Шут

Posted by admin | | четвъртък 20 август 2009 16:22

„Дълга си честен няма да забравим – на хората да носим смях и радост. За сводовете на дворците златни не можем да отстъпим свободата”. В тези думи има много истина, ако ги приложим към хората с хороскопи от реда:

(Петел, Стрелец), (Куче, Риби), (Глиган, Водолей), (Глиган, Овен), (Плъх, Риби), (Плъх, Телец), (Бик, Овен), (Тигър, Рак), (Котка, Близнаци), (Дракон, Дева), (Змия, Лъв), (Змия, Везни), (Кон, Дева), (Кон, Скорпион), (Коза, Везни), (Коза, Стрелец), (Маймуна, Скорпион), (Маймуна, Козирог). Всичко 18 съчетания.

ГЛАВНОТО Е СМЕХЪТ
Радвайте се, хора, природата на смеха е открита! Смехът се ражда от минимално несъвпадение на годишния знак със зодиакалния (изместване плюс-минус едно). Това е на теория, а на практика става дума за елементарна пародия. Именно в пародирането, имитацията е основата на смешното в възприемане на света на Шута.

Ако не говорим за професионалните пародисти, клоуните и другите производители на масови развлечения, какво ще правят всички останали? Кого ще разсмиват, как и защо? Смейте се и се надсмивайте, при това над всички и всичко. Шутът е онзи, на когото е разрешено да няма светини и да подлага всичко на очистителния огън на подигравката, насмешката, пародията.
Във всеки колектив е нужен човек, на когото е позволено да критикува началниците на всяко ниво и нищо да не му се случи за това. Именно с такава цел са държали шутове при кралския двор, та поне някой да не заболее от блюдолизство.

Много се говори за целебните свойства на смеха. Например, следното: „Човечеството се разделя с миналото си смеейки се”. Ето защо смехът е не просто развлечение, това е цял механизъм за разпадане на застинали политически, научни, културни догми. Ето защо Шутовете са толкова нужни на местата (в колективите), където всичко е обрасло с мъх, покрило се е с прах и паяжина.

Ясно е, че в такава ситуация Шутът е повече сатирик, отколкото хуморист, въпреки че за сатирик не му достига изобличителен патос. Шутът не е патетична фигура и с еднакво удоволствие се присмива както на началството, така и на подчинените, но може да се присмее и на себе си. Ирония, още веднъж ирония и никакъв патос.

Въобще за Шута моментът на истината е наличието или отсъствието на чувство за хумор. Ако го има, това вече е победа! Вече има възможност да се различи смешното от тъжното. А пък ако чувството за хумор е активно, това вече е празникът на живота и тогава всичко ще бъде наред.

Накрая, няколко думи за интелекта. Благодарение на някои телевизионни предавания смехът започна да изглежда като апотеоз на жизнерадостна тъпота. Истинският Шут е ярък интелектуалец, защото неговото остроумие е свидетелство за острия му ум.

РАДОСТНОТО ЛИЦЕ НА ШУТА
Шутът няма в запас енергетична буря, като тази, която създава Водачът. Той не може да тича и да подтиква всички наред, да ги зарежда с бодрост и ентусиазъм. Той има друга добродетел, друга по-фина настройка. Шутът носи със себе си светлина, радост, генетична усмивка, с която може да освети половината свят и окончателно да прогони нощта. Най-ярък пример за това безусловно е Юрий Гагарин (Куче, Риби) с неговата фантастична усмивка. Друга такава усмивка в историята на човечеството не е имало.

Светлинната модификация на Шута може би е дори по-ценна от смеховата, защото на практика тя не се поддава на фалшификация. Можете да изиграете смешник, разказвач на вицове, като научите няколко сборника вицове. Но на практика е невъзможно човек да се научи да излъчва светлина. Енергетично искрената усмивка е най-сложното действие в света на виртуалните технологии. Фалшивите и измъчени производствени усмивки на чиновниците от различни нива не влизат в сметката.

Усмивката на Шута може да се издигне толкова високо, че сякаш пронизва границите на позволеното и става глупашка. Какво пък, за Шута това не е страшно. Ако не си успял да станеш светъл, отново ще бъдеш смешен.

