Петел

Posted by admin | | четвъртък 20 август 2009 16:26

chinese_rooster1909; 1921; 1933; 1945; 1957; 1969; 1981; 1993; 2005

Идеологическа структура (тип мислене): Логически
Социална структура (Социален тип): Отворен (всенароден, екстровертен)
Психологическа структура (Битов тип): Приземен (действен)
Темперамент: Флегматик
Знак на съдбата: Пионерски
Адекватна възраст: от 0 до 8 месеца (бебе)
Векторен господар: Котка
Векторен слуга: Куче
Романтичен брак: Коза, Глиган
Патриархален брак: Петел, Змия, Бик
Равен брак: Тигър, Кон
Духовен брак: Плъх, Маймуна, Дракон

Овен ^ Телец _ Близнаци ` Рак A Лъв B Дева C Везни D Скорпион E Стрелец F Козирог G Водолей H Риби I

Преходът от годината на Маймуната към годината на Петела става около 13 януари. (Става дума за годините1933, 1945, 1957, 1969, 1981, 1991 и т.н.). Артистите Тараторкин (11.1.1945) и Теличкина (10.1.1945) са подробно и внимателно доказани Маймуни. Тараторкин има редица векторни епизоди с Плъхове. В защита на Петела е режисьорът Вадим Абдрашитов (19.1.1945) и композиторът Максим Дунаевски (15.1.1945) е много подробно доказан Петел, в това число и по векторни двойки. И така, неразгадани са само датите 12, 13 и 14 януари. Революционерът Моисей Юрицки, роден на 14 януари 1873 година, ще ни помогне да се справим с последния ден.

Годината на Петела завършва в самия край на календарната година, отстъпвайки място в пространството на времето на Кучето. Маршал Конев (28.12.1897) много уверено защитава интересите на Петела през декември. В другия край на годината през януари за Кучетата отговаря великият новатор Сергей Айзенщайн (22.1.1898), жената с не женски интелект София Ковалевская (15.1.1850), “мнимият болен” Жан Батист Молиер (15.1.1850), мнимият олигарх Борис Березовски (23.1.1946), съдбовният мъж и актьор Василий Лановой (16.1.1934).

Много по-близо до момента на истината са още два съдбовни (векторни) Куче-Козирози – неподражаемият Андрей Болтнев (5.1.1946) и незабравимият скулптор Зураб Церетели (4.1.1934). Те никак не приличат на хладни и пресметливи Петльо-Козирози.

Така че не може да става дума за никакъв февруари, за първото новолуние на Водолея, всички преходи са точно по календара и са през януари или даже в края на декември.

Сега за името на знака. То е доста точно. Мнозина, родени в годината на Петела, могат да се сравняват с тази благородна домашна птица, борбена, красива, горда. В обръщането на главата, в осанката, в погледа на Петлите има нещо петльово. И все пак по-правилно би било знакът да се нарича птица, защото сред Петлите има орли, ястреби, славеи, пуйки, врани и даже папагали. Петлите са велики пълководци, забележителни певци, изумителни пародисти. И сред всички тези качества при желание можем да намерим птичи черти.

При Петлите особено поразяват техните нечовешки потенциални възможности. Нито един от знаците не показва такива качества. Един от Петлите е анормално топлоустойчив, друг е студоустойчив. Има Петли, които не изпитват жажда, други забравят да поспят. И така нататък. При това всички тези уникални качества по правило не са следствие от дълга тренировка, а някакъв вроден казус. Как да не си спомним тук за екстремалните постижения на птичия свят.

Най-чиста логика

В мъжки вариант Петелът е знак на логиката. При това, за разлика от Бика и Змията, на чистата логика, неразредена с други стихии, необременена от измислени принципи.

Именно формалната логика е единственото качество, раждащо велики пълководци. Пълководецът трябва да обедини в единно цяло времето и пространството, трябва да умее бързо и точно да формализира и класифицира море от информация. Змиите са излишно чувствителни, Биковете – твърде политизирани. Освен това значително отстъпват на Петела по скорост на мислене. Затова Петелът е бил и си остава безусловно единственият истински гений на военното изкуство.

Величието на пълководеца се създава в три главни направления. Първо – реална непобедимост на бойното поле. Второ – огромен принос във военната теория, откриване на най-новите начини да побеждава. Трето – изграждане на армията. Разбира се, тези три направления се поддържат едно друго и осигуряват истинско военно величие.

Няма нужда да доказваме, че номер едно в световната история е Александър Василиевич Суворов. Той не изгубил нито едно сражение. Удържал много победи при числено превъзходство на противника. Воювал от 18 до 70 години. Велик военен теоретик. Създател на най-уникалната по боеспособност армия в цялата история на човечеството.

