Водач

Posted by admin | | четвъртък 20 август 2009 16:22

„Ще сбъднем всяка приказка желана, ще победим пространство и простор. Ръце железни разумът ни даде, сърцето ни е пламенен мотор”. Хороскоп с такъв ентусиазъм може да бъде само водачески, а именно:

(Петел, Близнаци), (Петел, Лъв), (Куче, Рак), (Куче, Дева), (Плъх, Дева), (Плъх, Скорпион), (Бик, Везни), (Бик, Стрелец), (Тигър, Козирог), (Котка, Стрелец), (Котка, Водолей), (Дракон, Козирог), (Змия, Водолей), (Змия, Овен), (Кон, Телец), (Коза, Овен), (Маймуна, Телец), (Маймуна, Рак). Всичко 18 комбинации.

ГЛАВНОТО Е ЕНЕРГИЯТА
Трябва да забравим всички разговори за енергични и вяли годишни (или зодиакални) знаци, защото всеки знак може да намери енергия, важното е да знае къде е закопан енергетичният му източник. А да се демонстрира енергичност или вялост е вече въпрос на имидж, значи, на виртуалния хороскоп.

Енергията може да се демонстрира по различен начин. Да речем, двамата най-изтъкнати Водачи в нашата история – Ленин (Кон, Телец) и Сталин (Котка, Стрелец) действаха с различни техники. Очите на Ленин горят, тялото му се тресе, ръцете му непрекъснато правят характерни жестове, пък и гласът му е направо възпламеняващ. Сталин сякаш говори тихо, никакви особени жестове, но от неговите речи залата се възпламеняваше не по-малко, отколкото при Ленин. Значи, Сталин можеше да предаде вътрешния си огън без излишен шум.

И така, има две противоположни техники: външна, чрез шум, трясък, силен глас, рязък жест, и вътрешна, чрез скърцане със зъби, някакви невидими за света тръпки, и главното очи, пълни с огън. Решаващ критерий си остава фактът на отдаване на енергия. Друг въпрос е, че енергията е различна (бяла, черна!).

Всеки харизматичен лидер, било то Ленин, Сталин или Юрий Лужков (Плъх, Дева) безусловно са енергетични донори. Добре изявеният Водач е способен да повдигне на борба и да вдъхнови с думите си хиляди, дори милиони хора. Затова Водачът е толкова ценен в момент, когато инициативата на врага трябва да се сломи с енергетичен отпор. Иля Еренбург (Котка, Водолей) от първите дни на войната става един от главните агитатори и вдъхновители на ненавист към фашизма.

Маргарет Тачър (Бик, Везни). Желязната лейди не просто правеше политика, тя буквално смачкваше с напора и темперамента си. Нейният образ доста й помогна в политиката, макар че, разбира се, политика не се прави само с имидж.

ЕКСЦЕНТРИЧНОСТТА НА ВОДАЧА
Енергетичният напор на знака, насочен към деформиране на другите, се обръща към своя притежател и също го довежда до максимална деформация, лишава го от хармония, прави го странен и смешен. Моториката и лексиката, които в революционна епоха или по време на война изглеждат не само уместни, но и единствено правилни, в мирния живот предизвикват недоумение и дори смях.

Тъй като смехът в живота е доста скъпа стока, няма никакъв смисъл да се гнусите от способността да пораждате смях. Въпреки че, честно казано, смехът, предизвикан от ексцентричността, не е твърде деликатен и прилича на смях при гъдел.

Водачът вика, блещи очи, размахва ръце. С вечното си движение той е призван да насърчава обезсилените, да буди заспалите, да гъделичка тлъстите тела, да възбужда всеобща активност. Ако хората останат пасивни, ако Водачът не успее да ги сплаши с енергетичната си атака, нека поне се посмеят.

Ако в редицата от седем знака има Шут, за какво е нужен толкова смешен Водач? Отговорът е прост, хуморът на Шута не е ясен на всички, той е твърде жлъчен, твърде интелектуален. Има тип хора, които Шутът съвсем не разсмива. Хуморът на Водача е по-прост, номера, проверени през вековете: смешни физиономии, подскачания, падания, плесници. Грубовато, но пък надеждно. Затова няма смисъл да се стараете с деликатността, търсете шаблонен, вековечен хумор.

