Тигър

Posted by admin | | четвъртък 20 август 2009 16:28

chinese_tiger1902; 1914; 1926; 1938; 1950; 1962; 1974; 1986; 1998; 2010

Идеологическа структура (тип мислене): Волеви (новаторски, политически)
Социална структура (социален тип): Затворен (езотеричен)
Психологическа структура (битов тип): Мечтател
Темперамент: Флегматик
Знак на съдбата: Фаталист (Търсете знаци на съдбата!)
Адекватна възраст: След 85 години
Векторен господар: Бик
Векторен слуга: Коза
Романтичен брак: Плъх, Маймуна, Дракон
Патриархален брак: Тигър, Кон, Куче
Равен брак: Змия, Петел
Духовен брак: Котка, Глиган

Овен ^ Телец _ Близнаци ` Рак A Лъв B Дева C Везни D Скорпион E Стрелец F Козирог G Водолей H Риби I

Теорията на структурния хороскоп говори, че годината на Тигъра настъпва през първите дни на януари. Практиката напълно потвърждава това. Наистина познавах човек, който въпреки че е роден на 2 януари 1962 година, по всичките си качества принадлежи към знака на Бика (1961- е година на Бика). Но това е единствен пример сред хиляди проверени, които сочат 1 януари и даже 31 декември.

Сега за Тигъра. Ако говорим за животинския свят, нито един от неговите представители не е в състояние да внуши такъв ужас, такъв изгарящ страх като тигъра. Както пише Уилям Блейк: „Тигре, ти с изгарящ страх, гориш в нощните гори”. Хората, родени в годините на Тигъра, също умеят да всяват страх. Дори ако на вид са тихи и спокойни, у тях има такава сила, увереност, солидност, че всички неволно започват да се вслушват в мнението им, попадат под влиянието им, някои даже се лишават от собствена воля и се подчиняват на волята на Тигъра. Наистина, особеният тембър на гласа, неподвижният поглед, обаятелната усмивка – всичко у Тигъра работи за потискане на чуждата воля. По-старото поколение помни как в тежките години на войната въздействаше на народа гласът на Юрий Левитан, когато той говореше по радиото: „Всички радиостанции на Съветския съюз работят!” Списъкът на Тигрите, които ни управляват с гласа си, може да бъде много дълъг. Сред първите са толкова различни певци като Владимир Висоцки, Виктор Цой, Дмитрий Хворостовски… Разбира се, тяхното пеене не може да се сравнява с рева на Тигъра, но всеки чувства неговата сила и могъщество.

Освен гласа можем да си спомним и за безшумната походка (впрочем, обща за всички котки), навика да присвиват очи със същия неподвижен, немигащ поглед. Много интересно е да се наблюдава как Тигрите се оттеглят от хората в своите тайни места, какво удоволствие им доставя всяко изчезване от очите на близките им хора. Но нима хищниците на ивици, дали името на благородния знак, не се занимават със същото?

Опитите да се отнасяме с Тигрите като с домашни животни не довеждат до нищо. Дресурата не влиза в сметките. Тигърът никога няма да се превърне нито в котка, нито в куче. По всички признаци Тигърът е знак на волята. Ето сега ще поговорим за неговата воля.

Какво е Тигровата воля?

На определена възраст човекът е способен да контролира собственото си мислене. Той може да се съмнява в своите мисли, да не вярва на идеите си, да избира от многото само няколко: реалистът ще отбере съответно реалистичните идеи, като отхвърли абстрактните; напротив, логикът ще предпочете безупречно симетрична и последователна идея, дори ако тя е далече от реалния живот.

Тигърът като волевик непременно проверява всичките си идеи по два параметъра наведнъж: те трябва да бъдат и логични, и реалистични, освен това трябва да е спазен определен баланс между логика и реалност. Такъв е синтетичният, волеви тип мислене, чийто притежател е Тигърът. Няма смисъл да чакаме бързи решения от волевика, Тигърът е бавномислещ. Не седем, както е в поговорката, а сто пъти ще премери той, преди да се реши да отреже. Затова пък ценността на решението нараства многократно, защото в него са пресметнати всички варианти, предвидени са всички последствия. При това се извършва съвсем фантастично явление – резонанс между действителността и представите за нея. Колкото по-точно е направен планът, толкова по-силна е волята. Колкото по-силна е волята, толкова по-мощно и настойчиво се осъществява планът. Колкото по-успешно е осъществяването на плана, толкова става по-силна волята и така, докато планът не се осъществи напълно.

