Рицар

Posted by admin | | четвъртък 20 август 2009 16:22

„На истините ниски мрака по-скъп е от възвишена лъжа”, затова само напред и нагоре. Най-благородните от благородните оглавяват процеса на извисяването. Ето комбинациите на техните хороскопи:

(Петел, Скорпион), (Петел, Риби), (Куче, Стрелец), (Куче, Овен), (Глиган, Козирог), (Глиган, Телец), (Плъх, Водолей), (Плъх, Близнаци), (Бик, Риби), (Бик, Рак), (Тигър, Овен), (Тигър, Лъв), (Котка, Телец), (Котка, Дева), (Дракон, Близнаци), (Дракон, Везни), (Змия, Рак), (Кон, Лъв), (Кон, Стрелец), (Коза, Козирог), (Маймуна, Везни), (Маймуна, Водолей). Всичко 22 съчетания.

ГЛАВНОТО Е ДОБРОТАТА
Мечтата за него (нея) у различните народи е живяла, живее и ще живее. Ще дойде, ще стопли всички, всички ще нахрани, ще пожали, ще притисне до сърцето си, ще защити от студ, врагове, несправедливост и от всяко зло. Неприятелите може да иронизират, да се смеят, да сравняват Рицаря с майка Тереза, татко Карло, Робин Худ, Дон Кихот, Жана д’Арк или блажената Ксения и все едно въплътеният образ на добротата ще си остане най-търсеният и любимият.

Това е, защото в детството си не сме събрали достатъчно бабина и дядова топлина, майчина ласка и грижовност на бавачката. С една дума, ние сме хора като хора, само че яслите и детските градини са ни повредили.

Така че Рицарят е призован да носи изначалната доброта в света на хладна пресметливост и търговско озъбване и да запълва недостига ни от топлина. Как да изобрази тази доброта и допустимо ли е да се изобразява добротата? Какво пък, мисля, че тук няма проблем. Огромен брой излишно сладникави доктрини призовава всички хора да станат добряци, да се усмихват, да обичат всички наред и т.н. Затова няма да е беда, ако призовем един от седемте знака да бъде действащ носител на добро и ласка, каквито и черти да има вътре в себе си.
Дарявайте хората с ласка, усмивка, хранете ги с пирожки, черпете ги с чай, увивайте ги с топли шалове, защото вашият образ е на бавачка, добра баба. Охранявайте хората, предпазвайте ги от необмислени постъпки, защото вашият образ е на телохранител, блюстител на реда и покоя.

В асортимента на образа влизат определена натрапчивост и нахалство, макар че невинаги получават от хората дължимата оценка. Тук е любовта на Рицаря към дребните детайли и подробности, което понякога поражда дребнавост на опеката.

И още нещо: безкрайните усмивки, безспирната любов не може да не доведат Рицаря до изтощение. И тогава са възможни чудовищни сривове, отваря се бездна, и нашият вечен добряк показва опакото на образа си – страшното озъбване на също толкова вечното зло.

САМОТНОСТТА НА РИЦАРЯ
Щом си се нарекъл Рицар, не бъди като всички, отдели се от народа, от тълпата. Рицарите не могат да се движат в стадо, самотността е тяхна участ. Така че е налице противоречие: от една страна, трябва да отидете при хората, за да ги топлите, от друга страна е необходимо да сте самотни. Но проблемът лесно може да бъде отстранен, ако Рицарят не се побои активно да нарушава обществените правила, да се отделя от тълпата със странните си постъпки, странен вид, необикновени маниери. Рицарят просто е длъжен да нахлузи на себе си нещо особено, неприличащо на нищо познато. Всеки сам ще си намери пример за подражание (Дон Кихот, Ланселот, Румата). Няма да е излишно да говорите някакви странни думи и да се държите на границата между нормата и патологията. Понякога странността се ражда от стъклеността на Рицаря, знаменития рицарски зов към вечността.

Рицарят не е Аристократ, народната любов не му е толкова нужна. Тук има обратна игра: Рицарят носи любов на народа, но не събира от него данък за любовта.