ШУТЪТ Е ДОМОРАСЪЛ ПСИХОЛОГ
Шутът може да изглежда нелепа и неудобна фигура. Всеки е готов да хвърли камъка си по Шута, всеки е готов да омаловажи способностите на Шута. Въпреки това той има способност, която е съвсем невъзможно да премълчим. Става дума за психологическата проницателност на Шута.

По правило психолозите-теоретици се борят не за човека, а за някаква поредна модна доктрина. А психологът-практик, човекът, реално умеещ да влезе в кожата на другия човек, винаги се цени високо. Именно този талант е развит максимално у Шута.

Не е трудно да се разбере това. Щом Шутът е могъл да стане пародист, щом има дарбата за подражание и таланта на присмехулник, щом е успял реално да осмее човека, значи е успял да разгадае психологията на дадения субект. Просто упражнение: опитайте се да копирате израза на лицето на друг човек и веднага ще разберете построението на мислите му. Ето това нещо Шутът прави виртуозно.

Накратко, както е редно, в хубавата приказка глупакът се оказва ако не най-умният, то поне най-проницателният персонаж.

Що се отнася до способностите на психолога не само да разбере човека и да му съчувства, но и да намери изход от трудната ситуация, тук чувството за хумор на Шута може да окаже неоценима помощ, защото е известно, че болшинството психологически проблеми възникват именно там, където ние не можем да се засмеем, не можем да погледнем с хумор себе си отстрани.

А ТОВА НЕ БИВА
При очевидната и ярка фактура за Шута в този знак остава нещо непостижимо и плашещо. Защо един Шут без всякаква подготовка е смешен от детството си, а друг Шут е страшен, един е светъл като слънце, друг е тъмен като нощ. При това е глупаво да караме светлия Шут да тъмнее, а тъмния – да светлее. А ето какво съвсем не бива да прави Шутът – да търси златната среда. Ако си се родил изрод – бъди такъв. Не бива да се изглаждате, да се правите обикновен. Какво разочарование изпитват децата, когато клоунът си махне грима и се превърне в обикновен чичко! Такова разочарование изпитват всички, които гледат Шута несмешен и нестрашен, обикновен и посредствен.

ШУТЪТ В СЛУЖБАТА И В БРАКА
Да си припомним, че „за сводовете на дворците златни не можем да отстъпим свободата”. В такъв смисъл Шутът не е най-удобната фигура в службата, независим, дързък, свободолюбив. Но може да се окаже много полезен за бързо развиващи се организации с острия си, критичен подход към всичко. Но, изглежда, Шутът не е най-добър за ръководител.

В брака Шутът предпочита активността – равен и духовен съюз. Няма какво да прави в патриархалния и романтичния брак, които изискват спокойствие.

ОБРАЗИ В КИНОТО
Трите стълба на световната комедия, без които понятието хумор е невъзможно са Чарли Чаплин (Бик, Овен), Макс Линдер (Коза, Стрелец) и Бъстър Китън (Маймуна, Скорпион). Казвам това не за да копирате поведението им, а с гордост, за да разберете в каква компания сте попаднали.

По-съвременни, но не по-малко смешни и прославени са актьорите Еди Мърфи (Бик, Овен), Бурвил (Змия, Лъв), Дани де Вито (Маймуна, Скорпион). А Джулиета Мазина (Петел, Стрелец) нарекоха „Чаплин с пола”.

И, разбира се, нашите: Юрий Никулин и Генадий Хазанов (двамата Петел, Стрелец), Сергей Мартинсон (Глиган, Водолей), Константин Райкин (Тигър, Рак), Ролан Биков (Змия, Везни), Юрий Галцев (Бик, Овен), Василий Шукшин (Змия, Лъв).

Най-удобен за подражание е Игор Скляр (Петел, Стрелец). Например филма „Ние от джаза” – такъв чаровник, човек-слънчице. Подобен е Вахтанг Кикабидзе (Тигър, Рак) с ослепителното си озъбване от филмите „Мимино” или „Не тъгувай!”.

