Аристократ

Posted by admin | | четвъртък 20 август 2009 16:20

Тук са общо 28 съчетания – (Петел, Овен), (Петел, Везни), (Куче, Лъв), (Куче, Скорпион), (Глиган, Близнаци), (Глиган, Дева), (Глиган, Стрелец), (Плъх, Козирог), (Плъх, Рак), (Бик, Лъв), (Бик, Скорпион), (Тигър, Риби), (Тигър, Дева), (Тигър, Стрелец), (Котка, Овен), (Котка, Везни), Дракон, Водолей), (Дракон, Телец), (Дракон, Скорпион), (Змия, Риби), (Змия, Близнаци), (Кон, Козирог), (Кон, Рак), (Коза, Водолей), (Коза, Телец), (Коза, Лъв), (Маймуна, Риби), (Маймуна, Близнаци).

ГЛАВНОТО Е КРАСОТАТА
Заради какъв образ хороскопът се е отпуснал толкова, кого е направил лидер в обществото, кое лице е определил като най-разпространено между хората? Какво пък, светът на светлината и доброто може да тържествува, много точно е казано, че красотата ще спаси света, защото главното предназначение на Аристократа е да внася красота в света. Тук всичко е точно както в учебника, както Чехов ни учеше: „Всичко в човека трябва да бъде прекрасно: и лицето, и дрехите, и душата, и мислите”.

Да започнем от най-простото, от дрехите. Съвсем вярно: следи модата, създава модата, харчи много пари за дрехи, безкрайно разширява гардероба си. Но това е само началото – много по-важна е елегантността, красотата на жестовете и мимиката, красотата на очите. Впрочем, очите вече се отнасят към лицето.

За Аристократа лицето е по-важно от дрехите. Получава се така, че болшинството хора с този хороскоп имат големи, изразителни очи и наистина много хармонични и красиви лица. Но дори ако по някаква причина лицето не е станало еталон за красота, то непременно трябва да е мило, нежно и приветливо. Разбира се, става дума за израза на лицето.

Що се отнася до душата и мислите, тук се приближаваме до най-главното. Аристократът трябва да се представя за нравствено безупречен и чист човек. Всякакви, дори и най-нищожните съмнения в нравствената му безупречност, корист, злоба, тайни замисли, трябва моментално да се опровергаят.

Можем да добавим всякакви думи към списъка на Чехов. Нека има красиви мебели, красиви аромати, красива прическа, красив глас. Елегантност и грация, всичко трябва да е съвършено – всеки жест, всяко потрепване с ресници, всеки поглед.

Има само едно „но”, става дума за стилна красота, елегантност, единство на стила, но не за сладникавост и хубост.

ЕМОЦИОНАЛНОСТТА НА АРИСТОКРАТА
За да не бъде картината толкова идилична, ще отбележим веднага, че така точното разбиране на красотата и стила при Аристократа е за сметка на най-фините настройки на емоционалното му възприемане. Именно душевната изтънченост и чувствителност е залог за красотата и хармоничността на Аристократа.

Така че му се налага да плаща за красотата си със слаба нервна система, непригодна за груби отношения. Оттук предупреждение към околните да пазят Аристократите, да се отнасят нежно и деликатно с тях, буквално да не дават прашинка да падне върху тях. Наградата им за това внимание ще бъде непрекъснатото разцъфтяване на Аристократа. Представете си, че това е нежно цвете, можете да му измислите име – роза, лале, момина сълза и т.н. Отнасяйте се към Аристократа като към цвете.

А Самият Аристократ трябва да прави внимателна ревизия в арсенала на емоциите си, като си избира радостни, благоприятни, красиви емоции, очаквани от хората, които го заобикалят.
Аристократът внася в живота не само красота, но и емоционална наситеност. Той трябва да умее да се радва, когато му поднасят подарък, трябва да умее да се весели, когато го развеселяват. Но ако са обидили Аристократа, той трябва да се обиди много правдоподобно. Така, че веднага да поискат да го съжалят. Аристократът постоянно трябва да събужда чувство на състрадание, чувство на жалост.

