Глиган

Posted by admin | | четвъртък 20 август 2009 16:27

chinese_boar1911; 1923; 1935; 1947; 1959; 1971; 1983; 1995; 2007

Идеологическа структура (тип мислене): Реалистичен
Социална структура (Социален тип): Затворен (езотеричен)
Психологическа структура (Битов тип): Безжалостен (възмъжаване, грубост)
Темперамент: Природен оптимист (сангвиник)
Знак на съдбата: Пионерски
Адекватна възраст: 24-32 години
Векторен господар: Кон
Векторен слуга: Дракон
Романтичен брак: Бик, Змия, Петел
Патриархален брак: Котка, Коза
Равен брак: Плъх, Маймуна
Духовен брак: Тигър, Куче

Овен ^ Телец _ Близнаци ` Рак A Лъв B Дева C Везни D Скорпион E Стрелец F Козирог G Водолей H Риби I

Ако вие сте Глиган

Възможно е вие или вашето дете да сте родени през някоя от тези години. Напомняме, че в света на структурния хороскоп нечетните години и годината на Глигана включително, започват в средата на януари, а завършват през последните дати на декември. Значи, нечетната година прелита за 350 дни, а четната се проточва 380. Ето какво неравенство се получава.

На тези, които не харесват думата Глиган, предлагаме две други – свиня и дива свиня. Първото, мисля, за нищо не става, като се има предвид изобилието от речеви негативи, а що се отнася до второто, дивата свиня е всъщност глиган.

Може ли да сравняваме човека с това непреживно чифтокопитно? Разбира се, имаме предвид не генетиката, не анатомията, а определено психологическо и поведенческо родство.

Глиганът е мигрант, велик горски пътешественик, той си няма родна гора, родна бърлога, може да се мести на стотици километри, като никъде не се задържа задълго. Той е суров и рязък, от никого не се бои, не бяга от никого, но и не заплашва никого: Глиганът не е хищник. Той е крайно непридирчив в яденето, на практика може да живее навсякъде – в тайгата, в джунглите, в пустинята, в топлина и студ.

А сега ще „припишем” тези качества на хората, родени в годината на Глигана. Получава се доста точно съответствие. Наистина Глиганът е знак, водещ в света на пътешествията. Глиганите с необикновена лекота напускат обитаемите места, сменят града, страната, специалността и семейството си. Наистина тези хора са непридирчиви и невзискателни към условията на живот. Въпреки че характерът им е аристократичен и бохемски, хората-Глигани се чувстват комфортно и в колиба, и в землянка. Болшинството от известните ми Глигани не са агресивни, даже са тихи, но никой не успява да ги заплаши, да ги обърне в бягство. Това може би е „най-неплашливият” от всички знак.

Човекът, роден в годината на Глигана, е интелектуалец от висока класа. И тук той съответства на своя животински аналог, защото обичайната представа за простотата и примитивността на Глиганите е невярна. Зоопсихолозите ги причисляват към разреда на умниците. И така, можем ли да сравняваме хората, родени в годината на Глигана, с това животно? Вие решете. Впрочем, що се отнася до жените, тук има определен проблем. Нека те си останат просто жени, родени в годината на Глигана. И трябва да кажем, че в този случай думата Жена може да се пише с главна буква.

Човек – това звучи гордо

При всички очевидни аналогии на човека с „неговото” животно, не трябва да се увличаме от тези сравнения. Нали животното, колкото и да го наричаме „умно”, не притежава мислене – способност за самопознание и познание на света. А човекът притежава.

В началото да поговорим за Глиганите-мъже. Те имат реалистичен тип мислене (освен Глигана реалисти са Котката и Козата). Те не се доверяват на идеите, родени в собствените им глави, а предпочитат тези, които са изпитани, утъпкани от другите. Но ако усвоят и осмислят много чужди идеи, Глиганите могат да конструират от тях нещо грамадно и даже грандиозно. Възпитанието и образованието на децата, родени в годината на глигана, трябва да се изгражда, като се държи сметка за това качество на знака: следва да им се даде свръхголям обем информация. Високата ерудиция е условието за техния успех в живота. Един от тези велики ерудити е аржентинският писател Хорхе Луис Борхес (1899-1986): той познавал и активно преработвал на практика цялата световна литература – получавало се кратко, умно и омайващо красиво.

И така, главната задача на Глигана е сумирането на натрупани знания, тяхната преоценка, систематизация, изстискване от „хиляди тонове руда” на няколко трошички собствена истина. Ярък пример е безусловният триумф на реалистичните знаци (Котка, Коза, Глиган) в съвременния шахмат. Някога те не можеха и да помислят да се приближат до шахматния Олимп. Сега са утвърдени на него: Глиган (Ботвиник), Коза (Фишер, Корчной), Котка (Карпов, Каспаров, Крамник). При съвременното развитие на тази най-интелектуална игра е достатъчна уникалната ерудиция, усвояването на чуждия опит, страхотната интуиция и проницателност. Всичко това знаците-реалисти имат в излишък.