Зиновий Гердт (Дракон, Дева) в „Златното теле” показва как трябва да се държи личният шут в свитата на Краля, за да не му стане скучно.

Инокентий Смоктуновски (Бик, Овен) в „Пази се от автомобил” не е просто клоун, макар че е смешен. Той е борец с всякаква плесен, истински герой. Какво да кажем за „Хамлет”, където му се налага да играе много суров разобличител. Така че Шутовете, които са решили да тръгнат по пътя на изобличаване на богатите и властните, има на кого да подражават.

Героините на Надежда Румянцева (Кон, Дева) винаги са се борили с рутината и бюрократизма в „Момичета”, „Неподдаващите се” и особено в „Кралица бензоколонка”. Точно според теорията. Напълно пример за подражание.

Лия Ахеджакова (Тигър, Рак) – смешни и енергични героини с много остър ум. Най-ярко е обрисуван образ за подражание във филма „Мъжът-красавец”, където нейната героиня фактически ръководи всички разобличителни процеси. И прави това ярко, мощно, смело и весело.

Освен това Ина Чурикова (Коза, , Везни), Нина Русланова (Петел, Стрелец) и Марина Голуб (Петел, Стрелец), Валентина Теличкина (Маймуна, Козирог), Валентина Тализина (Глиган, Водолей). Всички те са класически Шутове.

ЛИЧНИ ВПЕЧАТЛЕНИЯ
Лично за мен този знак е уникален. Отначало подсъзнателно, а след това и осъзнато, търся Шутове за дружба, сътрудничество и просто съвместно прекарване на времето. Така че съм доста пристрастен в личните си впечатления. Всичко, което губя с Водачите, си наваксвам с Шутовете.

РОДНИНИ И ПРИЯТЕЛИ
В двора на моето детство смехът не секваше, но при първи прочит не намерих Шутове сред близките ми роднини. Впрочем, добре си спомням един персонаж.

Чичо Миша (Котка, Близнаци). Всъщност той беше чичо на братовчедите ми (Едик и Льоня), но тъй като живеехме в един двор, се чувствах длъжен да го наричам чичо Миша. Беше огромен, размъкнат и нелеп до невъзможност. Семейството ни се отнасяше към него с голямо недоверие, което не му попречи от обикновен аптекар да стане режисьор в Руския драматичен театър и да постигне големи успехи. Не беше шегаджия, но беше идеален обект за насмешки: невероятна пълнота, прекомерна любов към яденето, някакви странни експерименти на битово ниво, немарливост, често свойствена на творческите личности.

Чичо ми от Андижан Змия, Лъв), прославен сред роднините като безотговорен смешник. Но той се оказа напълно безобиден бърборко, доста симпатичен и толкова по-смешен, колкото по-сериозно излагаше идеите си. Когато пристигнах в Ню Йорк, някак много бързо се сдружихме и се виждахме едва ли не всеки ден. Неговото бърборене никак не ме шокираше и дори много ме развличаше. Отлично чувство за хумор, весел нрав, какво повече може да се иска от човека. Има хоби:изпраща на роднините си от целия свят вицове по Интернет.

Борис Хигир (Кон, Дева) велик маг и вълшебник, автор на петстотин книги за имената. Заедно четяхме лекции, ходехме по издателствата, мечтаехме да напишем обща книга. Винаги ми беше приятно, че до мен е този подвижен, смешен човек със странни маниери. Не мога да го нарека ангел, защото е доста рязък и язвителен тип. Но нелепостта на избухванията му, смехотворността на претенциите му, превръщаха всеки конфликт в шоу и ме лишаваха от нелепа сериозност. Лично аз не съм в състояние да се обиждам на такива хора.

Сергей (Коза, Стрелец), още по-смешен и нелеп персонаж. При това в най-сериозните моменти той изглежда все по-малко солидно… Човек с много голямо отрицателно обаяние, след него остава следа от хора, които не го харесват, съчетанието от излишно тегло и взривна подвижност е много смешно и ми напомня чичо Миша. С него е трудно, но без него е скучно. Все пак си е Шут, колкото и неприятен да е, има огромен развлекателен потенциал. Смята, че няма чувство за хумор , пък и въобще, в същността си е песимист, но в действителност реагира много ярко на чуждите шеги – разсмива се така, че полилеите падат.