С една дума, говори се именно за игра, но много искрена, идваща от глъбините на душата. Но няма смисъл да прекалявате, също няма смисъл да играете това, което не очакват от вас. Глупаво е да се обидите, ако никой не ви е обидил, глупаво е да се веселите, ако никой не е и помислял да ви развесели. И така нататък.

ТРЯБВА ДА СТАНЕТЕ ДУШАТА НА КОМПАНИЯТА
Лесно е да се досетим, че великата дарба на емоционалната гениалност не е твърде ефективна при общуването очи в очи, провокирайки емоционален дуел, когато върху опонента се излива твърде голяма енергия. Съвсем друго е, когато има много зрители. Тук има пряка аналогия с традиционния за аристокрацията начин на живот, запълнен с различни светски мероприятия, балове, приеми и т.н.

Така че за Аристократа е стратегически важно около него да има повече народ, за да бъде винаги в центъра на вниманието. Само тогава Аристократът ще се прояви в целия си блясък.
Може да се каже, че Аристократът е най-добрият социолог, защото е изучил изумително добре законите на концертната зала, тълпата, социума. Аристократът е най-добър познавач на колективния разум. Затова именно той, въпреки цялата си външна неразумност и емоционалност, е най-добрият социолог, политолог, рекламен агент и т.н. Не анализът, а именно тънкият нюх помага на Аристократа да отгатва предпочитанията на масите. Трябва само да поиска и ще стане душата на всяка компания.

По-добре е Аристократът да не се стреми към властта. Стремежът му ще се хареса на абсолютно всички, но може да му изиграе лоша шега. Властникът понякога трябва да прибягва до непопулярни мерки. Освен това Аристократът получава твърде големи аванси, които трябва да заслужи. Затова се движи във властта отгоре надолу, а трябва да е обратното.

А ТОВА НЕ БИВА
И така: не е желателно Аристократът да идва на власт – море от очарование, но и неизбежно разочарование. И какво още?

Не трябва да се правите на голям умник, много по-важно е да изглеждате честен, благороден и с мярка наивен. Не бърборете безспирно, по-добре мълчете красиво или говорете кратко, обемно и афористично. Дългите и безсмислени разговори не са работа за благородници, особено сериозните, докосващи емоционалната сфера. Аристократът кипва бързо и в състояние на афект моментално изгубва цялото си обаяние. По-добре е да имате някакви предварително приготвени стандартни думи, а главно интонации за всякакви случаи в живота. За Аристократа интонацията означава повече от самата дума.

Категорично не бива да враждувате никога и с никого. Ако съвсем не можете да изтърпите нещо, по-добре избухнете, развикайте се, но само не враждувайте постоянно. Така че никакви дълги обиди, никаква мъст. Трябва да имате равни, приятелски отношения с всички. Не се присъединявайте към едната от две враждуващи групи, не извършвайте подвизи в името на дружбата, само трябва да имате приятни, необременяващи отношения с всички. Абсолютната доброжелателност към всички е единственият път за запазване на собственото ви здраве. Умерено трябва да се грижите за другите. Те трябва да се грижат за Аристократа. Нали той е център на вселената.
Наличието на врагове е пагубно за Аристократа, когато не го обичат, той се топи като свещ.

АРИСТОКРАТЪТ В СЛУЖБАТА И В БРАКА
Ако Аристократът е началник, трябва да си има заместник – цербер, който да компенсира доброжелателността на твърде мекия началник. Във всички други случаи Аристократът трябва да се стреми да стане всеобщ любимец, най-красивият, най-елегантният, човек, приятен във всяко отношение. Но главното, човек извън подозрение, с безупречен нравствен авторитет.

В брака си Аристократът е сложна фигура, защото не е твърде удобен в малкия семеен колектив. В семейството му е тесничко. Особено печално е положението на знака в патриархалния брак, защото той изисква преданост на домакинството, а не на обществото, а Аристократът служи на социума, а не на кокошките, овцете и краставиците.

