Патриархален

Posted by admin | | четвъртък 20 август 2009 16:34

Патриархален брак

Мъж Жена
Плъх Маймуна
Дракон Плъх
Маймуна Дракон
Бик Змия
Петел Бик
Змия Петел
Тигър Кон
Куче Тигър
Куче Кон
Котка Коза
Глиган Котка
Коза Глиган

Патриархални правила

Патриархален брак може да се нарича само съюз, в който двамата съпрузи се намират в една и съща идеологическа тройка (ТриГона). Например това е тройката Тигър – Куче – Кон. Такава тройка дава шест варианта на патриархален брак (Тигър – Тигър, Тигър – Куче, Тигър – Кон, Куче – Куче, Куче – Кон, Кон – Кон). Точно такава е ситуацията в тройката Котка – Глиган – Коза (също шест брака) и в тройката Змия – Бик – Петел. Малко по-малък е приносът в патриархалната касичка на тройката Плъх – Маймуна – Дракон. Тук има само пет патриархални съюза (Плъх – Плъх, Плъх – Дракон, Дракон – Дракон, Дракон – Маймуна, Маймуна – Маймуна). Съюзът Плъх – Маймуна е векторен и не се подчинява на патриархалните закони. Никой друг брак, колкото и храна, покъщнина, деца и животни да има в него, според теорията не може да се нарече патриархален брак

Правилата тук са следните: обичай децата, самият ти бъди дете, обичай физическия труд, не общувай прекалено задълбочено, разделяй сферите на отговорност, не се бори за власт, пази вътрешната си свобода, не спори и не се карай, не ставай роб на работата, бъди кулинар и педагог, не се увличай в чувствата, не се поддавай на страстите, нищо не променяй, не подобрявай отношенията. А ето и малко по-подробно:

а) Идеалната ситуация за встъпване в патриархален брак е влечението на двамата към продължаване на рода. Това не значи, че отиваме в църквата (в гражданското) вече в седмия месец. Но в патриархалния брак е много опасно да се забавя раждането на деца. Ако съпрузите са на 30 и повече години, добре е по-скоро да си имат дете, ако са на по-малко от 25 години, могат да почакат някоя и друга година, но да не се отпускат на тази тема и да не се увличат твърде в другите аспекти на брака – романтика, бизнес, творчество. Обаче раждането на едно дете не гарантира нищо, нужни са минимум две, а по-добре три.

б) Децата са знаме, символ, цел и смисъл на патриархалния брак. Децата са всичко в патриархалния съюз. Затова при отсъствието на деца или при тяхното наличие, атмосферата на детството не трябва да напуска патриархалния съюз. Бъдете като деца – трябва да напишете този девиз с най-големи букви и да го поставите в най-важния ъгъл на съзнанието си. Простодушие, наивност, чистота. Но наивен не значи глупав. Трябва да бъдете много грижовен в домакинството и сръчен, но да не се опитвате да станете корифей на клюките, интригите и задкулисните машинации.

в) Като заговорихме за домакинство – никакви свръх доходи, никакво количество помощници в патриархалния брак няма да заменят желанието и възможността да правите колкото може повече неща със собствените си ръце. В идеалния случай патриархалният брак е ферма, мебелен цех, автосервиз, шивашко ателие, пералня и т.н. до безкрайност. Някой ще си помисли: какво значение има дали ще вечеряме в ресторант или вкъщи, дали ще се завивам с купено одеяло или с изплетено от жена ми, дали ще седя на фабричен стол или на табуретка, стъкмена от мъжа ми. Не, не, в патриархалния съюз истински се цени само своето. Освен това, непрекъснатото работене с ръцете дава огромен брой допълнителни ефекти – детско-възпитателен, любовно-развлекателен, отвличащ от бизнеса и т.н.