За Глигана е трудно да стане голям политик, пълководец или писател-фантаст – пречи му отсъствието на централна идея, пристрастието към дреболиите, към детайлите. Затова пък е много лесно да стане детектив или финансист при неговата наблюдателност и способност бързо да обработва информацията и да задържа всичко в паметта си. Наблюдателност, съзерцателност плюс някаква вътрешна хармония като че ли изглаждат чертите на хората от този знак, изправят осанката им. Но главното не са чертите на лицето, а необикновената елегантност, аристократичност. Спомнете си Ален Делон или Сергей Столяров, Василий Ливанов (Кой друг е успял да въплъти така ярко образа на Шерлок Холмс) или Армен Джигарханян – може всички тези мъже-Глигани да не са класически красавци, но всеки от тях е образец за вкус и благородна мъжественост. За по-голяма убедителност ще присъединим към списъка още двама Глигани – Валентин Гафт и Аркадий Райкин.

Както вече знаем, мъжете-Глигани притежават реалистичен тип мислене, при жените от този знак имаме т.нар. мистичен тип мислене. Не е лесно да се обясни това. Но ще се опитаме.

Мистикът не се доверява на логически схеми, като справедливо предполага, че животът не може да се побере в техните рамки. Но той не вярва и на жизнения опит, нито на своя, нито на чуждия, пак справедливо предполагайки, че животът не стои на едно място и всеки опит неизбежно остарява. При решаването на жизнените задачи жената-Глиган предпочита емпиричните методи: да опита всичко на вкус, на усет, да провери и препровери. Да, но какво общо има с това мистиката? Това, че тя неизбежно се проявява при тези, които не се доверяват нито на логиката, нито на интуицията. Малко са мистичните авторитети в света, в техния брой влиза например българската гадателка Ванга, родена в годината на Глигана. По-лесно е да посочим пример с актрисите. Спомнете си Наталия Варлей (Паночка от „Вий”), Татяна Василиева (екстрасенс Калязина във филма „Да престъпиш чертата”), Светлана Том (Рада Колдовская от „Таборът отива към небето”)…. Зад тяхната напълно „реална” външност добрите режисьори са отгатнали мистичен чар.

При възпитанието на момичетата от този знак, разбира се, всичко трябва да бъде другояче, не както при момчетата. Ако момчето попива знания като гъба, ако е подложено на най-различни влияния, като че няма никакъв вътрешен стожер, момичето от най-ранните си години притежава силна воля и върви по своя, понятна само на него, програма. При формирането на момичетата, родени в годината на Глигана, бащата трябва да изиграе огромна роля – не толкова като възпитател, колкото като обект за изучаване. (На нас само ни се струва, че възпитаваме нашите дъщери, всъщност те се „упражняват” върху нас).

Природен оптимизъм

Три знака – Кон, Бик и Глиган – притежават уникален тип темперамент и черпят енергия не от загадъчните глъбини на космоса, а от най-простите и обикновени явления в природата. Слънцето е изгряло – добре, залез е, още по-добре. Всичко външно за тях е по-привлекателно от вътрешното. Риболов, бране на гъби, лов на пеперуди – всичко това е интересно и важно.

Ако през XIX век не се забелязват Глигани сред върховете в световната литература, то през двадесети век те решително заеха в нея видно място. Достатъчно е да посочим Хемингуей, Набоков, вече споменатия Борхес. Писателите-Глигани имат особени отношения с природата: Хемингуей е поет на лова и риболова, Набоков – на пеперудите; С.Т. Аксаков, освен другото, се е прославил със „Записки по въдичарство” и „Записки по лов с пушка”. С една дума, дори Глиганът да е аристократ, той е спортен, загорял, стегнат аристократ, който познава добре тънкостите на риболова, лова, съответната екипировка, ловко се катери по планинските върхове, спуска се в морските глъбини и т.н.

Желание за промяна на местата

Същите качества, за които говорихме по-горе, наблюдателност, съзерцателност, природен оптимизъм, влечение към промяна на местата, правят Глигана главен пътешественик. Той също охотно и с лекота започва нови неща, разпалва се от всеки нов проект. Но като ги разработи, бързо започва да скучае и загубва интерес към работата.

Ако погледнем творчеството на Глигана от стоково-пазарна гледна точка, можем да кажем, че той замахва толкова широко, че дори е невъзможно да си представим купувач, на когото неговата „стока” ще бъде по джоба. Сред Глиганите (както и сред Петлите и Козите това са трите „пионерски” знаци) е най-лесно да се намерят таланти, но е най-трудно да се доведат те до кондиция, до нивото на устойчива реализация. Оттук и изводът – нужен е съавтор или просто рационален съветник, който да ограничава замаха и да подсказва по-икономични варианти за творчество и уреждане на живота.