ОБРАЗИ В КИНОТО
Най-показателният образ е елегантната и чувствителна красавица, мълчалива и с големи очи. Например, Лариса Гузеева (Глиган, Близнаци) в „Жесток романс”. Показателно е, че според сюжета тя е много чиста и скромна, но въпреки това около нея се въртят всички мъже без изключение. Тя е всеобщият център на вниманието. Но главно, не е просто кукла, тя е мерило за чистота и честност. Трагично е не само, че я убиват, ужасно е, че просто са посмели да я излъжат.

В мъжки вариант такъв център на всеобщо внимание и обожание е Олег Дал (Змия, Близнаци) в ролята на принц Флоризел. Шикозни костюми, елегантност, но най-важното е нравствената чистота, позволяваща му да съди другите хора по съвест.

По-капризен вариант: Орнела Мути (Маймуна, Риби) в „Укротяване на опърничавия”. Всичко си е на мястото – красота, елегантност, изразително мълчание. Липсва мъничко доброжелателност и твърде силно се чувстват егоизмът и тайните помисли.

Чулпан Хаматова (Котка, Везни) не може да се нарече разкошна красавица, но нейната героиня в „Страната на глухите” е безгранично обаятелна, трогателна и чиста, през цялото време ти се иска да я защитиш, съжалиш, просто да я погалиш. И само напълно свършен човек може да я упрекне в излишна доброта. Същото е с Елена Сафонова (Маймуна, Близнаци) в „Зимна вишна”.

В мъжки вариант Евгений Леонов (Тигър, Дева) или Анатолий Папанов (Куче, Скорпион) са далече от идеала за костюмирани красавци. Но Леонов почти във всичките си роли („Рейс на райета”, „Зигзаг на успеха”) е учудващо пластичен, безкрайно обаятелен и привлекателен. Папанов е не по-малко органичен. Особено добър е в ролите на честни труженици („Децата на Дон Кихот”, „Белоруската гара”). Също и Фрунзик Мкртчян (Кон, Рак) в „Мимино”.

В този хороскоп броят на народните любимци не се побира в никакви рамки. Лариса Удовиченко (Коза, Телец), Олга Остроумова (Глиган, Дева), Клаудия Кардинале (Котка, Овен), Светлана Светличная (Дракон, Телец), Барбара Брилска (Змия, Близнаци), Алексей Баталов (Дракон, Скорпион), Вячеслав Тихонов (Дракон, Водолей), Юрий Соломин (Глиган, Близнаци), Алексей Булдаков, Георгий Жженов, Павел Луспекаев (всички са Котка, Овен), Олег Янковски (Маймуна, Риби), Анатолий Кузнецов (Кон, Козирог), Жерар Депардийо (Плъх, Козирог), Робърт де Ниро (Коза, Лъв).

ЛИЧНИ ВПЕЧАТЛЕНИЯ
Красотата е хубава от разстояние, когато поднасяш красотата твърде близо до очите си, се виждат не само прекрасните черти, затова личните впечатления са особено важни.

РОДНИНИ И ПРИЯТЕЛИ
Сергей (Кон, Рак). По времето, когато дружбата ми изглеждаше най-важното в живота, именно него смятах за мой най-добър приятел, най-надеждният и преданият. Човек с невероятно обаяние, абсолютен любимец на всички хора на света. Никога не го видях нито зъл, нито агресивен. Явно искаше да се хареса на всички хора на света.

Когато цялата наука си стегна куфарите и избяга зад кордона, той се оказа в Германия. Чаках завръщането му като чудо. Толкова ми липсваше! Уви, в Москва имаше твърде много като мен. Истинският Аристократ създава образ на най-добър приятел за твърде много хора. Така че никога няма смисъл да си правите особено големи илюзии за персоналната преданост на Аристократа. Той не може без обществото. Той е приятел на всички.

Същият Сергей, бидейки могъщ спортист, известен автомобилист, майстор във всичко, и въобще човек, лишен от каквито и да е комплекси, винаги ме поразяваше с чувствителността на нервната си система. Много често наблюдавах колко се притеснява, колко много нервничи. В нашите кръгове се разказваха легенди за раздразнителността му. Епизодът с излитането от Целиноград в Москва, караниците и примиренията му с жените, трескавото му вълнение преди любовните срещи. За мен винаги беше загадка как такъв уверен в себе си човек може да нервничи толкова невероятно много.