Уви, възниква объркване в друго. Разглеждани са две дати на рождението му – 1729 и 1730 година. Накрая историците вече окончателно са по-склонни към 1829 година. Но дойде време за празнуване на 250-годишнината на Суворов и то съвпадна с празнуването на 100-годишнината на Сталин. Решиха да разделят двата юбилея по доста варварски начин, зачерквайки от всички енциклопедии вярната дата.

След Суворов следва Михаил Василиевич Фрунзе. Той по нищо не отстъпил на Суворов. Но все пак по-малко живял и воювал. Малко повече от Фрунзе е преживял друг военен гений – Пьотр Иванович Багратион. Недооцененият от историята Алексей Петрович Ермолов, който може и да не е удържал нужния брой победи, но бил велик строител на армията.

Сред пълководците-победители в най-великата война, четирима от първите десет са петли. Иван Степанович Конев, Кирил Афанасиевич Мерецков, Иван Христофорович Баграмян, Василий Данилович Соколовски.

Няма да се спирам подробно на чуждестранните пълководци. Ще посоча само фигурата на Скендербег, великият албански пълководец, също не изгубил нито едно сражение за 25 години непрекъснати войни.

Възможно е този списък да не убеди всички в гениалността на военния Петел. Понякога пълководците Бикове, Маймуни или Тигри изглеждат по-ярки. Но Петелът е добър, защото повече от другите знаци е дал пълководци, не познаващи провали, а също и защото на практика не познава слаби пълководци. Сред Маймуните например колкото са гениите, толкова са и бездарниците на бойното поле.

Петлите са се прославили по-малко в сфери на чистата логика като архитектурата и мултипликацията. А сред фантастите имат две абсолютно титанични фигури – Станислав Лем и Борис Стругацки. Именно такива писатели са разработили жанра на логически безупречната фантастика, лишена от безсистемно фантазиране или примитивно битово прогнозиране.

Много важно е да се знае, че логическото мислене, влияещо така благотворно на военните, фантастите, мултипликаторите и журналистите, не винаги съответства на реалността. Оттук неувереността, комплексите за непълноценност, невъзможността реално да оценят силите си. Петлите често се губят в системата на властта, държат се неадекватно. Съвсем друго нещо са жените от дадения знак.

Женската власт

Ако при мъжете кристалността на логиката помага на Петела да стане велик пълководец, при жените кристалната, но гола воля донякъде отслабва ефекта от силната и безпогрешна власт. На Жените-Петли не им достига малко душевност, природна дълбочина. Впрочем, Петелът заедно със Змията са двата неоспорими лидера в световната власт.

На първо място, разбира се, е Екатерина II. Мъничко късмет плюс гигантска и фина работа за придвижване към руската корона – и ето, тя е вече императрица. По-нататък, не опровергавайки заслугите на предшествениците си, невиждан полет на Русия към върха на световното влияние. Русия вече никога няма да заеме толкова високо военно и политическо положение. Списъкът на другите жени-Петли може да стане доказателство, че успехът на Екатерина II не е случайност и се обяснява именно с нейния годишен знак. Царевна София открила епохата на женската власт в Русия. Както се казва, създала прецедент. Ана Йоановна 10 години била на власт в постпетровска Русия. Управлявала не много талантливо, но твърдо и стабилно. Мария Терезия – 40 години блестящо управление, изправило Австрия на крака.

В съвременната политика Петел е Корасон Акино. Президент и главнокомандващ на Филипините 1986-1992 година. Решително изведе страната от криза. Аун Сан Су Чжи. Генсек на партията. Лидер на опозицията в Мианма. Нобелова награда за мир през 1991 година.

У нас в Русия жените-Петли не са се прославили в парламента и правителството. Но във висшата контролираща власт, в телевизията, имат явно водеща позиция сред женските знаци. Татяна Миткова възглавява канал, Светлана Сорокина и Кира Прошутинская са извънредно влиятелни фигури, при това не само в телевизионен, но и в политически смисъл.

Волята на знака, както и всяка воля, изглежда много тиха и спокойна. Но не трябва да си правим илюзии по отношение на нейната твърдост. Като конструира властта си, волевият знак никога не я изпуска, запазвайки на първо място пълен контрол над подчинените си хора. Свитата създава кралиците… Колкото по-добра е свитата, толкова по-значителна е кралицата.

