Змия

Posted by admin | | четвъртък 20 август 2009 16:25

chinese_snake1905; 1917; 1929; 1941; 1953; 1965; 1977; 1989; 2001; 2013

Идеологическа структура (тип мислене): Логичен
Социална структура (Социален тип): Отворен (езотеричен)
Психологическа структура (Битов тип): Жалостив (чувствителен)
Темперамент: Драматичен (холерик)
Знак на съдбата: Късметлия
Адекватна възраст: 43-55 години
Векторен господар: Коза
Векторен слуга: Маймуна
Романтичен брак: Котка, Глиган
Патриархален брак: Бик, Змия, Петел
Равен брак: Тигър, Кон, Куче
Духовен брак: Плъх, Дракон

Овен ^ Телец _ Близнаци ` Рак A Лъв B Дева C Везни D Скорпион E Стрелец F Козирог G Водолей H Риби I

Пограничните дати са обикновени за нечетните години. Годината започва около 13 януари, а завършва около 30 декември.

Няма никакви съмнения в „Змиевидността” на Шарл Монтескьо (18.1.1689) и Едгар По (19.1.1809). Известният политик, борец за правата на тъмнокожите американци, Мартин Лутър Кинг, роден на 15 януари 1929 година, е старателно проверена Змия. Сигурни доказателства за „Змийство” има и за великия руски пълководец Румянцев-Задунайски (15.1.1725). В края на годината на Змията като мощна крепост стои Мао Цзедун (26.12.1893).

Ето ти именце

Сега за името. Няма що, именцето на Змията не е за завиждане. В паметта ни изникват и подлите змии, и усойницата, пепелянката, гадината, безкрайните напомняния за змийската отрова, за змията, свита в пазвата, и т.н. Още по-лошо става, когато разбираш, че зад гордото име на Змията се крият всички влечуги и земноводни, жаби, гущери, саламандри и даже крокодили. Изглежда, че малко остава и от чисто човеколюбие ще се наложи да се откажем от толкова позорното име за една дванадесета от човечеството. Но както винаги фокусът се състои в това, че названието е извънредно точно. С терморегулацията на мъжете-Змии става нещо невероятно. Понякога изглежда, че тези мъже не са съвсем топлокръвни. Смяната на абсолютната неподвижност с резки скокове при мъжете-Змии са същите, както при пълзящите змии. А какво да кажем за вродения страх от анабиоза, летаргията, страха да не бъдат погребани живи (Гогол, Алфред Нобел и др.). Жените-Змии, разбира се, доста по-малко приличат на люспестите гадини. Но това не е попречило на Зинаида Хипиус, родена в годината на Змията, да каже за себе си: „Като ласкава кобра, ще се увия с галене”.

Холериците са мрачни хора (драматизъм)

Много от противоречията на Змията са свързани с нейния темперамент. Змията има холеричен темперамент (активен, черен). Структурният хороскоп е направил преименуване, холериците станаха драматични знаци. Смисълът на преименуването е, че драматичните знаци (Плъх, Змия, Коза) или пропадат в бездънна чернилка, възприемайки всяко действие като страшна трагедия, или се устремяват в другата крайност, ликуват и се веселят без особени поводи за това.

Парадоксалността на този темперамент много добре личи в бита, огромно количество шегаджии и веселяци, от време навреме изпадащи в депресия, или напротив, черни мизантропи, без никаква особена причина потъващи в радостни и мощни гуляи.

Най-ярко е демонстрирал тази промяна в творчеството си родоначалникът на голямата руска проза Николай Василиевич Гогол, преминал от неудържимото веселие в ранните си произведения към мрачно възприемане на все по-мъртвите души на руския народ.
„Свети винаги, свети навсякъде” – така Владимир Маяковски вижда своята енергетика. А се оказа, че слънцето вътре в него е съвсем черно.

В резултат на всички тези промени Змията се оказа знак номер едно в печалния списък на най-знаменитите самоубийци. Радишчев, Маяковски, Цвайг, Потоцки, Ляпунов. При другите знаци има един-двама самоубийци от такава величина. Но проблемът не е само в броя на самоубийците. За огромното мнозинство велики Змии темата за самоубийство е станала една от най-важните теми в цялото им творчество. Тук е Достоевски, Гьоте, Некрасов, Писемски, Бодлер, Флобер, Едгар По, Василий Гросман.

Разбира се, Змията не притежава монопол върху самоубийството, Маймуната, Козата, Тигърът, Плъхът също намират причини да си уредят сметките с живота. Но никой не прави това така съзнателно, пресметнато и хладнокръвно като Змията.