НУЖНИ ЛИ СА НА ХОРАТА ВАШИЯТ ЕНТУСИАЗЪМ И ЖАЖДА ЗА ЖИВОТ?
Радостта от битието в съчетание с наивността раждат ентусиазма. Ентусиазмът съвсем не винаги съпътства детството. Парадоксално е, но именно в ранните си възрасти човек може да си позволи разкоша на печал и униние, защото всичко още е пред него. А колкото по-стар става, толкова по-важно е за него да не губи тонус, толкова по-важно е да вярва в победата на доброто, да се радва на труда и да се надява на поправимостта на най-безнадеждните ситуации.

В зрелите години загубата на ентусиазъм е смъртно опасна. Затова Водачите стават така желани на всяко място, където са събрани не твърде млади хора. Така че би било добре да се напълнят с Водачи медицинските учреждения, а също и административните кантори, заети от старци. На престарелите хора не им е нужен покой, те и без това имат твърде много покой, а шум, глъчка и море от ентусиазъм.

НЕ ПРАВЕТЕ ТОВА
Не бива да мълчите дълго, да се заседявате в ъгъла, да бъдете дребнави и старателни, да се обличате в скромни дрехи. Затова избягвайте всичко маскиращо, скромно. Никакви сиви и кафеникави тонове, никакви обикновени прически, банални фасони.

От друга страна, не бива да се впускате в дреболии, да замисляте твърде малки проекти. Ако се захващате с някаква работа, да бъде с размах. Водач, който се опитва да уреди малките си проблеми, опитва се да се отстрани от обществото, е обречен на неуспех.

Не бива да задържате енергията в себе си. Щом енергията се е родила, трябва да й дадете изход. Адреналинът постъпва в кръвта и изисква активни действия.

ВОДАЧЪТ В СЛУЖБАТА И В БРАКА
Инициативността е качеството, което се изисква от Водача в службата. Особено добър е инициативният подчинен, бодър и пълен с енергия. Ако се увлече много, винаги ще се намери оправия за него под формата на добър началник, способен да отсее добрите от лошите начинания. В такъв смисъл Водачът-началник вече е по-опасен. Кой ще го спре при необходимост. За съжаление Водачите-началници не винаги са готови за реална критика.

Поговорката „Седем пъти мери, един път режи” не се използва често от Водачите. Затова трябва да действате на принципа: „Вчера беше рано, а утре ще бъде късно”.

В семейния си живот Водачите се колебаят между равния и духовния брак, което доказва борбения им характер и боен темперамент. В браковете, изискващи спокойствие (патриархален и романтичен съюз), Водачът не е удобен, твърде много шум има там, където е нужна тишина.

ОБРАЗИ В КИНОТО
Първият и абсолютно безсмъртен образ е Чапаев в изпълнение на Борис Бабочкин (Дракон, Козирог). Гласът му, очите, командирското му място „Най-отпред на бойния кон!”.

Юлия Меншова (Петел, Лъв) изигра много напорист и съкрушаващ всичко робот („Действай, , Маня!”). На световно ниво Мила Йовович (Котка, Стрелец) изпълни същата задача в „Петият елемент”. Крехката на вид Марина Ладинина (Маймуна, Рак) през всичкото време играеше председатели на колхози и други челници в производството, агитатори и активисти.

Сергей Шакуров (Дракон, Козирог) или Сергей Никоненко (Змия, Овен) са готови да внесат във всеки сюжет много шум, викане и неукротима борба. В света повече сме свикнали с други герои, например Д’Артанян в изпълнение на Жан Маре (Бик, Стрелец).

Несравнимата бавачка на всички времена Наталия Андрейченко (Маймуна, Телец), тя е Мери Попинс, строи всички лоши хора, а добрите деца развесели и вдъхнови. В мъжки вариант това е Сергей Проханов (Дракон, Козирог), знаменитият „Мустакат бавач”.

Ина Улянова (Куче, Рак) в „Покровские ворота” показа най-точния типаж за знака на Водача. На нейната Маргарита Павловна й подхожда да командва батальон. А в личния си живот актрисата е тих и нерешителен човек. В същия филм блесна с Водаческия си темперамент Олег Меншиков (Плъх, Скорпион). Неговият Костик е истински Водач, макар и на нивото на един московски район. Енергичните роли му се удават повече от трагичните. Олга Аросева (Бик, Стрелец) е предводителката на банда в „Интервенция”.

Екатерина Савинова (Тигър, Козирог) е народен вариант на темперамента, с пеене и танц, което е показано виртуозно в легендарния филм „Елате утре”.

