Бик

Posted by admin | | четвъртък 20 август 2009 16:24

chinese_ox
1901; 1913; 1925; 1937; 1949; 1961; 1973; 1985; 1997; 2009

Идеологическа структура (тип мислене): Логически
Социална структура (социален тип): Ортодоксален
Психологическа структура (битов тип): Безжалостен (възмъжаване, грубост)
Темперамент: Природен оптимист (сангвиник)
Знак на съдбата: Късметлия
Адекватна възраст: 12-17 години (ученик в горните класове)
Векторен господар: Куче
Векторен слуга: Тигър
Романтичен брак: Котка, Коза, Глиган
Патриархален брак: Бик,Змия, Петел
Равен брак: Кон
Духовен брак: Плъх, Маймуна, Дракон

Овен ^ Телец _ Близнаци ` Рак A Лъв B Дева C Везни D Скорпион E Стрелец F Козирог G Водолей H Риби I

Ако вие сте бик
Смята се, че годината на Бика настъпва около 13 януари , но за всеки случай трябва да се проверява всеки, който е роден от 10 до 15 януари през посочените години. Властта на Бика свършва в началото на януари следващата година.

Правомерно ли е да се сравняват хората от дадения знак с животинския аналог? Мисля че такова сравнение е напълно допустимо. Например Иван Бунин е казал за поета Максимилиан Волошин, роден в годината на Бика: „В образа му имаше нещо биче, дългорого, овнешко”. Мнозина родени в годината на Бика, със своя напор, енергичното загряване, с цялата си структура ми напомнят бичета. Впрочем, случвало ми се е да видя авторитетни, спокойни Бикове, сякаш забавени. Само погледът си оставаше бичи, с някаква хитринка, моля, аз съм и прост, и спокоен, но щом налетя, няма да пусна. Суровостта и грубостта са забележими винаги при Биковете, каквито и добряци да са те.

Въобще в случая с Биковете пътят на животинските аналогии е доста продуктивен. Биковете избират спринта от лекоатлетическите дисциплини, именно това племе е подарило на света най-забележителните бегачи на сто метра. От игровите спортове най-симпатичен за Бика е американският футбол. При желание можем да извеждаме Бичето чувство за хумор от особеностите на четириногите ни приятели. Наистина, у Биковете са забелязани немалко странни привички, например, стремежа да закарат човека на стълб или дърво и да стоят до него да го пазят, впрочем, много е трудно да се определи дали това е шега или не. Същото се среща и при хората.

За кравите ние имаме съвсем друго мнение, те са наши кърмилници, трудно е да не се оцени тяхното участие в изхранването на човечеството. Оттук представите ни за кравата като за пазителка на дома, основа на благополучието. В такъв смисъл аналогията с жените, родени в годината на Бика, е доста точна. Повечето от тях се стремят към спокоен семеен живот. Но няма смисъл да се увличаме с аналогиите с животинския свят.

Безупречност на логиката
Хората, родени в годината на Бика притежават логически тип мислене, а от четирите му типа, разглеждани от структурния хороскоп (реалистичен, мистичен, волеви и логически) именно логическият е най-далеч от животинския свят. Можем да си представим мистично, реалистично и даже волево животно, но е съвсем невъзможно да си представим животно, способно на абстрактно мислене, построения на измислени или както казват сега, виртуални светове.

За първообраз на човешката логика у животните може да се смята тяхната странна, почти военна дисциплина. Не само ятото птици, но и стадото крави може да ни порази с военните си порядки. Който е виждал, той знае – кравите ходят по веднъж прокарани пътеки. Какъв смисъл има това е известно единствено на самите крави.

Човешката логика също може да ни се стори доста безполезно нещо. За какво са нужни обобщенията, за какво е нужен анализът, синтезът? В какво е практическият смисъл на схемите, формулите, графиките? Не е ли по-разумно да се обръщаме към интуицията, здравия разум, жизнения опит? Но животът е показал, че в различни етапи са нужни всички подходи към проблемите. Например, сега сферата на финансите, всичко, което е свързано с парите, покупката и продажбата, еднозначно се свързва с реалистичната стихия. Но нали светът на цифрите, светът на сметките е бил изобретен някога именно от логиците. Цифрата, числото – това са абстракции, но с тях се измерва живият, реален свят.