Като се измъчва с повредената си физиология и не по-малко повредената си психология, Змията буквално излъчва чернилка, мрак и смъртна умора. Понякога това излъчване изгаря самия източник (самоубийство). По-често Змията се опитва да отрови заобикалящите я със своята тъмнина. Тук можем да говорим за т.нар. вампиризъм на Змията. Змиите извличат чуждата енергия, като превръщат всички околни в змии. Героите от книгите на Гьоте и Достоевски завършват живота си със самоубийство, но така се държат и живите реални хора, заобикалящи Змията. Еренбург забелязва, че в обкръжението на Пикасо имало ненормално много самоубийци, въпреки че самият Пикасо създавал впечатление на доста радостен човек.

Да минеш по ръба на пропастта (късмет)

От много години хората се замислят над законите на действие на съдбата. Как да примамим успеха, как да провокираме така наречената сполука, къде да търсим резерви от късмет? Истински отговор на този въпрос могат да дадат само представителите на тройката реализатори – Бикове, Змии, Котки. Отговорът не е толкова прост, за примамването на съдбата трябва да се рискува, понякога много сериозно. Само онзи, който е минал по ръба на пропастта, е достоен за истински късмет.
Понякога принадлежността към тройката любимци на съдбата им позволява да правят ранни или така наречените обратни кариери, когато художникът създава най-добрите си произведения в началото на кариерата си, като нататък губи предишната лекота.
Така по мнението на мнозина, в началото на творческата си кариера Маяковски е бил по-значителен, отколкото в края й. Също така се оценява кариерата на Шолохов, станал зрял автор на двайсет и нещо години.

Змиите са направили бързо и мощно много ярки политически кариери в младите си години. Уви, в политиката бързината не винаги е синоним на дълготрайност. Блестящият Цезар е убит на 56 години, когато току-що се е утвърдил на власт. Ейбрахам Линкълн е убит на 56 години, веднага след като бил избран за втори мандат. Джон Кенеди е убит на 46 години след две години президентство. Нашият Александър Керенски е преживял дълго (89 години), но политическата смърт го е постигнала, както и другите политически късметлии на самия връх на блестящата му фантастична кариера през 1917 година (бил е на 36 години).

И страстта към бързия успех кара Змията да ограничи своите таланти, сама да си подрязва крилата („роденият да пълзи не може да лети”), търси най-краткия път за самореализация, като отхвърля твърде големите проекти.

Детската сълза (чувствителност)

Ролята на Змията в световната литература е парадоксална. Като централен знак на хуманизма (заедно с Козата и Коня) Змията играе главна роля в литературата на много народи. У нас на върха са Фьодор Достоевски и Николай Гогол, много близо до върха са Николай Некрасов, Алексей Писемски, Михаил Шолохов, Василий Гросман. В Германия – Йохан Гьоте, в Америка – Едгар По, във Франция – Гюстав Флобер и Шарл Бодлер. От друга страна, пълзящата чернилка в Змийската литература не изчезва никъде. Творчеството на Достоевски, Бодлер или Едгар По съвсем не може да се нарече светло и жизнеутвърждаващо. Литературният труд не е излекувал самите Змии от мрачния поглед към света. Смъртна тъга задушава Писемски, Цвайг, По, Флобер и всички останали.

Доколкото е възможно те проповядват добро и хуманизъм с присъщата за Змиите логичност. Всички разговори за детската сълза им се струват твърде абстрактни. Въпреки това Змиите са лидери във всяко хуманистично движение. Достатъчно е да назова само Махатма Ганди.

Съчетанието на ниска енергетика и нисък имунитет (висока чувствителност) буквално тласка Змията към медицинското поприще.

Като се започне от Хипократ, роден в годината на Змията, медицината винаги е оставала дело на Змията. Змията е безусловен лидер в списъка на Нобеловите лауреати по медицина – 21 от 174. Сред тях са такива общоизвестни хора като бащата на имунологията Иля Мечников, победителя на маларията Роналд Рос, изобретателя на пеницилина Александър Флеминг. Както се казва, лекувайте подобното с подобно. Ако не искате сами да се обесите, обесете героя на своята повест, ако не искате да боледувате, занимавайте се с медицина и лекувайте хората.

Копайте по-дълбоко (затвореност)

Отново за парадоксалността на знака. Късметлията е длъжен да прави всичко много бързо, на бърза ръка, затова е принуден да бъде повърхностен, иначе в нищо няма да успее. И наистина, Змиите имат много слаби, недомислени, спекулативни произведения. Въпреки това Змията безусловно е дълбок, педантичен знак, както е прието да се казва сега, езотеричен, затворен.