Логикът изгражда бъдещето, реалистът обобщава опита на миналото, но само волевикът е в състояние да съедини минало и бъдеще в единно цяло, като прекара ос през цялото пространство и време. (Мистикът – за мистичните знаци, към които се отнася например Плъхът, чети напред – се издига над времето, решава извънвремеви задачи). Обединяването на минало и бъдеще помага на волевика да осъществява най-дългосрочни проекти, понякога дори излизащи от рамките на собствения му живот. Потомците наричат това прозорливост.

Така че, родители, вглеждайте се в децата-Тигърчета, смело вдигайте летвата, мащаба на проблемите. Кой знае може точно на тях, когато станат големи, да се наложи да решават съдбата на света. Процентът на Тигрите във всички рангове на властта е безпрецедентно висок.

Но не трябва да надценяваме значението на волята в бита, по врабчетата не се стреля с оръдия, и не трябва да очакваме, че толкова мощно оръжие ще работи за всякаква дреболия. Пък и каква полза да се метат и мият подовете, ако е неизвестен смисълът на живота. Тоест не карайте Тигъра да решава дребни битови проблеми.

В тихите, спокойни и сити времена волята спи, други стихии командват на бала. Но щом стане горещо, тежко, лошо, на арената на живота в цял ръст се изправя Тигърът – с волята си, с блясъка на невъзмутимостта си, самообладанието, направеният за много години напред план за действие. Тигрите са волевиците, борците тежка категория на човечеството, те обикновено го измъкват от блатото на кризата. Отвеждат го от ръба на пропастта. Сред широкото поле няма значение къде ще отидеш, а на ръба всяка стъпка има особена цена, затова който отвежда от ръба, си извоюва огромен авторитет. Благодарение на своята проницателност, на стратегическото си мислене, способността да запазва за дълго едни и същи възгледи, благодарение на своето хипнотизиращо въздействие върху хората, волевиците (ще напомним, че Кучетата, Конете и Тигрите са първи сред тях) са най-добрите организатори. Колективите, създадени от волевици, могат да съществуват десетилетия.

От друга страна, волята не е догматизъм, не е фанатизъм, не е сляпа вяра в собствената правота, а постоянно взаимодействие с реалността, способност да видиш грешката и да я поправиш.

В творческата сфера волята е новаторство. И не става дума за елементарно изказване на нови идеи (за това има много майстори), а за прокарване на пътища, откриване на нови направления. Важно е не само да определиш посоката на удара, но и да пробиеш стената, да покажеш как се върви по новия път. Именно волевите знаци – Кучета, Коне и Тигри – са разработили най-главните направления за движение на човечеството в науката, изкуството, религията (примери има в енциклопедиите).

Сега да се върнем към страха. Нали Тигърът не само плаши до смърт околните, но и самият той смъртно се страхува. За какво е нужен страхът на волевия, далновиден знак? Защото страхът е разработване на потенциално възможни ситуации. Само благодарение на своя страх, който означава и предвиждане на всички обрати на живота, волевикът умее да запазва така характерното за него самообладание. Извънредно важно е родителите на деца-Тигри да знаят, че страхът на волевите знаци може да достигне гигантски размери. Тези страхове трябва да бъдат открити и разбити, победени от разума. Това в голяма степен определя формирането на волята на малкия Тигър. Тук е много важна отговорността: отначало за себе си, за своите скромни работи, вещи, после за растенията, за домашните животни, след това за приятелите, подчинените и т.н. Ако животът на волевия знак протече така, че той не отговаря за нищо, волята му постепенно отслабва, намалява и в крайна сметка изчезва. Впрочем, освен волята у Тигъра има още много други съставящи го качества… Но преди да разкажем за тях, ще се спрем на качествата на жените-Тигри (Тигриците) Притежават ли и те същата воля, като мъжете-Тигри?.