г) Занимавайки се непрекъснато с децата и огромното домакинство (ако, разбира се, го има), в патриархалния брак съпрузите просто нямат време за сериозно интелектуално общуване, освен да успеят да обсъдят детските и домакински работи. Но ако все пак се появи възможност за интелектуално общуване, трябва да я пренебрегнете. Трябва да се измъквате от обсъждането на световната политика, да не разкривате възгледите си, да не изяснявате възгледите на съпруга си. Не трябва да говорите за смисъла на живота, не обсъждайте приятелите и приятелките си. Избягвайте всякакви разсъждения на тема секс, бизнес и извънземни. Ако не можете да се стърпите и много ви се иска да побъбрите, говорете за успехите на децата, доматите, цената на месото, котките, кучетата, но не продължавайте дълго дори това празно и повърхностно бъбрене. Езикът ви е ваш враг, поне в този брак.

д) В много отношения минималността на общуването произлиза от това, че цялата територия на семейството е разделена по най-жесток начин на женска и мъжка половина. Теоретично конфигурацията на границата няма значение, главното е нейната ненарушимост. На практика жената поема готвенето, прането, чистенето, грижата за децата, мъжът – градината, колата, печеленето на пари. Но разделението може да бъде и друго, главното е никога да няма смесване. Теоретично един от съпрузите може да прави всичко, ако това го устройва. Просто при такова положение революцията става неизбежна. А това е катастрофа.

е) Отсъствие на сериозни разговори, разделителна черта в домакинството – всичко това не са ли явни признаци за дискриминация на жените? Съвсем не. Моделът на патриархалния брак е еднакво подходящ както за патриархата, така и за матриархата. Глава на семейството може да бъде както мъжът, така и жената, това няма значение. Значение има само борбата за власт – нея не трябва да я има. Който е завзел властта в самото начало, той трябва да я задържи, най-малкото по всички външни атрибути, като най-почетното място, първата чиния супа, разпореждането със семейния бюджет и т.н. Трябва да заличите веднъж завинаги от съзнанието си въпроса кой е по-главен.

ж) Страхът от патриархалния брак като от някаква тъмница, сандък без прозорци, без врати е съвсем неоправдан. Това е брак на абсолютна вътрешна свобода. Затова като алфа и омега, научете веднъж завинаги – никога не претендирайте за контрол над съзнанието на съпруга. За какво мисли той (тя), какво иска тя (той) от живота, за какво мечтае, от какво се страхува? Всички тези въпроси не само не бива да се задават, не бива дори да се помислят. Не е ваша работа. Чуждият мозък е загадка. Не се опитвайте да го разберете, не се опитвайте да го изучите. Тук няма за какво да мислите. По-добре помислете как да си хапнете по-доволно.

з) Истината се ражда в спора. Може би, може би. В равния или духовния брак наистина може би, но не и в патриархалния. Затова споровете, караниците, изясняването на отношения в този брак са абсолютно немислими. Как така, нали в живота има толкова много спорни ситуации? Така: щом единият от съпрузите отвори уста, другият веднага трябва да затвори уста. Ако се спазва точката за разделение на компетенциите, просто няма откъде да възникнат спорове. В краен случай, нека последната дума бъде на този, който формално е главен, а фактически всеки е главен в своята сфера.

и) Най-важният въпрос да бъде ли жената домакиня или да ходи на работа (аналогично – мъжът да ходи ли на работа) няма еднозначен отговор. Разбира се, за домакинята е по-лесно да очертае своята територия в семейното царство. Тя просто прави всичко освен печеленето на пари. Но проблемът не е в жената, проблемът е, че патриархалният брак въобще не предразполага човека към служба. Сама по себе си службата с нейните стремежи към правенето на кариера, с нейната атмосфера, както казват напредничавите хора, с аурата си, не допринася за нормалното съществуване на патриархалния брак. Съпрузите, посещаващи службата, стават твърде нервни, неспокойни за този съюз. А селските, занаятчийските работи, някои видове индивидуално (не колективно) творчество са много добри. Така че работата не е в жената, а в това, че службата е вредна за патриархалния брак въобще.