Космически оптимизъм

Попаднал във векторната верига между Котката и Кучето, Петелът е малко изместен към меланхоличния темперамент на скептицизма. Но космическият оптимизъм с неговото философстване и надсветовност си остава флаг на знака. „Председател на земното кълбо” Велемир Хлебников създал „звезден език”. Александър Чижевски се опитал да свърже световната история с влиянието на слънцето.

Можем да си спомним философията на Киркегор, поезията на Навои, прозата на Фокнър, киното на Григорий Чухрай, но музиката на знака говори най-добре от всичко за космоса на Петела. В известна степен Джузепе Верди, но в по-голяма степен Рихард Вагнер, който осъществил синтез между философско-поетическото и музикалното начало. „Лоенгрин”, „Персифал”, „Валкирия”, „Зигфрид”, „Залезът на боговете”… Величествени музикални драми по митологични сюжети – това повече от всичко съответства на космическия мащаб на Петела.

Двамата други космически оптимисти – Тигърът и Драконът извличат своята космичност от собствената си въздушност. Затова при Тигъра и Дракона има много повече философи и поети. На Петела се налага да съчетава космическата си нагласа с приземена психология.

В житейски план космическият оптимизъм се проявява като отстраненост от хорските страсти, увереност, че всичко ще бъде благополучно, затова няма причини за притеснение.

Истински пионер

Пионерските знаци са три: Петел, Коза, Глиган. При това Козата и Глиганът нямат собствени идеи и внедряват в живота новото, но не своето. Само Петелът е истински пионер, който започва от нулата.

Трябва само да се поровим както следва в историята на науката и техниката, и във всяка област непременно ще се намери някакъв Петел, даващ най-големи надежди, но по нечия зла воля недовършил работата докрай. Юрий Кондратюк бил пионер в ракетната техника, написал основополагащи трудове по космонавтика, особено „Завоюване на междупланетните пространства”. Уви, загинал в разцвета на силите си. Съвсем други знаци, по-земни и конкретни, изведоха човечеството в космоса.

Такива истории има много. Например Роберт Бартини. Един от най-талантливите авиоконструктори. Пък и живял дълго. Но не успял да стане водещ конструктор. А колко още такива гении е имало в действителност, но не са стигнали до енциклопедията.

Христоматичен пример: Владимир Татлин, признат за гениален за проекта си на паметника-кула на Третия интернационал. Не успял да построи кулата, тъй както Кондратюк не успял да покори космоса. И така нататък.

Козите и Глиганите са в първите редове на всеки списък от велики изобретатели. Петли почти няма. Защото за изобретател се смята не този, който е измислил, а който е докарал изобретението до действащ модел. За Петела това е трудно.

Също толкова е лошо положението с Петлите в литературата, живописта, икономиката, психологията. При очевидно изобилие на свежи идеи има много слаба реализация.

Същото е и в обикновения живот – куп идеи и никаква надежда за реализацията им.
Впрочем, не всичко е толкова безнадеждно, майката, жената, държавата, а понякога и самото време (вж. по-нататък) помага на Петела да заеме мястото си в историята на човечеството.

Приземеност

Чудото е близо – мечтателният и звезден Петел не е толкова откъснат от нашия грешен живот, защото е дори много приспособен за механичен труд, забележително сръчен и извънредно активен.

В една психологическа тройка на приземността с Петела са още Маймуната и Кучето. За илюстрация на тяхната психология обикновено се споменава киното. Именно тези три знака създават еталонни образци на филми, в които езикът на киното е чист от влиянието на други изкуства – театър, литература, фотография. В предметността, точността на монтажа, провереността на текста приземените знаци нямат равни на себе си. При това става дума не само за режисьорите, но и за литературната основа за екранизация.

Уви, и тук Петелът изостава от съседите си (Куче, Маймуна). Григорий Чухрай много рядко снима филми, но всеки път улучва десетката. „Четиридесет и първият”, „Балада за войника”, „Чисто небе”. Не по-често от него се хващал за работа Александър Мита. Но винаги знаел как да снима кино. Неговият „Екипаж” стана един от любимите народни филми. Никита Михалков снима много. Уви, някои от последните му филми не са така точни, както по-ранните му работи.

В чужбина гениалният Марсел Карне – „Пейзаж в мъглата”, „Децата на рая”. Пък и въобще няма кого да си спомним. Дори в своята работа Петелът си остава знак на нереализираните възможности.

Приземността е най-изгодна за Петлите, които не се стремят да попаднат в стана на великите на света. С това качество може да се захванете с всякакъв занаят. Може и да не станете Бенвенуто Челини, но може да израснете гениален дърводелец, шлосер, стъклар.