За какво е нужна затвореност и вглъбеност на този гледащ отгоре, прибързан скокльо? Оказва се, че в програмния асортимент на Змията е най-дълбокото преобразувание в човешкия живот. Във възрастта на Змията (40-55) мъжът трябва да падне в пропастта на духовната катастрофа, да стигне дъното и в дълбините на духовната нищета да придобие истинска сила на духа. Така, Змията по начало е най-малодушният и подъл знак, потенциално най-великият духовно и благороден знак. Тези две крайности така се сливат в един знак, образувайки главното противоречие на знака и главния прелом в целия живот на човека.

Кариера на Змията

Преломна година за Змията е годината на Козата. Година на промяна на съдбата за всички Змии. Не трябва да насилвате събитията, нека всичко върви от само себе си. Главното е да не изпадате в отчаяние, да не се паникьосвате. В краен случай можете да изпаднете в анабиоза и да изчакате. А може и обратно – да се хвърлите в бездната, като се надявате на вечната за Змията съдба.

Чарлз Дарвин пише „Произход на видовете посредством естествения отбор” (1859). След каторгата и заточението Достоевски се завръща в Санкт Петербург (1859). Той пише „Бесове” (1871). Евно Азеф попада под прицела на Владимир Бурцев. През цялата година (1907) Бурцев притиска Азеф. Но успява да го притисне едва през 1908 година.

Само за жените – Змийската воля

Главното противоречие на женския знак на Змията се състои в това, че при много висока чувствителност и феноменална естетска изтънченост, жените-Змии притежават уникално силна воля. Никой няма по-силна воля от тях. Равни на тях са само жената Петел, мъжете Кон и Тигър.

Разбира се, става дума не за романтична книжно-филмова воля с мощен глас, здрави мускули и стоманен поглед, а за воля на разума, способност дълго да се страхуват от всичко, дълго да премерват всичко на везните на историческата и житейска правдивост, но в резултат вземат единственото решение, което има неизказана сила, за което не им е жал да отдадат и живота си, своя живот или този на подчинените или поданиците си. При това колкото повече са поданиците, толкова по-силна е волята. Затова на първо място трябва да обръщаме внимание на Змиите-управнички. Те са уникални.
Маргарита Датска (1353). Северната Семирамида. Получила от сина си Дания, а от мъжа си – Норвегия, сама присъединила Швеция също и Исландия, и Финландия и създала Калмарската уния. Била на власт 36 години. Ако вземем географския аспект – уникално управление.

Елизабет I Тюдор (7.9.1533). Златен век на Британия. Победа над „Непобедимата Армада”, абсолютно владичество над моретата. Била на власт 45 години. Укрепване на абсолютизма и възстановяване на англиканската църква. Това е накратко.
Още в началото на политическата й кариера й се наложило да се сражава с католическия свят (друг свят тогава нямало). При това трябвало да предотврати вътрешна религиозна война. От нея си изпатили както ревностните католици, така и пуританите. Бил въведен ред, при това безкръвно.

Във всички важни работи Елизабет неизменно показвала твърдост, енергия и ум. При нейното управление Англия извлякла големи изгоди от войните на континента, през 1588 година удържала знаменитата победа над испанската Непобедима Армада. Морската търговия и промишлеността постигнали забележителен успех.
Кралицата-девственица имала много кандидати за женене и много поклонници, но запазила в тайна от историята секрета за личния си живот. „Ненавиждам самата мисъл за брак” – казала тя някога на лорд Съсекс.

Като се опитва да обясни величието на нейното управление, Стефан Цвайг пише: „Елизабет е успяла да създаде около себе си такава превъзходна организация, че и досега, след столетия, личните й заслуги са почти неотделими от колективните заслуги на нейната епоха, така че озаряващата името й безсмъртна слава обгръща и постиженията на нейните бележити съветници Сесил, Лестър, Уолсингам. Хиляди пъти тя жертва личните си желания за общественото благо”

Индира Ганди (19.11.1917). Премиер на Индия през 1966-1977 и през 1980-1984 години. Общо 15 години. Безусловно най-добрият политик в съвременната история на Индия. Индира Ганди влязла в историята на своята страна не само като първата жена, оглавявала толкова години правителството на Индия. Умен и енергичен политик, тя направила много за укрепването на международния авторитет на държавата, станала една от лидерите на движението за неприсъединяване към военните блокове. И днес името на Индира Ганди се произнася с уважение в родината й и по целия свят.