Владимир (Котка, Овен) имаше много слаба нервна система. Нерви, нерви. Да не му кажеш излишна дума, веднага се обижда. Но раздразнителността на Владимир не се компенсира с нищо приятно. Всъщност той е отрекъл всички заповеди за Аристократа. Опитва се да изглежда логичен и здравомислещ, говори много и безразборно. Но речта му е твърде емоционална, хаотична и объркана. Не се грижи за външността си, не е спортен тип, не е елегантен. Кариерата му е лоша, създава неблагоприятно впечатление на хората, редовно има сблъсъци дори с близките си, а всъщност не е лош човек. Ярък пример как неправилно изграденият образ е развалил кариерата му и е влошил положението му в обществото.

Анатолий Гузенко (Глиган, Стрелец). Народен артист на Русия, работи в Сатиричния театър, снимал се е в „Пировете на Валтасар”, в „Белия кон” изигра Колчак. Затова в банята е получил званието Адмирала. Винаги мълчи, никакъв шум, елегантен, красив, самотен. Но резултатът е същият – всички го обичат, уважават, с никого няма никакви конфликти.

Николай Николаевич (Котка, Везни) е много доброжелателен, еднакъв с всички, не вика на никого, с всички се разбира. Неговият син Николай (Кон, Козирог) тръгна по друг път, раздели хората на черни и бели, обожава едните, воюва с другите. Това му създава много проблеми, защото е страшно обидчив и преживява тежко негативното отношение на когото и да било.

Чичо Яша (Дракон, Скорпион). Нежен кадифен глас, солидност на мъж, който е сигурен в себе си. Виждах го рядко, най-много ме поразяваше у него разкрепостеността, лекотата в общуването, някаква закръгленост и обтекаемост във всичко. Някои роднини не обичаха чичо, защото позира твърде откровено и се изтъква. Но в рамките на Аристократа това съвсем не е грях.

Леля (Петел, Везни). Класически образ: мълчи и се усмихва. Никога не изричаше нищо сериозно, пък и не би могла да изрече, не й достигаше нито ум, нито образование. Затова пък се смееше заразително. Работеше като медицинска сестра. Помня, че веднъж отидохме с брат ми при нея на работата да вземем нещо, може би епруветка за опити по химия. Тогава бях малко учуден от дружеските й и мили отношения с всички. Явно беше любимка на колектива. Учудих се, защото в нашето семейството беше на долното стъпало в йерархията, и, както вече казах, предпочиташе да си мълчи.

Феликс Немировски (Котка, Везни). Мой втори братовчед, сега доста известен виолончелист. В семейството бяхме петима, братя и сестри, той беше най-малкият и съвсем не най-почитаният. Пълничък, ревлив, лъжец и подмазвач, той някак не се вписваше в сплотения ни братски колектив. Впрочем, той правеше по-благоприятно впечатление на възрастните, защото не хулиганстваше, беше подчертано вежлив. Вече пораснал, Феликс идваше в Москва, живя при мен няколко дни в правото си на роднина, но някак не се сдружихме.

Два пъти съдбата ме сблъска с млади и прекрасни девойки от един хороскоп (Маймуна, Близнаци). В двата случая те бяха по на 20 години, само че единия път аз бях на 22 години, а другия на 34 години. Какво да кажа? Те не си приличаха твърде много, но и двете бяха прекрасни. Изумителна елегантност и грация, всеки жест, всяко трепване на ресниците, всеки поглед – всичко беше съвършено. Същото се отнася и за много богатия им гардероб с дрехи с невероятно качество. Всеки конец беше с високо качество и блясък. Разкошът дори беше прекален, плашещ простия и доста сив юноша, какъвто бях. Между другото, в това се крие някакъв подводен камък на имиджа на големия квадрат. Понякога те са твърде съвършени за нас, простосмъртните.

