плъх, Змия

Източник на енергия за тези знаци са преживяванията, страстите, включително и любовните. Затова трябва да общуват с хората, да си сътворят по-вълнуващ жизнен сюжет. Темпераментът се проявява в това, че човекът не познава средата, преминавайки от лудешко веселие към отчаяние. Всяко събитие, всяко явление подлежи на драматизация. При външната им буйност, запасът на енергия е минимален, всеки момент може да настъпи срив.

КОСМИЧЕСКИ ОПТИМИСТИ (ФЛЕГМАТИЦИ)

Тигър, Петел, Дракон

Източникът им на енергия е прословутият космос, наджизненото пространство, лишено от време и суета. Затова космическите оптимисти са толкова по космически хладни и отчуждени от страстите човешки. Те вярват във всеобщото тържество на доброто и справедливостта. Външните им прояви варират от безразличие до високомерна снизходителност. В идеалния случай темпераментът е склонен към философстване.

СКЕПТИЦИ (МЕЛАНХОЛИЦИ)

Маймуна, Котка, Куче

Източник на енергия за скептиците е умуването, интелектуалната активност, софистиката, казуистиката и прочее главоблъскащо преливане от пусто в празно. Скептицизмът винаги е умен, умът винаги е скептичен. От една страна, скептичният темперамент подбужда към активна дейност, защото скептикът винаги е пълен с идеи, от друга страна, той никога няма да повярва докрай в своите идеи, затова винаги е готов за неуспех. Към хората се отнася скептично, не вярва във всеобщото щастие, гледа света с усмивката на премъдър и много видял в живота си старец.

Няма коментари »

Все още няма коментари.

RSS хранилка за коментарите към тази публикация. TrackBack URI

Вашият коментар