Акцентира се върху самотата на Рицаря, именно защото самият той не й се радва твърде много и като че страда от нея. В това е играта на дадения образ – да направи всичко за постигане на самотата и после да се оплаква от тази самота. Безсмъртният Маклауд страда от самота, добрият Румата остава самотен, Ремедиос Красивата отлита на чаршаф, без да познае любовта.

Стремежът към самота неизбежно ражда определени комуникативни проблеми. Понякога рицарското благородство се сменя със своята противоположност, любов към клюките, жажда за пълен контрол на покровителствания човек. Влечението към надничане точно се съчетава с любовта към дребните подробности и подробна детайлизация.

НУЖЕН ЛИ Е ПОДВИГЪТ?
В живота винаги има място за подвиг. Великите рицари, реални или книжни, не ни позволяват да се усъмним в това. Най-често става дума за подвига на самопожертвованието. Благородните представители на благородния хороскоп жертват своето благополучие, богатство и самия си живот за семейството, за любимия човек, за децата, за народа или човечеството. Правилата на играта са такива и няма смисъл да разобличавате твърде сериозно тези подвизи, да се смеете на опитите на Рицаря да извършва тези подвизи. Оставете го. Впрочем, насмешката над Рицаря също влиза в условията на играта, като му помага да се утвърди в самотата си, косвено облекчава пътя му към самопожертвованието.
Един от главните подвизи в историята на човечеството е подвигът на любовта. Този подвиг е предписан на Рицаря като най-чудодеен балсам. Разрешете на Рицаря да обикне някого и той ще стане най-щастливият човек на земята.

Те обичат, поставят любовта по-високо от другите неща, мислят за смисъла на любовта. Не случайно, бидейки доста посредствени артисти, много Рицари са станали силни режисьори, в чието творчество главната тема е любовта.

А ТОВА НЕ БИВА
Рицарят не бива да е зъл и агресивен (като Вектора), не бива да е сух и рационален (като Професора), не бива да е изтънчен (като Аристократа), а също шумен и суетлив (като Водач или Шут).

Всъщност списъкът на забраните е толкова голям, че не оставя на Рицаря никаква свобода на действие. Може би затова не са големи актьори, няма какво толкова да играят.

И все пак, главните забрани не са тези, които идват от другите образи, а са собствени, родови, рицарски. Трябва да прикривате взривовете на негативизъм от нужните хора, да прикривате откровено патологичните си отклонения в психиката, да сдържате някак своята натрапчивост и да се постараете да не издребнявате много в действията си. Дългичък списък. Какво пък, на този, който е дошъл в света да прави добро, не се пада най-изгодният образ.

РИЦАРЯТ В СЛУЖБАТА И В БРАКА
Притиснат в менгемето на образните си забрани, Рицарят се реваншира в реалните дела. Този скромен, внимателен и отговорен знак е прекрасен изпълнител, забележителен началник и много добър педагог. Затова при цялата скромност на образа знакът има прекрасни служебни перспективи. Видимата бездарност лесно се компенсира от стабилността и надеждността. Нали началникът не трябва да е най-умният, той трябва да е най-справедливият, най-уравновесеният и загриженият, с една дума, „роден баща”.

Прелестта на ситуацията е и в това, че при явно изоставане на първоначалната от крайната оценка, Рицарят на практика е обречен безспирно да се издига нагоре.И това е много хубаво.

В брака Рицарят не е толкова универсален, предназначението му е само едно – романтичен брак, за който дългите раздели са толкова полезни и напълно съответства на вътрешната самотност на Рицаря, на влечението му към благородния жест и преклонението му пред ритуала.

ОБРАЗИ В КИНОТО
Андрей Мартинов (Петел, Скорпион) се прослави с ролята на старшината Васков („А утрините тук са тихи”) – апотеоз за амплоато на „роден баща”. Просто не може да се намери по-загрижен и добър персонаж, буквално разтварящ се в своите подопечни.