Ия Нинидзе (Плъх, Дева) в „Небесни лястовици” и Янина Жеймо (Петел, Близнаци) в „Пепеляшка”. Това е приказен типаж, великолепната светлина, която те излъчват, чистата и радостна енергия оживяват старците, правят циниците романтици, съживяват камъните, тиквите и т.н.

Савелий Крамаров (Бик, Везни) беше гений на комедията. Георгий Бурков (Петел, Близнаци) напълно се посвети на комедията с типажа си на лукав алкохолик. Михаил Кокшенов (Плъх, Дева) също стана чисто комедиен актьор. Сега е много популярен Андрей Данилко (Бик, Везни), изобразяващ Верка Сердючок. Залог за успеха на артиста е напорът на темперамента на показаната от него лелка с гръд като диня. Не по-малко популярен е Дмитрий Нагиев (Коза, Овен), изиграл жени и мъже в сериала „Внимание, Модерн!”. На световно ниво за най-темпераментен комик беше признат Адриано Челентано (Тигър, Козирог). Джим Кери (Тигър, Козирог) е невероятен ексцентрик.

ЛИЧНИ ВПЕЧАТЛЕНИЯ
Принуден съм да призная, че, изглежда, имам проблеми в общуването с Водачите. Във всеки случай те са представени в минимално количество.

ПРИЯТЕЛИ И РОДНИНИ
Сестра ми (Бик, Везни). Нищо Водаческо, винаги тиха, кротка. Вътрешен огън, разбира се, се чувства, а външно – тишина. Докато беше съвсем малка, струва ми се, й бях добър брат и доста се занимавах с нея. След заминаването си в Москва нещо се наруши в нашите отношения и така и не се възстанови истински и досега.

Владимир Матвеевич (Змия, Овен) е един от главните организатори на Академията на руската пара. Човек с много добра душа, за огромните си размери получи прякора Планина-човек. Притежава чудовищна сила, изумителна искреност и невероятна импулсивност, вечно целува и прегръща някого, тупа го по рамото, от което цялата баня просто се разбягва по ъглите, опасявайки се от синини, натъртвания, а може и счупвания. Ако Владимир Матвеевич отгоре на това си пийне, влизат в ход скамейките и други подръчни предмети. Също така галено ни нарича „мерзавци”, „негодници” и с тем подобни ласкави прякори.

Володя Сухой (Змия, Овен) е още един лидер в банята. Във всичко е противоположен на Матвеич – слаб, сух, жлъчен. Дори и да е добър, старателно прикрива това. Омръзна на цялата Академия със своята напрегнатост, жлъчност, стремежа си да укроти всички, да затвори устата на всички. Нищо не го оправя, нито караница, нито похвала, нито равнодушие, нито енергетичен натиск.

СРЕЩИ
Андрей Караулов (Куче, Дева). Два пъти участвах в неговия „Момент на истината”, когато това предаване вървеше по някакъв дециметров канал. Направи ми максимално неприятно впечатление, надявам се и аз на него също. Макар че, той по-скоро просто не ме забеляза. Всичко, което казвах, предизвикваше у него пристъпи на язвително съмнение. Особено се усъмни в реалността на 40-годишната криза на мъжа. Точно тогава той беше на 40 и заяви, че при него всичко е прекрасно. Какво можех да възразя на това?

Елена Ищеева (Бик, Стрелец). Разбира се, темпераментът й е съвсем лудешки, иначе не би препускала с „Нощните вълци” на „Харлей”. Когато седях с нея на дивана в „Принципът на доминото” тази пламенност се чувстваше. И все пак главното й достойнство не е в сферата на натиска, а в сферата на смеха. Парадоксалността на успеха на „Принципът на доминото” е именно в празничната, смехова атмосфера на шоуто. Ищеевасе разсмива лесно, заразява се от чуждия хумор, самата тя може да остроумничи, непрекъснато се усмихва, а най-често просто сияе. И, разбира се, темпото. Главното в такива шоута е темпото. Темпото не може да се създаде с никакъв монтаж, а „Принципът на доминото” излъчва в пряк ефир четири от пет номера, което е уникално само по себе си.

Алексей Лисенков (Змия, Водолей). Не съм поклонник на жизнерадостното му „Сам съм си режисьор”, макар че допускам, че това развлечение е напълно уместно на екрана. В студиото на „Късо съединение” остроумничеше заразително и великолепно танцуваше с Лолита. Без съмнение би свършил работа в някоя кинокомедия. А може би вече се е снимал?