Зад външната увереност…

Жените, родени в годините на Тигъра, с редки изключения създават впечатление на силни, целенасочени и властни натури, които по нищо не отстъпват на мъжете от този знак. Те имат мощен и своеобразен тембър на гласа, солиден, уравновесен вид, увереност в движенията и постъпките. Благодарение на тази „картинка” често издигат Тигриците на началнически длъжности, поръчват им големи дела, които те благополучно провалят, защото зад външната им увереност се крие колеблива, слаба натура с множество комплекси и умствени терзания.

Външният образ на тези жени говори едно, а мисленето им е устроено другояче. Образът е волеви, а мисленето – логическо (както и при жените Кучета и Коне).

Няма да скрия, беше ми мъчително трудно да призная съществуването на логически тип мислене при жените. И проблемът не е в мъжкия шовинизъм на автора, а в излишното доверие към официалната психологическа наука. А тя винаги е настоявала, че логиката е прерогатив на мъжете, за жените остава интуицията. Но фактите! Фактите свидетелстват за съвсем друго. Жените, родени в годините на Коня, Кучето и Тигъра, притежават всички признаци на абстрактното мислене, логически догматизъм, откъснатост от реалния живот, от тях идва водопад оригинални идеи, който е възможен само при логиците.

Логическите жени живеят по някакви схеми, като се опитват да напъхат в тези схеми цялата противоречивост на реалния живот. От време навреме тези схеми трещят и се пукат. Тогава стават катастрофи, големи и малки, след което се налага да се създават нови схеми, които работят до следващия провал. За съжаление, жените-логици не си правят изводи от тези катастрофи и всеки път са готови, както се казва, да настъпват едно и също гребло. В резултат цялата им воля и увереност остават само на картинка, отвътре има съмнения и терзания и накрая… подчинение на нечия друга, реална воля.
Впрочем, да не говорим тъжни неща. Защото ако жените-Тигри успеят да усмирят лъжливия си инстинкт към властта, те имат всички шансове да се окажат в сферите, където са наистина силни. На първо място това е всичко, свързано с интелектуална дейност, научни издирвания, създаване на принципно нови светове. Архитектурата, мултипликацията, компютърният и виртуален свят, а също и театърът, журналистиката, – всички те живеят по законите на логиката. Така че жените-логици, които са далече от реалността – Тигри, Кучета, Коне – има къде да приложат необикновените си таланти.
Както и мъжете-логици, тези жени са борбени знаци, и Тигърът не е изключение. При цялата си солидност и величавост жените-Тигри (както и дамите от другите логически знаци), притежават прекрасни реакции, жажда за борба, борбена страст. Те няма да се смутят в неочаквани, непредвидени обстоятелства, както това се случва с волевите знаци, когато не преживеят предварително дадената ситуация, не изпитат страх по този повод.

Такива жени могат да живеят както в режим на максимално въздържание, така и в режим на максимално потребление. Много им е трудно да намерят баланса, златната среда, затова залитат от една крайност в друга.

Сега за комплексите. Обявената в някои доктрини непрестанна борба с комплексите за непълноценност въобще е неправомерна. За логиците комплексите са неотделима част от живота, движеща сила на всичките им начинания. Ако им вземеш комплексите, какво ще остане? При това комплексите съвсем не предполагат безделие, напротив, те подтикват логическата жена към свръхактивна дейност, което на свой ред не я лишава от комплекси, и неверието в собствените й сили понякога достига чудовищни мащаби. Преди изпит, излизане на сцена, състезание, съревнование, такава жена може да изтормози всички наоколо и преди всичко себе си. Като се намъчи предварително, на самия изпит (излизане на сцена) Тигрицата може да се държи извънредно енергично и напористо, въпреки че може и да се успокои. Рецептата за избавяне от излишна комплексираност е много проста: всеобщо признаване на постиженията им. За Тигриците (Кучетата, Конете)-комплексарки е малко да осъзнават своето величие, трябва им външно признание: тиражи на книги, премии, длъжности, размер на заплатата и т.н. Не съм уверен, че Агата Кристи, а тя е Тигър, е имала твърде големи комплекси за непълноценност в момента, когато е постигнала световно признание.