В „Диамантената ръка” в изпълнение на Нина Гребешкова (Кон, Стрелец) е показана най-грижливата съпруга. Във „Височина” в изпълнение на Ина Макарова (Тигър, Лъв) е показана най-грижливата младоженка. В по-съвременен вариант такъв успех се падна на Татяна Догилева (Петел, Риби) във филма „Забравена мелодия за флейта”. Ролята й на загрижена и предана медицинска сестра стана най-добрата в кариерата й.

Близък по време е основният образ, изигран от Елена Яковлева (Бик, Риби) в телевизионния сериал „Каменская”. Лесно се забелязва, че героинята й е много добра и грижовна жена.
Що се отнася до страданието и самотата, тук еталон е Ихтиандър в изпълнение на Владимир Коренев (Дракон, Близнаци) във филма „Човекът-амфибия”. Той е самотен по определение, физиологично не е като всички, нали е почти риба. Но нима героят на Евгений Миронов (Кон, Стрелец) във филма „Мюсюлманин” не е също толкова самотен. В „Идиот” най-точно се съчетават такива страни на рицарството като нечовешка доброта и психологическа нестандартност.

Що се отнася до образа на добряка, тук шампион е Михаил Державин (Плъх, Близнаци). Може би не е най-гениален актьор, но е шампион по броя на изиграните добряци. Толкова нежен, толкова грижовен.

У нас шампион по нестандартност е Алексей Петренко (Тигър, Овен). Той играе уверено съдия, директор на училище, но веднага забравяш тези човешки образи, щом го видиш в „Агония”. Неговият Распутин е опакото на Рицаря – черна бездна.

На Запад всичко черно е много на мода. Много интересна е Кристина Ричи (Маймуна, Водолей) в „Семейство Адамс”.

През последните години на екрана се търсят все повече Рицари. Александър Балуев (Куче, Стрелец), Владислав Галкин (Глиган, Козирог) – двамата във филма „На страната на вълците”. Евгений Сидихин (Дракон, Везни) в „Бяс”. Рицарство от висока проба.

ЛИЧНИ ВПЕЧАТЛЕНИЯ
Те идват, за да извършат подвиг и го извършват, с което хвърлят останалите хора в смут, защото другите не са готови за подвиг и не могат да повярват в искреността на Рицаря.

РОДНИНИ И ПРИЯТЕЛИ
Баща ми (Тигър, Овен). Рицар в класическия вариант, мълчалив, окован в ризница, благороден, винаги настрана от тълпата, от колективните празненства. За мен той винаги е бил рицар, охраняващ интересите на семейството.

Дядо Йосиф (Бик, Риби). Дядо ми доста съществено се отличаваше от собствения си син (баща ми). Той никога не изглеждаше окован в ризница, самотен и недостъпен. Той представлява друго въплъщение на знака – „роден баща”. Имаше много приятели и познати, които идваха в двора ни като непрекъснат поток. Портата хлопваше, отбиваше се поредният приятел, обсъждаше нещо с дядо, пийваше с него минерална вода и си тръгваше. Дядо беше голям мъдрец, можеше да съди между всички, да помири враждуващите, да даде важен съвет. Знаеше всички входове и изходи в живота, спасяваше брат ми от затвора, вършеше много други неща, снабдяваше децата си с пари, откарваше жена си и внуците на курорти.

Братовчед ми Льоня (Бик, Риби). Льоня наследи хороскопа на дядо, но на практика по нищо не приличаше на него. Нито снажност, нито могъщество, нито мъдрост. От детство беше много странно момче, непрестанно хулиганстваше, подпалваше съседния двор, хвърляше камъни по брат си Едик. Не направи никаква кариера, не завърши институт, не придоби някаква особена специалност, живее в Бруклин. И при все това си остана макар и затворен, но много приятен човек. Такъв тих, скромен, със срамежлива усмивка, целият потънал в себе си. Неговата кариера е създаването на странен и неразбран от никого вътрешен свят.