Що се отнася до разговорите, с първата се опитвах да говоря много, защото бях още млад, с втората повече обичах да мълча. Впрочем, те и двете бяха прекрасни слушателки, и ако не бяха съвсем мълчаливи, то поне излъчваха тишина и покой. Не можеше и дума да става за никакви истерики. Ако на някого са се паднали истерики в тяхно изпълнение, то не е било на мен. В живота си постигнаха не малко, слава Богу, без моето участие, защото нищо не можех да им дам.

Владимир Валентинович Илюхин (Куче, Лъв). Легендарен спелеолог, огромен авторитет в съветското пещерно общество. Впрочем, тогава (след завършване на университета) не знаех нищо за гигантския обществен авторитет на шефа, което не ми пречеше да му се моля като на Бога. В мечтите си виждах само него, единствения, като Учител за целия си живот. Копирах неговите фрази от типа: „Хайде да се вълнуваме поетапно!”. Той беше голям, много приятен, уверен мъж, физически много силен, и главно, титан на кристалографията, науката, с която смятах никога да не се разделям и в която постигнах (може би случайно?) много внушителни успехи. Именно неговата внезапна и нелепа смърт ме изхвърли от кристалографията на банкета на живота, от който като се измъквах на магистралата на световната наука аз се заблудих и попаднах на неразораното и безименно поле на нова наука, която скоро нарекох структурен хороскоп. (Сега сред разделите на тази наука са възрастов, брачен, исторически, виртуален хороскоп).

СРЕЩИ
Още в зората на придвижването си в телевизията (1990?) се снимах в грандиозното предаване „Под знака на зодиака”. Сега няма такива шоута. Някаква смес от „Голубой огоньок” и конгрес на съюза на кинематографите. И всички бяха във фракове. Облякоха и мен във фрак. Отначало седях с Алан Чумак (Глиган, Близнаци), безумно популярен екстрасенс по това време. Много скромен, неподвижен като мумия. Непонятно ми беше как се съчетават могъщите екстрасензорни енергии с мраморната неподвижност на костюмирания манекен.
После ме отмъкнаха до масата, където буквално буйстваше Наталия Фатеева (Вектор), всички шеги, всички призове бяха само нейни. А до нас седеше съпружеската двойка Наталия Гвоздикова (Плъх, Козирог) и Евгений Жариков (Змия, Риби). И отново ме обгърна някакъв учудващо грациозен и величествен хлад, излъчващ се от съпрузите. Свръхподвижността на Игор Ясулович (Шут), който през цялото време активно ме питаше за някакви неща, свързани с хороскопите, беше в дълбок контраст с техния хлад, а аз като омагьосан все гледах ”родените от революцията” Аристократи.

Веднъж бях поканен на вечер в „Дома на актьора”. Там беше ослепителната Ала Ларионовна (Коза, Водолей). Чуруликах като славей, консултирайки младичките актриси за брака. Изведнъж тя ми обърна внимание и попита, извинете, как се отнася църквата към хороскопите. Казах, че се отнася зле и исках да добавя нещо за оправдание на системата си. Но не успях, тя се обърна с гръб към мен, а заедно с нея и младите актриси.

Два пъти се снимах в „Голямото пране” и двата пъти бях неприятно учуден от ефекта на присъстващия до мен Андррей Малахов (Плъх, Козирог). От екрана той изглежда много заинтересован и възторжен. На снимките ми се стори като равнодушна кукла, говореща заучени фрази и поливаща ги като със сос със също заучени емоции и неизменното „аха-а-а!” Впрочем, всичко беше доста виртуозно.

Снимах се в „Градът на жените”. Лариса Кривцова (Плъх, Козирог) е невероятно мила. В нейното желание да сияе равномерно на всички страни има нещо прекалено. Всичко казано, направено, измислено в студиото, буквално всичко, предизвикваше у нея някакъв приказен възторг. Много се страхувах да не я разстроя, но бях принуден да й кажа, че настъпващата 2004 година е кармична за Плъховете (въобще това е много лоша новина), но отново предизвиках у нея пристъп на луд възторг – аз! аз! аз! – викаше тя – аз съм Плъх! Впрочем, зад всичките й възторзи се чувстваше, че самата тя е като най-фино фолио, като лек пух, никаква реална защитна обвивка, светулка, която живее само защото харесва на всички и никой не се опитва да я обиди.