к) Бракът не е изложба на народните постижения, но също не си струва да криете успехите на своя съюз. В края на краищата всеки брак се създава за определена изгода, колкото и цинично да звучи това. Така в патриархалния брак главните постижения са децата, животните, растенията, домакинството и яденето. С това може и трябва да се хвалите. С бележниците на децата, плодовитостта и красотата на растенията, месото и вълната на домашните питомци, и така нататък. Съответно и съпрузите в такъв брак могат да се хвалят един друг само за домакинско-педагогическите си постижения. Няма никакъв смисъл да правят стандартни комплименти от типа устни, крачета, блузки, обувчици. Даже стандартните подаръци – парфюми, цветя трябва да се правят по-рядко. Напълно подходящи са тигани, рендета и друг домакински инвентар.

л) Не обичай. Не съвсем да не обичаш, но дръж огънчето на чувствата под контрол и с много малка мощност. Не давай на страстите да излязат навън, не ги показвай, потискай ги, режи ги, гори ги. Вместо любов нека има нежност, дружба, благодарност за децата, за храната, за чистата риза, прясно извадените картофи, и главно за несравнимото усещане на вътрешна свобода, което дава само патриархалният брак. Също и в секса, никакво творчество, никакво разнообразие. В патриархалния брак сексът може да бъде редовен, но не може да бъде интересен. Не забравяйте, че за други неща сте попаднали в този брак.

м) Никога и нищо не променяй, даже преместването на мебелите или ремонтът могат да предизвикат ненужни усложнения. Какво да кажем за промените в реда или размяната на задълженията вкъщи. Колкото по-неизменни са обстоятелствата, толкова по-добре. Но вкаменелостта на бита не означава паяжина по ъглите. Много старателно трябва да поддържате ред и чистота. Компенсирай липсата на новост в обстоятелствата с нови домакински подвизи, впрочем, и тук е по-добре да не се увличате. Нека броят на кравите, котките, кактусите, картофените лехи и купчините тор да бъде постоянен.

н) Не жадувай съвършенство, не подобрявай, не укрепвай отношенията. Нека всичко най-хубаво се случи в първата година от познанството ви, а след това бавно, много бавно се влошава. Бракът не е световно първенство, не е състезание и не е покоряване на Еверест, бракът е само брак, затова се отпуснете и махнете с ръка на вашите отношения. Колкото по-малко се замисляте за качеството на съпружеските отношения, толкова по-добре. Нека бъде както е. Ако мозъкът ви е твърде активен, натоварвайте го с работа, решавайте кръстословици, направете научно откритие, напишете роман за говорещия котарак, само не за своя брак и как да го укрепите.

о) Ако сте били подготвени за равен брак и бихте искали активен делови контакт със съпруга си, постарайте се да разберете, че не всички пиеси на фортепиано се свирят на четири ръце, че не винаги миенето на съдове е повод за въвеждане на поредният график, а сексът не е най-добрата тема за разговор на сутрешната чашка кафе. Най-добрата съпружеска беседа е тази, при която не се отваря уста, а най-добрата книга за обсъждане е ученическият бележник на сина.

п) Ако за вас е бил предназначен романтичен брак и бихте искали празничен и ярък живот, постарайте се да разберете, че новата пералня с нищо не е по-лоша от мотоциклета, а плевенето на лехите не отстъпва много по смисленост на обществената полза от изтягането на пясъчните плажове на Средиземноморието. Най-красивото в живота е щастливата усмивка на детето, а най-вкусното вариво не е това, което е спретнал италианският готвач в петзвезден хотел, а това, което вие сами сте измайсторили в собствената си кухня.

р) Ако за вас е бил предназначен духовен брак и бихте искали да общувате безкрайно, надничайки в най-тайните кътчета на своето съзнание и в съзнанието на близкия ви човек, постарайте се да разберете, че великите умове винаги са били самотни и не са обичали дискусиите. В края на краищата, духовността може да бъде не само колективно, но и индивидуално постижение.

В заключение: правилата са много, а животът непрекъснато се променя. Какво да правите? Абсолютно немислимо е да спазвате всички правила, без да ги нарушите нито веднъж и в нищо. Какво пък, нарушавайте ги. Но помнете, че всяко такова нарушение е нова пукнатина в конструкцията на вашия брак, а да се ремонтира този брак е много по-сложно, отколкото да се започне от нулата.

Няма коментари »

Все още няма коментари.

RSS хранилка за коментарите към тази публикация. TrackBack URI

Вашият коментар