Отвореност

Социалната ориентация на Петела най-точно личи в имперския свят (сега това е Русия). Тук Петелът е отворен знак, стремящ се към всенародна любов, способен да угоди на всички. Голям е броят на пеещите Петли. Най-знаменитият е Шаляпин. Естрадният любимец Юрий Антонов, рок-певецът Юрий Шевчук, попзвездата Игор Сорин, новият герой Витас и т.н. Малцина могат да се сравняват с Петела по чистота на гласа. На Запад най-знаменит е, разбира се, Енрико Карузо. Ян Гилън се прослави като рок-вокал, изпял главната партия в операта „Исус Христос – суперзвезда”.

Освен споменатите Верди и Вагнер, в музиката са се прославили титани като Сергей Рахманинов и „кралят на валса” Йохан Щраус. Тук Петелът ще отстъпи на малцина, може би само на другите отворени знаци – Кон и Плъх. Операта и оперетата изцяло и напълно са дадени във властта на отворените знаци.

Ако оставим настрана музиката и пеенето, отвореността на Петела на Запад се превръща в естетска затвореност, а на Изток във закостеняла ортодоксалност. Затова не трябва да смятаме за отворени идеите на американеца Уилям Фокнър или индиеца Рабиндранат Тагор.

Ако у нас хуморът на Юрий Никулин, Генадий Хазанов, Евгений Петросян, Михаил Евдокимов се смята за истински народен, на Запад в сферата на смеха по-скоро води Бикът, там няма смешни Петли.

Учудващо е, но не само мъжете ни разсмиват, а и жените: Лидия Сухаревская, Зоя Фьодорова, Екатерина Василиева, Татяна Догильова, Нина Русланова.

Централен знак

Разбира се, в общосветовен мащаб Петелът е неудачник, само пълководци и композитори. Но в отделно взета страна през отделно взет период знакът може да стане лидер. Ако искате вярвайте, ако не, недейте, но този момент точно сега е настъпил в съвременна Русия. От 1989 година той е централен знак в политиката, от 1993 – в икономиката, от 1997 година – в идеологията. Даже в такава ситуация Петелът често „иска смяна” и вместо него на власт са близките му знаци (Коза, Бик или Куче). И все пак те дойдоха. След академик Сахаров в политиката бяха Бурбулис, Шумейко, Кокошин, Юмашев. В правителството работят премиерът Касянов, заместникът му Христенко, министърът на външните работи Иванов.

В спорта има невероятно количество таланти и даже гении. Фигурно пързаляне, бягане, хокей, баскетбол – навсякъде има гениални Петли. Едно време във футболния национален половината отбор се състоеше от Петли.

Трудно е да се радваме на лидерството на толкова ненадежден знак. Много често Петелът се проявява като знак, лишен от памет. Спортистите, постигнали успехи, предпочитат да отидат зад граница.

Кариера на знака

Кармична, преломна година за Петела е годината на Котката. Именно годините на Котката разделят живота му на 12-годишни периоди. Нашият сегашен премиер Михаил Касянов изпита най-мощния прелом в живота си именно в годината на Котката (1999), когато стана министър на финансите. През следващата година той стана министър-председател.

Академик Сахаров изпита най-големия прелом в съдбата си през 1975 година (година на Котката), когато му беше присъдена Нобелова награда за мир. Този подарък през кармичната година за него се превърна в дълги години заточение. Другият прелом пак е в навечерието на годината на Котката. През 1986 година го връщат от заточение.

Впрочем, жените са главен властен пример на знака. Екатерина II се омъжва за наследника на руския престол Петър Фьодорович през 1745 година (година на Бика). Преломът става след две години, когато тя губи надежда да получи семейно щастие. Следващата кармична година (1759) е една от най-страшните в живота й. Умира дъщеря й Ана, майка й е на смъртно легло, отношенията с мъжа й стават откровено враждебни, и главното, Бестужев е арестуван (също Петел), след което е разпръснато цялото й обкръжение. В определен момент Екатерина дори се готвела да напусне Русия, но се взела в ръце, успяла да смекчи гнева на Елисавета и останала. Следващата кармична година (1771) Екатерина II посрещнала с големи военни триумфи. Но през 1772 година положила началото на мирни преговори. Разделяне на Полша, мир с турците и… раздяла с Орлов.

Аналогични са събитията от 1783-1784 година. Умира този, когото тя обичала повече от всички – Ланской. Следващият прелом (1795-1796) станал смъртоносен за Екатерина.

Няма коментари »

Все още няма коментари.

RSS хранилка за коментарите към тази публикация. TrackBack URI

Вашият коментар