На снимките на „Принципът на доминото” великолепната двойка : Тигран Кеосаян (Кон, Козирог) и Алена Хмелницкая ((Вектор). Нея дори успях малко да я консултирам. А с него не се получи разговор, само няколко незначителни фрази. Въпреки това образът му остана много ярък. Рязък, остър човек, намиращ се в непрекъсната нервна възбуда. Пушеше цигарите една след друга. Точно по време на снимките намери повод да си тръгне и си тръгна, което никога не става в „Домино”. Заедно с това удивителна мекота и нежност на целия му облик. Сниманата от него „Сребриста момина сълза” е рядък успех на новото руско кино.

Отново „Принципът на доминото”. Сега се запознавам с поетесата и преводачка Лариса Рубалска (Петел, Везни). Успяхме да пообщуваме доста подробно. Няма и помен от ярките краски, на които е толкова щедър този хороскоп, може би по вина на 27-те й години векторен брак в положението на слуга. Затова пък стремежът й към приятност и абсолютна безконфликтност е доведен до предела. Тя искаше да примири всички с всички, да изглади всички ъгълчета, да намери общ знаменател на всички мнения.

В „Късо съединение” се запознах със Светлана Сергеевна Дружинина (Глиган, Стрелец), легендарна актриса и режисьор, за която много мислих и писах. Уви, във всичките ми статии и книги тя присъства със знака Плъх. А какво ще ми заповядате да правя, ако във всички справочници и сайтове Дружинина е само Плъх. Тя има явна векторна двойка с Румянцева (Кон) в „Момичетата”, но там има векторна двойка във всеки случай, Глиган – Кон или Плъх – Кон. Сега трябва да свикваме, че тя е Глиган, и то Аристократ. Основание за това дават личните й показания.

Малка подробност: през цялото предаване тя седя в креслото на експерта, т.е. трябваше кратко и точно да коментира чуждите истории. Вместо това тя непрестанно разказваше свои истории. Разбира се, никой не я прекъсваше, но в ефира не прозвучаха всички тези предълги монолози за кученца и котенца.

Шоуменът Владимир Соловьов (Котка, Везни) – два пъти в „Процесът” и веднъж в някаква глупава програма. Впечатленията ми са много неприятни. Говори грубо, едва ли не обижда, пълно равнодушие към събеседника, може би дори презрение. Някаква безсмислица.

Политологът Сергей Ервандович Кургинян (Бик, Скорпион). два часа му разказвах за идващата (2005) американска криза. Той почти не ме прекъсваше, мълча през цялото време и дори си записваше нещо. После каза, че всичко това са глупости. Много солиден човек, големият център на Садовое колцо му придава особена солидност. Така и не разбрах научен център ли е това или учебен.

Юлий Гусман (Коза, Лъв). Знаменит кавееновец, безкрайно обаяние. Някога сме се срещали в киноцентъра на Красная Пресня. Неотдавна се срещнахме на записа на „Късо съединение”. Юлий Соломонович беше учудващо весел, говореше само приятни неща на всички, подкрепи ме с моите източни животинчета. Непонятно е как този доброжелателен човек винаги дава най-ниските оценки в журито на КВН. Впрочем, оценките вече не са образ, а реални дела, в тях източният знак надига глава (просто Коза), със всичките й капризи.

НАЙ-ВЕЛИКИ ОТ ВЕЛИКИТЕ
Степента на естетизация е максимална, затова в сборния отбор на света влизат гениите на фините усещания.

Да започнем с художниците, т.е. с живописците. Те не са много, но имената им впечатляват: Рафаел (Котка, Овен), Рембранд (Кон, Рак), Анри Матис (Кон, Козирог) – това е връх, и то връх на хармонията. Освен това Едуар Мане (Дракон, Водолей), Салвадор Дали и Анри Русо (двамата Дракон – Телец) и Едгар Дега (Кон, Рак).