Да споменем и Беназир Пхуто (21.6.1953) – премиера на Пакистан. Наблюдаваме кариерата на Любов Слиска (15.10.1953) и Ела Александровна Памфилова (12.9.1953).

Само за мъжете. Логика

Мъжката Змия е борбен знак, принадлежи на формално-логическата стихия. Оттук свръх строгите изисквания към знака. Не трябва да се меси в политиката, да се опитва да властва над хората. Всичко това е работа на волевите знаци. И проблемът не е, че Змиите са лоши политици, има и по-лоши знаци. Но политическата добросъвестност отнема на Змията твърде много сили, като не й дава нищо в замяна. Безславно завършила кариерата на като че блестящия политик Александър Керенски. Показателна е съдбата на двамата велики американци – Линкълн и Кенеди. Куршумът прекъсна живота и на двамата политици. Същата съдба имат и Мохандес Ганди, Мартин Лютер Кинг.

А ако на Змията се даде възможност да командва военен колектив, било то батальон, полк, армия или цял фронт, манията за самоубийство и чернилката се топят като пролетен сняг. Змията става спокойна, весела и жизнерадостна, защото военното дело е идеално за логика, особено такъв бързо мислещ като Змията. Пьотр Румянцев-Задунайски бил гениален пълководец. Делото му продължил Михаил Барклай-де-Толи. Още един военен гений – още един Михаил – Тухачевски. Ако вземем чужденци (не само руснаците воюват), най-знаменитият италианец Джулио Дуе и немецът Алфред фон Шлифен – и двамата са крупни теоретици. Периодът на фашистките победи също е свързан с пълководци-Змии. Валтер фон Браухич, Максимилиан фон Вайхс, Евалд фон Клайст. Интересно е, че през Втората световна война от нашата страна практически няма пълководци-Змии. Петлите изковаха нашата победа. Както и да е, военният мундир премахва цялата чернилка от Змията, като оставя само хладна пресметливост.

В четириъгълния свят от типове мислене на логиците се пада ролята на праволинейни примитивисти. Реалистите не се грижат за чистотата на помислите си, безсрамно изхранвайки се от чуждите интелектуални градини. За тях, при известно старание, е осигурена славата на велики стилисти, слуги на божествената красота. Мистиците също са се наредили добре. Те са безгранични в света на фантазията. Всяка измислица, която им е дошла в главата, става достояние на човечеството. Понякога това е много ярко и сочно. Волевиците са новатори, изкупват недостига си от идеи с тежък интелектуален труд. В безкрайните си умствени борби те прокарват път към нови пространства, в които цари въздухът на безкрайната свежест.

А какво се пада на логиците? На тях се пада всичко праволинейно, проверено до секунда, което има печат и е вписано в счетоводните книги. С една дума, логикът е винаги примитивен, едностранен, винаги роб на идея. Главното умение на логиците е обединяването на време, пространство и всички фактори, подвластни на формализация, превеждане на всичко на езика на формулите и числата. В това логиците малко се различават от компютъра.

Обединяването на време и пространство е най-полезно в пълководското изкуство (ето къде компютърът би бил на мястото си). Затова славата на логиците-пълководци е голяма. Барклай-де-Толи, Румянцев-Задунайски, Тухачевски, Шамил, Цезар, Джулио Дуе, Алфред фон Шлифен, Валтер фон Браухич, Максимилиан фон Вайхс, Евалд фон Клайст. Обаче какво е пълководецът, само хипертрофиран войник, ботуши, казарма, паради, маневри, удари във фланг и в тил. Нима това е достатъчно на сложната Змийска душа?

Освен военното дело има и архитектура, журналистика, анимация (всичко това са формално-логически професии) и разбира се, научна фантастика. Да си спомним най-знаменития – Артур Кларк. Седи си в Шри Ланка и пише Одисея след Одисея. . Никаква чернилка, никакво ровене в себе си.

2 Коментара »

  1. Коментар by sitka — 03.01.2011 @ 14:28

    ami iskam da kaja 4e tova sa absoliutni gluposti az sam zmia i ni6to ot tova nee viarno.a sa6to taka i ne poznavam takiva zmii kato tezi koito se opisvat.zmiite ne sa ,,4erni,,-naprotiv stra6no pozitivni sme vsi4ko e samo svetlina i liubov,usmihnati i palni s energia.;)

  2. Коментар by Мариана — 02.10.2011 @ 5:44

    Страхотно! Истина за мен. Родена съм в годината на змията и намирам този обзор невероятно точен!

RSS хранилка за коментарите към тази публикация. TrackBack URI

Вашият коментар