Борис (Плъх, Телец). Пълна противоположност на двамата предишни, доста сложни и уморителни хора. Шут в класическия вариант – море от обаяние, доброжелателност и реална доброта. При това винаги има в запас два-три пресни вица, тънко и доста активно чувство за хумор. Сам се шегува, оценява и чуждите шеги. Жена му (Бик, Овен) е съвсем друго нещо – но набитото око веднага ще забележи в нея персонажа от ексцентрична комедия.

Дъщерята на рижкия ми съдружник (Кон, Дева), пухкава, даже дебела, но безкрайно мила и светла, вечно весела, щастлива, бодра, доволна от всичко. Всичко това не й гарантира кариера, но народът се стреми към нея.

Марсел Янович (Маймуна, Козирог). Голям шеф, приюти ме веднага след като завърших МГУ. Тогава не ми беше до смях, научният ми ръководител ме сплаши, че от мене няма да излезе учен. Разбира се, не му повярвах, но за опровергаването на всеки тезис са нужни факти, а аз ги нямах. Тогава попаднах на Марсел. По онова време той беше голям веселяк, страхотен женкар, живееше нашироко, с голяма амплитуда, красиво, не претендираше за званието велик учен, но беше наистина технолог от класа. Става дума за химична технология и технология за изкарване на пари, правене на кариера и други неща. Учудващо е, но в онези доста сиви времена (1977-1981 години) беше ярък, весел и напълно лишен от тъпия партиен лексикон.

Саша (Плъх, Риби), стабилен, солиден, голям скъперник, но гласът подвежда, веднага се долавя шутовският характер.

СРЕЩИ
Марина Голуб (Петел, Стрелец). Запис на предаването „Късо съединение”. Скучно, сиво, делнично, иска ми се да си тръгна, но не бива. Седя, прозявам се. Астрологът Михаил Левин (Рицар) си разменя обиди с пианиста Николай Петров (Водач). Миша е твърде безстрастен, Николай Арнолдович – твърде страстен. Изведнъж се появява Марина, изведнъж шум, глъчка, веселие. Енергична простота, излага всичко, което знае. Искрено, с хумор, с мощен тонус. Просто някакъв празник. Тозчас се събуждам, встъпвам в диалог с нея, всички са доволни, но аз особено, защото чувствам необикновено вдъхновение. Така ми действат Шутовете.

Игор Ясулович (Змия, Везни). Мимолетна среща през 1990 година в предаването „Под знака на зодиака”. Тогава кой знае защо нямах толкова мощно физиологично влечение към Шутовете Може би при мен това е от възрастта.

Сергей Чонишвили (Змия, Лъв). Презентациите на книги в „Библиоглобус” вървяха в следната последователност. Отначало Борис Хигир, после аз, после Чонишвили. Така Кралят попадна на мястото си, между двама Шутове. Сергей много ми хареса – весел, подвижен, малко смутен, любим е на всички като актьор, а съвсем не като писател, и то не на някакви си мемоари, а на пълноценна проза. А гласът му! Цялата страна познава гласа му с лека насмешка в интонацията.

Никита Джигурда (Бик, Овен). Срещахме се на записа на „Личен живот”. Докато стояхме зад кулисите, няколко пъти с гръмкия си глас се забъркваше в досадно ровене в личния живот на двама противоестествени младоженци. На екрана е такъв селяндур, а в живота е съвсем друг – много смешен, особено с гръмоподобния си глас, който никак не се вписва в сегашния ни живот.

Така че изводът е следният: или в природата няма неприятни за мен Шутове, или аз не ги забелязвам.