Изразителността и пластичността са незаменими в балета. Затова най-добрите винаги са в този знак. За пример ще представим Вацлав Нижинский и Рудолф Нуриев (двамата са Тигър, Риби), а също и Мая Плисецкая (Бик, Скорпион).

Все пак Аристократът достига истинското си величие в литературата, по-точно в прозата. Майстор на словото, не може да се каже другояче. В сраженията със сборния отбор на всичките останали шест знака прозаиците на Аристократа напълно биха могли да спечелят победата. Тук има писатели за всеки вкус: Антоан дьо Сент Екзюпери (Плъх, Рак), Агата Кристи (Тигър, Дева), Хърбърт Уелс (Тигър, Дева), Александър Дюма (Куче, Лъв), Стивън Кинг (Глиган, Близнаци), Робърт Стивънсън (Куче, Скорпион), Кърт Вонегът (Куче, Скорпион), Шарлот Бронте, Жорж Санд (двете Плъх, Рак). Признати класици: Волтер (Куче, Скорпион), Оноре дьо Балзак (Коза, Телец), Адам Мицкевич (Кон, Козирог), Томас Ман (Глиган, Близнаци) и възвишеният стилист Хорхе Луис Борхес и Андрей Платонов (двамата Глиган, Дева), великият укротител и дресьор на руския език.

Тук са се събрали най-любимите, не онези, които ни карат да четем в училище, а онези, които иска душата: Борис Стругацкий (Петел, Овен), Иля Илф (Петел, Везни), Ярослав Хашек (Коза, Телец), Алън Милн (Кон, Козирог), Даниил Хармс (Кон, Козирог), Джером Селинджър (Кон, Козирог), Михаил Шолохов (Змия, Близнаци), Жан Пол Сартър (Змия, Близнаци), Алексей Толстой (Кон, Козирог), Исак Бабел (Кон, Рак), Фазил Искандер (Змия, Риби), Луис Карол (Дракон, Водолей).

Има и поети, но списъкът им е много кратък: Андрей Бели (Дракон, Скорпион), Фьодор Тютчев (Глиган, Стрелец), Райнер Мария Рилке (Глиган, Стрелец). И поезията им не може да се нарече христоматийна. Явно знакът не е поетичен.

Наука и техника. Тук винаги се цени интуицията и тънкостта на възприятията: изобретателят Томас Едисон (Коза, Водолей), първият физик-теоретик Исак Нютон (Кон, Козирог), човекът, победил космоса, Сергей Корольов (Кон, Козирог), най-добрата жена-физик Мария Гьоперт-Майер (Кон, Рак), създателят на психоанализата Фройд (Дракон, Телец), най-добрият философ на всички времена Имануел Кант (Дракон, Телец).

Композиторите са малко: Сергей Рахманинов (Петел, Овен), Бетховен (Тигър, Стрелец), а изпълнителите са много, ще назовем един: Мстислав Ростропович (Котка, Овен).

Много известни спортисти: боксьорът Мохамед Али (Кон, Козирог), хокеистът Валерий Харламов (Плъх, Козирог), шахматистите Александър Алехин (Дракон, Скорпион) и Гари Каспаров (Котка, Овен), футболистът Пеле (Дракон, Скорпион).

РЕЖИСЬОРИ
Тук е най-многобройната и най-прославената група режисьори. Естетика, влечение към видеоефектите, стремеж и способност да направят филма красив – всичко това ги прави лидери в киното и любимци на журито на всякакви фестивали. Това са хора, създадени за награди. Да речем, Никита Михалков (Петел, Везни). Безусловен естет – филмите му са заснети под лозунга на хармонията – нека всичко бъде стилно и красиво. Играта на актьорите е безупречна, особено успешен е „Механично пиано”, не по-малко прекрасна е работата на операторите. В резултат има всякакви видове награди, включително и „Оскар”. Брат му – Андрон Кончаловски (Бик, Лъв) е от същата кохорта и филмите му са от същия разряд – на първо място зрелищност, психологическата достоверност е абсолютна. Ян Фрид (Маймуна, Близнаци) постави „Дванадесета нощ”, „Зло куче”. Практически в един ден са родени Семьон Арамович и Иля Авербах (Куче, Лъв) – признати лидери на точното, проверено до най-малки подробности кино.