Възмъжаване

Глиганът има качество, наричано в бита в зависимост от ситуацията, безжалостност, дебелокожие или ако искате, възмъжаване. Става дума за добра имунна система, позволяваща му да бъде невзискателен към комфорта и нечувствителен към много въздействия. Той е такъв и не трябва да му се караме за твърдостта или грубостта, но затова пък можем да не го съжаляваме твърде много. Децата от този знак са връх на мечтите на родителите, които предпочитат спартанско възпитание. Тези деца не предоставят твърде голям простор за ласки на особено нежните мами и татковци.

Затвореност

В структурния хороскоп така се нарича определена насоченост навътре в себе си, вглъбеност в личните си интереси, пренебрежение на интересите на обществото, егоцентризъм, тънка насмешка над морала, ирония и самоирония, естетство и т.н. Впрочем, Глиганът по-малко от всички затворени знаци (а освен него това са Маймуна, Змия, Тигър) претендира за своята особена значимост и приближеност до висшите сфери. Но при него е налице всичко, което се полага на затворен знак: стремеж към сложност, изтънченост, известна хаотичност.

Затвореността задълбочава живописния и артистичен талант, допринася за философски занимания. Всичко, което казват за затвореността на интровертите, за тяхната необщителност, не е съвсем вярно: затворените хора общуват както всички останали, понякога даже по-активно и доброжелателно. Друг въпрос е степента на въвличане в процеса. При тях тя не е голяма и затвореният знак е абсолютно самотен даже сред приятелите си. Впрочем, той не се страхува от самотата, напротив, обича я и й се радва.

Пророческа дарба

Да, Глиганът е пътешественик, аристократ, ироничен и язвителен интелектуалец, но той има едно качество, което не се съгласува много с този образ. Това е пророческата му дарба. Нострадамус, Джон Ди, Волф Месинг, Джузепе Балзамо (той е граф Калиостро), монах Авел, Жак Казот… Някои от изброените и други Глигани наистина са съществували на границата между интелектуалното шутовство и реалните предсказания. Балзамо и Джон Ди се смятат едва ли не за мошеници. Но болшинството заслужават сериозно отношение. За структурния хороскоп е важно, че всички те са се събрали под покрива на един-единствен знак.

Изглежда учудващо защо пророческата дарба се пада на „безделния гуляйджия”, а не на целенасочен и упорит труженик, погълнат от самоусъвършенстване. Но това е само на пръв поглед. В контактите на Глигана с бъдещето няма нищо чудно. Първо, Глиганът е знак, обърнат към бъдещето. Второ, както вече казахме, той е знак, лишен от собствени идеи, но различаващ реалност от измислица, и следователно това е идеалният кандидат за правилно виждане на бъдещето. Трето, Глиганът е затворен знак, което безусловно му помага да прониква във финия свят, откъдето, изглежда, черпи информация за бъдещето.

И тогава този вечен шегаджия, интелектуален веселяк и присмехулник, става необикновено строг и сериозен, усмивката изчезва от лицето му и се появяват суровите черти на пророка. Нострадамус виждал бъдещето „като в пламтящо огледало”; Джон Ди – в магически кристал; на Месинг то се явявало в състояние на каталепсия. Разбира се, не на всеки Глиган е дадено да премине границата между обикновената реалност и реалното знание за бъдещето.

Прогноза

Същността на жизненото пространство, предлагано на Глигана от структурния хороскоп, е проста. Нулева година в неговия цикъл е всяка година на Коня, затова 1990 беше последната му нулева година. Значи, 2001 година е единадесетата година от цикъла на Глигана, до 2002 година бързо трябва да довършат всичко, та през следващата година на Коня да получат нова програма за новите 12 години.

Да речем, говорителят на парламента Генадий Селезньов. През 1991 година (първата година от цикъла) става главен редактор на „Правда” и играе една от първите роли в лявата опозиция. Борис Немцов се занимава с наука, но през 1990 година го избират в Държавната дума, а от 1992 започва политическата кариера на този преди незабележим депутат. През 2002 година резки промени очакват и двамата политици, а 2003 за тях е начало на нов цикъл. Затова има смисъл Глиганите-политици да претендират за големи длъжности след 2002 година, а да кандидатстват за президенти само през 2004 година.

Напомняне за възрастите

През 2001 година Глиганите, родени през 1995-а, навършват шест години. Усвояването на езика на природата е много близко на Глигана като знак. Много от способностите му (ако ги има) трябва да се проявят: влечение към рисуването, към артистичност или например талант на клоун.

Глиганите, родени през 1983 година, ще отбележат 19-годишнината си. Те вече от две години са напуснали юношеската възраст и са преминали във възрастта на любовта, на търсене смисъла на живота.

Глиганите, родени през 1971 година, след година ще станат истински мъже, като встъпят във възрастта на действието.

Няма коментари »

Все още няма коментари.

RSS хранилка за коментарите към тази публикация. TrackBack URI

Вашият коментар