НАЙ-ВЕЛИКИ ОТ ВЕЛИКИТЕ
Екзалтираният Брайън Ъпстейн (Куче, Дева) някога създаде божествения „Бийтълс”.

Много писатели, и то какви, активни, мощни, темпераментни. У нас това са двамата може би най-велики класици с огледални хороскопи: Николай Гогол (Змия, Овен) и Лев Толстой (Плъх, Дева). Освен това Василий Жуковски (Котка, Водолей). На Запад Хенрик Сенкевич (Кон, Телец), Карел Чапек (Тигър, Козирог), Ерих Мария Ремарк (Куче, Рак), Лион Фойхтвангер (Маймуна, Рак), Стендал (Котка, Водолей), Джон Толкин (Дракон, Козирог). В техните произведения има много мъжествени и темпераментни хора, много думи са посветени на движението на народа. Толстой, Сенкевич, Фойхтвангер са прославени с темата за войната на своя народ.

Същото значение в музиката има Рихард Вагнер (Петел, Близнаци), може би най-патетичният композитор в историята. До него е Франц Шуберт (Змия, Водолей).

Уолт Дисни (Бик, Стрелец) е създател на детски свят, носещ неговото име. Готфрид Лайбниц (Куче, Рак), Чарлз Дарвин (Змия, Водолей), Николай Коперник (Змия, Водолей) и Макс Планк са лидери в науката.

Ян Гилън (Петел, Лъв) е пример за темперамента в рок-музиката. Раул Капабланка (Плъх, Скорпион) е най-темпераментният шахматист.

РЕЖИСЬОРИ
Този знак приюти най-добрите съветски режисьори, обясни същността и смисъла на киното на нашите бащи и дядовци. Темперамент, страст, ето кое беше главното в онези времена. Енергията от екрана трябваше да се влее в масите, да заразява и зарежда хората за подвиг. Най-изтъкнатият в съветското кино Сергей Герасимов (Кон, Телец) създаде „Млада гвардия” и „Тихият Дон”. Бушуващите там страсти не изглеждат измислени и фалшиви. Огънят в такъв филм е истински. Още по-ярък е огънят във филмите на Юлий Райзман (Котка, Стрелец), вкарал толкова страст в „Комунист” или „Ами ако това е любов?”.

Григорий Чухрай (Петел, Близнаци) снима малко, но всеки негов филм е изпълнен с невероятни страсти, било то „Чисто небе” или „Балада за войника”. Тук е и Марлен Хуциев (Бик, Везни), създал „Пролет на крайречната улица”, филм, към който никой не може да остане равнодушен.

Ако в живота около нас страстите са малко, можем да се обърнем към класиката, към най-драматичните произведения. Така славата намери Григорий Козинцев (Змия, Овен), едва когато намери себе си в такива големи драматични творения като „Хамлет” и „Крал Лир”. Интересно е, че Сергей Юткевич (Дракон, Козирог), принадлежащ към същия знак, екранизира „Отело”.

Емил Лотяну (Плъх, Скорпион) засне „Таборът отива към небето”, където всичко просто кипи и пуска мехури. Евгений Ташков (Тигър, Козирог), създал”Адютантът на негово превъзходителство” и комедията „Елате утре”, също се отнася към темпераментните хора.

И, разбира се, комедиите. Яков Протазанов (Змия, Водолей) започна като блестящ комедиен режисьор, снимайки „Денят на свети Йорген”. При снимането на сериозни филми смени ексцентричността със страсти, като в знаменития „Четиридесет и първият”. Григорий Александров (Котка, Водолей) юнашки разсмя нашите дядовци и баби, но и сега не е загубил актуалността си. „Веселите момчета” са си весели както преди, а „Цирк” е смешен, както и в старо време.

Рогожкин (Бик, Везни) си остава лидер на днешната руска комедия. Неговите всевъзможни „Национални особености” са единствен източник на смях.

ВЛАДЕТЕЛИ
Водачът не е толкова добър като владетел. По-скоро той е революционер, унищожител. Сталин (Котка, Стрелец) и Ленин (Кон, Телец) съвсем не опровергават тази теза.
Освен тях и блестящата и напориста Маргарет Тачър (Бик, Везни) – тя не е просто „желязна”, освен това е и огнена…

А Павел I (Куче, Дева) позагуби своя огън в дългото очакване на трона.

Няма коментари »

Все още няма коментари.

RSS хранилка за коментарите към тази публикация. TrackBack URI

Вашият коментар