Саша Рабовски (Змия, Рак). Не съм имал и вече никога няма да имам приятел, към когото бих се отнасял с такава симпатия. Учехме в един курс, но се сдружихме вече след завършване на университета през благословеното лято на 1976 година. В течение на един месец той успя да преобърне съзнанието ми, като смени много жизнени приоритети с противоположните. При това оставаше безкрайно доброжелателен, весел, разказа ми хиляда истории. Той е просто несравним шегаджия. Правеше на момичетата неизгладимо впечатление въпреки външната си недодяланост. Впрочем, запази семейството си. Може би именно в това се състоеше подвигът му.

Тя (Плъх, Близнаци). Централното момиче в целия ми живот. Видях я, когато беше 18-годишна, по-точно, оставаше й цял месец до 18 години. Порази ме с лъчезарната си, чиста, светла усмивка. По-късно се изясни, че всичко останало в нея напълно съответства на усмивката – беше ласкава и добра. Няколко месеца се намирах на най-високото ниво на някаква непозната ми дотогава еуфория, защото друго такова момиче на света не съществуваше. В блажената й усмивка вече се долавяха някакви намеци за неземния й произход. Това не ме плашеше по онова време (бях на 24) търсех именно неземен ангел. По-късно видях обратната страна на ангелската усмивка, в пристъпи на гняв тя направо можеше да убие. Но за целия останал свят продължаваше да се усмихва. При това няма никакво двойно дъно – в блестящата си белота и в страшния си мрак тя беше удивително хармонична и цялостна.

Жана Акуратова (Тигър, Лъв). Мой съавтор в продължение на осем години. В момент на висш ентусиазъм по повод на хороскопичните ми изследвания тя дойде и застана до мен, отдаде на общото дело необикновения си интелект. Написахме заедно „Брачна енциклопедия”, „Търсене на империята”. Тя знаеше предварително, че ще се разделим, и щом това е така, участието й в създадената от мен наука не може да се нарече другояче, освен подвиг.

Владимир Комендански (Глиган, Телец). Тих, спокоен, винаги умело подчертаваше странността си. Впрочем, всички възприемаха това именно като игра, като маска, разбирайки, че той вътрешно е съвсем друг – жив, подвижен. Но се оказа, че маската е прилепнала твърде силно към лицето му. И Володя някак се отдели от обществото.

Виталий (Змия, Рак). Неизменно приятен, разумен, бърз в приказките, мълниеносен в действията. Може би малко алчничък, но за мен лично този грях не е от най-големите. Доколкото става дума за лични впечатления, а не за обективна оценка, много, много приятен. Между другото, учудващо сериозно се отнася към семейния живот.

Сергей Петухов (Кон, Лъв). Заедно започнахме. Аз дърпах структурния хороскоп натам, където се намира той сега, Сергей настояваше непременно да се прилепим към официалната наука, да се включим в ендокринологията, статистиката, да пробием в света на научните публикации („Нейчър”). Мисля, че моят път се оказа по-правилен, но няма пред кого да демонстрирам победата. Серьожа е в Чехия, занимава се с някакви глупости. Досега не разбрах в какво е неговият подвиг. В живота му нещо се обърка – химия, дребен бизнес, структурен хороскоп, преводи от чешки на руски. Къде е главният му път? Щях да забравя. Разбира се, семейството. С него всичко е наред.

Юрий Александрович, главният ми съселянин (Котка, Телец), Рицар по определение, морски офицер, подводничар, галантен, грижовен до някаква съвсем излишна форма, романтик, поет. Кариерата му е доста успешна, навсякъде приет, навсякъде разбран, солиден, коректен. Обиколил половината свят, винаги на първите места в световната класация в неговата сфера (теория на надеждността). Може и да няма много пари, но човекът е на държавна служба.

СРЕЩИ
Някога се снимах в предаването „Под знака на зодиака” на Олег Марусев Маймуна, Везни). Човек от огромен мащаб, никога и никъде не съм виждал такова фантастично нископоклоничество и почитание на началника, както в неговата снимачна група, а въобще, той е премил човек, толкова сладък, приятел на всички. Веднъж се срещнах с него на новогодишната вечеринка в ЦДРИ. Посрещна ме като роден баща, препоръча ме като велик учен, представи ме на всички в най-добра светлина. Просто чудесно.