Космически оптимизъм

Всички останали компоненти на знака на Тигъра са еднакви за жените и мъжете, за момчетата и момичетата. В частност, темперамента, който понякога наричат флегматичен, но по-точно е да се нарича космически оптимизъм. За разлика от природния оптимизъм, активен, социално насочен темперамент, космическият оптимизъм отстранява човека от хорските радости и горести, издига го над обществото, над суетата и го настройва на философска вълна. Техният лозунг е: „Каквото и да се случи, всичко е за добро”. Те са уверени в победата на световното добро при всякакъв сценарий на живота. За такива хора е лесно да вярват в Бога. Всъщност космическият оптимизъм е вяра в Бога, който вижда всичко и ще въздаде на всички заслуженото. Космическите оптимисти са хора с философска настройка, независимо дали това е професор или обикновен човек.

Колкото и ужасен да е животът на Тигъра, той продължава да твори светло и радостно. Болестта на Кустодиев (Тигър) е страшна, а картините в края на живота му стават все по-ярки и весели. Болестта на Венедикт Ерофеев била ужасяваща, но погледът му към света не потъмнял от нейния гнет. Същото може да се каже за Бетховен, създал най-мощната и светла музика в периода от живота си, когато бил глух, болен и беден.

Знак на съдбата

Тигърът е фатален знак и биографите, описващи живота му, не са за завиждане: в тяхната съдба няма последователност и постепенност. Борис Пастернак се стреми към успех като начинаещ композитор, самият Скрябин хвали съчиненията му. Но като постига успех, той изоставя музиката и потъва във философията. Тук също го чака успех и признанието на марбургските философи. Но успехът, на който мнозина биха завидели, плаши Пастернак и той се отдава на поезията, която, разбира се, е неговата съдба, въпреки че не му донася нищо от това, което ние наричаме жизнени блага. Както виждаме, няма нито начало, нито край, нито последователност, нито логика.

Всяка педагогика, като се сблъска с фаталността, неизбежно се озовава в задънена улица, защото педагогиката жадува да възпитава, да придвижва напред, като стъпка по стъпка внедрява идеи, навици, привички. Фаталният знак или изглежда вече формиран, или принципно не подлежи на възпитание.

В частност, Тигърчетата още в детството си изглеждат напълно възрастни, прекалено сериозни за годините си и понякога плашещо мъдри. Трябва ли да се борим с ранното порастване на Тигъра? В никакъв случай. Не бива да се борим с природата на знака. Но можем да ползваме тази природа. Да отслабим донякъде контрола над чедото си, да му дадем самостоятелност, в нещо да му се подчиним. Родители, отчетете, че в лицето на детето-Тигър вие се сблъсквате с с нейно величество Съдбата.

Понякога се налага впечатлението, че в живота на Тигъра е не благодарение, а въпреки. Бият Тигъра, а той израства добър (както е било с Тургенев), галят го, а той израства мизантроп… Струва ми се, че съдбата на всеки Тигър е вече написана от началото до края, но той трябва да я намери, своята съдба. Търсенето на съдбата е главна задача не само за самия Тигър, но и за родителите му.

Понякога са фатални не само творчеството и мисленето на Тигъра, но и неговият външен облик. Едни Тигри са фатално слаби, други – фатално дебели. По детските снимки винаги ще познаеш възрастния. Те като че ли не се променят в течение на живота си.

Въздушност

Тигърът е въздушен знак. Неговите събратя по въздушност са Котката и Драконът.
Въздушността може да се разглежда в различни плоскости. Например, това свойство може да се смята за мечтателност, замисленост, някаква забавеност на съзнанието. Спомнете си как Котката с часове се грее на слънчице: като че спи, но като че и не спи – така прекарва в полудрямка. Както впрочем става и с другите Котки, в това число и с Тигрите. Биолозите обясняват това състояние с особеностите на котешките ловни методи, с многочасовото караулене пред дупката, на пътеката и т.н.