Андрей Смирнов (Змия, риби) засне „Белоруската гара” и „Есен” – шедьоври на психологическата и естетическа достоверност. Татяна Лиознова (Плъх, Рак) е още един връх в стилното кино – „Седемнайсет мига от пролетта”. Какви характери, какви мундири, като гледаш такъв филм, мислиш не за ужасите на войната, а получаваш естетическа наслада. Мита (Петел, Овен) засне най-омайващия, най-зрелищния съветски филм – „Екипаж”. Но не забрави психологическата обрисовка на персонажите, като посвети на това първата серия.
Въз основа на красотата на картината са построени филмите на Сергей Параджанов (Плъх, Козирог). Признати майстори на естетическото кино са Кира Муратова (Куче, Скорпион) и Генадий Полока (Кон, Рак). На Запад майсторите на зрелищното кино също са на голяма почит – Франсис Копола (Котка, Овен), Стивън Спилбърг, Уди Алън (двамата Глиган, Стрелец). Освен това полският режисьор Анджей Вайда (Тигър, Риби), италианецът Бернардо Бертолучи (Змия, Риби).

ВЛАДЕТЕЛИ АРИСТОКРАТИ
Телевизията, снимките, киното максимално увеличават шансовете на Аристократите за първоначалния им политически успех. Толкова по-зле за тях , защото посрещат политика по обаянието, а го изпращат и оценяват по делата. Затова Аристократът получава в аванс почти цялата си слава и почти никога не изработва аванса си.

Най-ярък и запомнящ се пример за нас е Борис Елцин (Коза, Водолей). Кредитът на народното доверие беше огромен. Но трябваше да изработи кредита като демонстрира някаква логика в политиката си, някакъв смисъл, а точно това го нямаше. Много емоции, взривове, избухвания, но не се виждаше никакъв смисъл. Понякога емоционалността се превръща в избухливост и дори в глупост. А ако отгоре на това и пийне, е просто вулкан. Всички ние помним диригентските му експерименти, танците на лунна светлина, скоковете от моста. Всичко това няма отношение към реалната политика, но безнадеждно разваля впечатлението, образа на управника.

От древната история да си спомним Иван Грозни (Тигър, Дева). Той наистина е бил пламенен и необуздан, защото е имал емоционалния образ на Аристократ. Ненапразно рисуваха Елцин, прегърнал убития Кириенко, в стила на Грозни със сина му. Отгатнали са родството, двамата са горещи момчета.

София Царевна (Петел, Везни) е силна фигура, но нещо не й достигаше или й попречи, може би виртуалния й знак на Аристократ.

Александър III (Змия, Риби) и Николай II (Дракон, Телец) са се прославили като меки държавници. Нервната им система съвсем не е бронирана.

Бил Клинтън (Куче, Лъв) беше много добър президент, може би най-успешният президент в историята на САЩ, но именно имиджът му на Аристократ го подведе, изложи се заради женски работи, също както Елцин се излагаше с алкохола, също както се поддаваха на емоциите си Александър III, Николай II и много други Аристократи. Уви, уви, емоционалният имидж, толкова полезен в киното, в политиката донася само неприятности. Разбира се, Джон Кенеди (Змия, Близнаци), започнал като национален кумир, с времето би станал най-голямото разочарование на нацията, ако куршумът не беше го спрял в самото начало на кариерата му.

Тук е и спасителят на Германия Конрад Аденауер (Плъх, Козирог). Много яркият, но безнадеждно слаб политик в Италия Бенито Мусолини (Коза, Лъв). Блестящ артист. Каква поразителна мимика, жестикулация, експресивност. Във Франция най-известен е разбира се Наполеон Бонапарт (Бик, Лъв). Извънредно емоционален политик, лесно въздействащ на масите, и както показа животът, съвсем не пресметлив.

Няма коментари »

Все още няма коментари.

RSS хранилка за коментарите към тази публикация. TrackBack URI

Вашият коментар