Елена Яковлева (Бик, Риби). Две участия в предаването „Какво иска жената”, няколко разговора в паузите на записа и дори малка консултация на самата нея и ръководителката на програмата. Идеално съответствие на образния знак и това, което видях. Невероятно доброжелателна, ласкава с всички, никакво високомерие, ни скрито, ни открито, при това зад тази външна мекота се усеща могъща вътрешна сила. Когато произнесох магическите думи: „Майчице”, Елена много дълго се смя.

Дана Борисова (Дракон, Близнаци). Срещнахме се на запис на „Градът на жените”. Странно усещане. Смесица от наивност и ловкост, мила дамска лековатост и великолепен словесен напор. Ненапразно е в телевизията, макар че образът на навита кукла е винаги с нея.

Антон Зайцев (Петел, Риби). Три часа в пряк ефир по „НТВ-Утро”. Много нежен. Усещанията са много приятни и топли.

Людмила Максакова (Дракон, Везни). Преди срещата си с нея в „Принципът на доминото” мислех, че е Змия (така беше написано в енциклопедиите). На снимките за предаването, каквото и да говорех по неин адрес, го посрещаше с буря от възторг, а в края на снимките дори ме прегърна. Ще ми се да се надявам, че именно аз съм й направил впечатление, но по-скоро тя си е такава, значи, се възхищава от всички и благодарно прегръща всички.

Павел Глоба (Змия, Рак). Главен астролог в ирано-руската история. В последно време Паша започна да ме обърква с датата си на раждане. Ту е Куче, ту нещо друго. С него сме се срещали много пъти, но реално се ръкувахме веднъж, след снимките в „Процесът”. Разменихме си книги. Очаквах да видя огнен здравеняк, а той се оказа някак вял, постен и сив. Може би се маскира или просто е уморен.

НАЙ-ВЕЛИКИ ОТ ВЕЛИКИТЕ
Може да преименуваме Рицаря в композитор, толкова внушителен е списъкът на композиторите от този знак. Тук са се събрали онези, които винаги стоят на първите два реда във всички списъци: Волфганг Моцарт (Плъх, Водолей) и Йохан Бах (Бик, Риби). Тук са и онези, които е прието да се смятат за техни заместници. Исак Дунаевски (Плъх, Водолей) наричат съветския Моцарт. А заместник на Бах си остава Георг Хендел (Бик, Риби). Сергей Прокофиев (Котка, Телец) и Алфред Шнитке (Куче, Стрелец) представят съвременността. Великият Михаил Глинка (Плъх, Близнаци) представя миналото.

Живопис. Тук също е много наситено. Изобилие от ярки краски, богатство на въображението, отсъствие на сдържащи правила. Франсиско Гойя (Тигър, Овен), Огюст Реноар (Бик, Риби), Пол Сезан (Глиган, Козирог), Албрехт Дюрер (Котка, Телец). Енергия, експресия, фантастика и обещаното буйство на цветовете.

Въображението и фантазията доминират и в списъка на писателите. Херман Хесе (Бик, Рак) е създал фантастичен свят. Най-добрите романи на Владимир Набоков (Глиган, Телец) също са пълни с фантастични обстоятелства. Пиер Огюстен Бомарше (Плъх, Водолей) е също велик съчинител. Джордж Байрон, Ернст Хофман, Антон Чехов, Чарлз Дикенс (четиримата Маймуна, Водолей). Кой ще ги упрекне в отсъствие на фантазия? В напълно съответстващи жанрове са работили Майн Рид (Тигър, Овен), Жул Верн (Плъх, Водолей). Най-добрият съветски писател Михаил Булгаков (Котка, Телец) е постигнал най-високи резултати, въвеждайки фантастични обстоятелства в своята литература. До тях са корифеи на литературата като Михаил Зошченко (Кон, Лъв), Александър Солженицин (Кон, Стрелец), Николай Островски (Дракон, Везни). Последните двама си приличат по нещо неуловимо. Може би по стоманената си увереност и несломимост? Към редицата писатели ще добавим Фридрих Ницше (Дракон, Везни) и Николай Карамзин (Куче, Стрелец).