С въздушността можем да си обясним меката походка на Тигрите, Драконите и Котките. Те не тропат, не тракат с копита, успяват да избегнат силните стъпки, даже най-тромавите хора-Тигри ходят леко и безшумно, което е особено интересно.

Можем да преминем на друга плоскост и да представим въздушността като способност за материализиране на мислимите форми, материализиране на идеите. Тук е магията във всичките й форми, хипнозата, в която Тигрите са особено силни, и просто дарбата да уговарят, да убеждават, вдъхновяват.

Въздушните знаци са малко приспособени за мръсна работа. Ако приземените знаци (Петел, Куче, Маймуна) обожават предметния свят, не се гнусят от тленната материя, коват и орат, то въздушните не се залавят с всякаква „материя”, те, както се казва, са по-възвишени от мнозина. Още по-важно е за тях реалният живот да прилича на измисленият от тях идеал. С една дума, искат да бъде красиво.

Именно въздушността отговаря за поетичните наклонности на знаците. Сред Тигрите, понеже са солидни хора, има по-малко поети, отколкото при Драконите и Котките, но затова пък сериозността и дълбочината на „техните” поети е гарантирана. У нас това е Борис Пастернак, у американците – Емили Дикинсън, у французите Стефан Маларме, у немците Фридрих Гелдерлин и т.н. В поезията на въздушните знаци любовната лирика не е самоцел, тук главното е самата музика на думите, което е и същността на поезията.

Затвореност

Тигърът е затворен знак. Какво означава това? В никакъв случай не е отшелничество или необщителност, особено ако става дума за детството и младостта, периоди на свръхвисока общителност. Но затвореността на знака все пак понижава искреността в общуването на Тигрите със света, повишава самодостатъчността, лишава от доверчивост, изисква голяма избирателност в контактите и т.н.

Колективизмът, внедряван така успешно както в началното, така и в средното училище, не е чак толкова добър за затворените знаци, непременно ще предизвика у тях някакво съпротивление. Затова в класовете, където повечето деца са Тигри, не трябва прекалено да се форсира колективността, по-добре да се отделя повече внимание на индивидуалните програми.

Затвореният знак е фин, изтънчен, той не обича простотата, баналността, яснотата. На такъв знак е присъщо увлечение в нещо дълбоко, елитарно, естетски-аристократично. Въпреки че в детството това още не се проявява ярко, то трябва да се знае и да се постараем да помогнем на затворения знак да създаде около себе си многоизмерен и нееднозначен свят. Именно затвореността ще му помогне в живота на възрастен да създава дълбока живопис, сложна литература, многопластови научни теории.

Кариера на Тигъра

Кармични, преломни години за Тигрите са годините на Бика (преди тяхната година). Това се вижда най-добре в биографиите на политиците. Един от нашите знаменити генерални секретари Юрий Андропов посвети третия си цикъл на комсомолска кариера, като достигна максимума през 1947-1948 година. След прелома през 1949 година той е вече в Москва (1951) в апарата на ЦК на КПСС. Новият (пети) цикъл започва през 1962 година (след прелома през 1961 година), когато е секретар на ЦК на КПСС. Преломът през 1973 е скрит от нас в дебрите на КГБ, но именно той довежда Андропов до върха в кариерата му. До 1985 година Андропов не доживя, въпреки че в събитията от тази година (идването на Горбачов) действаше именно неговата ръка.
Черномирдин е по-съвременен Тигър. Именно в годината на Бика (1973) той за пръв път става директор на завод. Точно в годината на Бика (1985) става министър на газовата промишленост. 1997 също безусловно е преломна в живота му, той се оттегля от ролята на втори човек в държавата, и започва своя път на лидер-единак. Ще видим какво ще постигне.

Тигри, бъдете внимателни с кармическите си години!

1 Коментар »

  1. Коментар by vincent georgiew — 14.03.2010 @ 18:44

    neznam kakwo da kaja sled wsichko towa koeto prochetoh za sebe si, neznam otkade tozi chowek me poznawa taka dobre, no moga samo edno da kaja, che wsiaka edna duma e poweche ot wiarna, prosto unikalno,……

RSS хранилка за коментарите към тази публикация. TrackBack URI

Вашият коментар