НАЙ-ВЕЛИКИ ОТ ВЕЛИКИТЕ
Титани на иронията, хумора и пародията са Мигел де Сервантес (Коза, Везни), Джонатан Суифт (Коза, Стрелец). Съвременният майстор на смешното Михаил Жванецкий (Куче, Риби). Освен това Виктор Юго (Куче, Риби), Уилям Шекспир (Плъх, Телец), Александър Грин (Дракон, Дева), поетите Гийом Аполинер (Дракон, Дева), Михаил Светлов, Уолт Уитман, Константин Балмонт (тримата Котка, Близнаци).

Композиторите Едвард Григ и Арам Хачатурян (двамата Котка, Близнаци) и Пьотр Чайковски (Плъх, Телец).

Великият пълководец Александър Суворов (Петел, Стрелец), първият космонавт и много светъл човек Юрий Гагарин (Куче, Риби).

РЕЖИСЬОРИ
Лесно се разбира, че в този хороскоп можем да търсим комедиографи. И ги има, при това най-добри от добрите – Леонид Гайдай (Глиган, Водолей) и Георгий Данелия (Кон, Дева). Безсмислено е да изброяваме постиженията им, те на практика са дали целия връх на народния рейтинг. Много би постигнал Хенрих Оганисян (Кон, Дева), ако беше живял по-дълго. А сега само светлия филм „Три плюс две”, направен година преди смъртта му!

Василий Шукшин (Змия, Лъв) може би е считал филмите си за много сериозни, но все едно, излизаше смешно. Особено филмът „Живее такъв момък” е безусловно класическа комедия.
Позоваванията на западния опит няма да променят нещата, само усилват нашата увереност. Велики Шутове като Чарли Чаплин ((Бик, Овен), Макс Линдер (Коза, Стрелец) или Мел Брукс (Тигър, Рак) сами снимаха филми със свое участие.

Ако ситуацията беше спряла дотук, всичко би било твърде просто. Оказа се, че най-сериозните наши режисьори имат хороскоп на Шут. Великият и ужасен Алексей Герман (Тигър, Рак) е Шут. Какво значи това? Разбира се, във филмите му има хумор, и то много качествен, но там смехът никога не е главното. Герман обича да кани Шутове за главните роли – Нина Русланова („Моят приятел Иван Лапшин”), Юрий Микулин („Двайсет дни без война”), Ролан Биков („Проверка по пътищата”), но ги кара да играят без смях. До него е Сокуров (Котка, Близнаци), прославен с мрачната тоналност на своето кино. За какви шеги може да става дума? На Запад сред най-великите титани на сериозното кино са Федерико Фелини (Маймуна, Козирог) и Лукино Висконти (Кон, Скорпион).

ВЛАДЕТЕЛИ
Политиката е много сериозно нещо, шегите в нея не довеждат до добро. Може би затова в историята на Русия толкова малко Шутове са били на власт. На практика ги няма. Лаврентий Павлович Берия (Глиган, Водолей) се стремеше към властта, но нещо не се получи.

А пък в Германия Шутът е бил на власт. Казваше се Адолф Хитлер (Бик, Овен). За политиката му няма да говорим, тя беше доста страшна и абсурдна, образът му наистина беше смешен, буквално всички виждаха комичността на Хитлеровия образ, нашите карикатуристи, режисьори, актьори, Чарли Чаплин, но само не и немският народ. Запомняща се, решаваща в много отношения фигура беше Ото Бисмарк (Глиган, Овен), предшестващ хороскопа на Хитлер. Той не беше беснеещ фюрер, въпреки че мнозина отбелязваха буйния му нрав. С Хитлер го обединява това, че благодарение на несериозносттта на образа му много свръхдържави дълго време отказваха да го възприемат сериозно. Никой не вярваше в Бисмарк и в идеята му за обединение на Германия, никой не вярваше в Хитлер и способността му да завладее цяла Европа.

Снажният красавец Александър I (Петел, Стрелец) имаше хороскоп на Шут.
От президентите на САЩ небезизвестният Рейгън (Глиган, Водолей), който ни нарече „империя на злото” беше само един Шут. Освен това Ясер Арафат (Змия, Лъв), Слободан Милошевич (Змия, Лъв).

Няма коментари »

Все още няма коментари.

RSS хранилка за коментарите към тази публикация. TrackBack URI

Вашият коментар