Сега за тези, които трябва да изпълнят главното, истинско предназначение на даденото съчетание, за поетите. Романтичното съчетание буквално е създадено за поетите, при това поети-лирици, истински мечтатели. Ана Ахматова (Бик, Рак), Владимир Маяковски (Змия, Рак), Йосиф Бродски (Дракон, Близнаци), Марина Цветаева, Джон Ленън, Саша Чорни, Самюъл Колридж (четиримата Дракон, Везни), Николай Заболоцки (Котка, Телец), Николай Гумильов (Куче, Овен), Велемир Хлебников (Петел, Скорпион). Всичко това е истинският център, златният фонд на поезията, печат на рицарството и романтизма, който кара човека да съчинява стихове.

Ще се учуди ли някой като срещне в това съчетание двамата най-знаменити окултисти: Мишел Нострадамус (Глиган, Козирог) и Карлос Кастанеда (Коза, Козирог).

Велики учени, създали нови науки: кибернетиката – Норберт Винер (Кон, Стрелец) и генетиката – Грегор Мендел (Кон, Лъв). Галилео Галилей (Плъх, Водолей) е не по-малко велик.

На техния фон изглеждат много скромно двамата най-добри нападатели на съвременността Роналдо и Андрей Шевченко (двамата Дракон, Везни). Техен предшественик е универсалният гений Всеволод Бобров (Куче, Стрелец).

РЕЖИСЬОРИ
Сергей Бондарчук (Маймуна, Везни). Смята се, че той е създател на гигантоманията в киното („Война и мир”, „Тихият Дон”). Но през дима на сраженията винаги прозира романтичното, рицарско отношение към жената. Станислав Ростоцки (Куче, Овен), създал „Делото беше в Пенков”, е не по-малко предан от него на темата на любовта. Негови са „Да доживеем до понеделник”, „Белият Бим – Черното ухо”, „А утрините тук са тихи”. Всички тези филми станаха химн на чистотата, рицарското отношение към живота. Най-добрите филми на Александър Зархи (Маймуна, Водолей) продължават романтичната, любовната линия на нашето кино: „Височина”, „Ана Каренина”, „Двадесет и шест дни от живота на Достоевски”, „Градове и години”. Владимир Меншов (Котка, Дева) снима крайно рядко, но не изоставя темата за чистата любов. Еталонен образец е „Москва не вярва на сълзи”. В същия дух е „Любов и гълъби”.

ВЛАДЕТЕЛИ
Забележителни делопроизводители, грижовни ръководители на големи и малки колективи. Те са едни от най-добрите във властта.

Владимир Путин (Дракон, Везни) – скромен, прецизен, педантичен. След 36 години той повтаря знака на образа на Леонид Брежнев (Кон, Стрелец). Така нареченият „роден баща” Леонид Илич беше много добър за ръководене на голям апарат. Никого особено не уволняваше, грижеше се за всички, но не забравяше нищо, всичко виждаше.

Добри, дори нежни, готови да те потупат по главата, да те прегърнат и целунат. Но дори за момент на никого няма да хрумне да се усъмни в реалността на властта им, защото доста подробното познаване на всяка дреболия, педантичното изследване на всички подробности е особеност в почерка на тяхната власт. Странично явление е любовта към рицарски доспехи, самолети, танкове, подводници, автомобили, пушки, ордени, медали, мъжествен спорт.

Освен това Уинстън Чърчил (Куче, Стрелец), Кромуел (Глиган, Телец), Фидел Кастро (Тигър, Лъв), Йосиф Броз Тито (Дракон, Близнаци), Че Гевара (Дракон, Близнаци), принцеса Даяна (Бик, Рак). И, разбира се, Петър I (Плъх, Близнаци). Самотният Александър II (Тигър, Овен) беше истински рицар, оставил след себе си най-добър спомен. Буш-старши (Плъх, Близнаци) е „роден баща”, за американската бюрокрация, разбира се, а не за нашата.

Няма коментари »

Все още няма коментари.

RSS хранилка за коментарите към тази публикация. TrackBack URI

Вашият коментар