Историята на човечеството е история на войните. (Уви, това е така. Може би в бъдеще ще минем без това зло.) Ето във военното дело законите на логиката не могат да се заменят с никакви други. На бойното поле ще победи този, който запази трезва главата си и пресметне всички „за” и „против” именно във формално-цифров израз. На бойното поле се държи сметка за всичко – степен на бойна готовност, численост на войските, огнева сила. Най-важното за военния гений е умението да съберат в едно във времето и пространството всички формални данни за своите и за войските на противника. Никой няма да се справи по-добре с това от логическите знаци Бик и Петел.

Образът на военния е ходеща униформа, ходеща формула. Пагоните показват рода войска и степента на компетенция, наградите посочват опита и бойните заслуги и т.н.
Освен това самото мислене, вътрешният свят на военния се намира в най-голяма зависимост от пагоните. Полковникът мисли по полковнически, генералът по генералски. И всички те мислят по военному, т.е. с формули, казармени истини, устав, на ниво „паднал – значи е изгубен”. Но иначе не могат да воюват, не могат да побеждават. Както е казал генералисимус Суворов: ”Войниче, в службата старай се,/в съня си устава повтаряй./Щом сутрин се събудиш ти,/прилежно устава учи“.

Всички логици, каквито и да са те, в една или друга степен трябва да напомнят военни. Защото и математикът, и астрономът, и кристалографът, ако наистина са логици, на първо място ще мислят за точността, за пространството, за времето, за сухите цифри, а не за живата материя. Впрочем, доста неочаквано се оказа, че процесът оживяване (анимация) е много сходен с процеса умъртвяване (война). Анимацията (мултипликацията) живее и съществува по същите военни закони. Аниматорът анализира живия живот, разлага го на компоненти, след това синтезира нов, мултипликационен живот, като събира в едно времето, пространството и звука. Не случайно в нашата мултипликация доминира логическият знак на Змията, а в световната анимация също толкова логическият знак на Бика (например Уолт Дисни).

Така, че родителите при възпитанието на Бикове на първо място трябва да потърсят у тях таланти, свързани с пространственото мислене, със способността за конструиране, работа на компютър. Пък и въобще – повече дисциплина, по-малко свобода както в живота, така и в мислите. Не се стеснявайте да посвещавате момчетата-Бикове в казармени истини, кратки, ясни, лишени от двусмисленост. Но главното, разбира се, е в друго. Бикът е знак, мечтаещ за бъдещето, желаещ да го види. Именно мислите за бъдещето развиват най-доброто, което има в този знак: стремежа да изобретява, да конструира, да измисля нови неща. Що се отнася до необходимата абстрактност, мислите за бъдещето винаги са абстрактни.

И така, логиката е главното, но я съпътства цял букет различни качества. Логикът се стреми към нови идеи, към кратки (боеви) задачи. Грубо казано, за него е по-лесно да удари някого по шията, отколкото дълго-дълго да го уговаря и да му обяснява. Много е важно да се помни за съществуването на комплекси за непълноценност, винаги съпровождащи логическото мислене. В тези комплекси няма нищо лошо, става дума само за неспособност да даде реална оценка за себе си. Затова на човек с такава нагласа са необходими доказателства за неговата състоятелност: пагони, размер на заплатата, длъжност, титли и т.н. Ако това го няма, логикът страда, като извършва скокове от комплекса за самоунижение до манията за величие. Но борбата с комплексите е категорично неприемлива. В началото на кариерата такива комплекси са извънредно полезни, защото помагат да се движи напред („Лош е този войник, който не мечтае да стане генерал”). Ако логиката се приземи рано, не му се даде възможност да се реализира в полет, той няма да отлети далеко.

Женската воля

Мъжът-Бик винаги се стреми да демонстрира своята сила, като вътрешно си остава доста слабо същество. Друго е с жените-Бикове. Те може да изглеждат слаби и нерешителни, но вътре в тях има стоманена воля. Впрочем, шило в торба не стои и в повечето случаи дори при среща с объркана жена-Бик, бързо разбираш, че пред теб стои скала. Да си спомним „Желязната лейди” – английския премиер Тачър и друга жена-политик, удостоена със същото „звание” – държавния секретар на САЩ Мадлин Олбрайт. И двете са родени в годината на Бика. За титлата „желязната лейди” у нас претендира Валентина Матвиенко. Историята ще даде оценката си за сегашните „стоманени” жени. Имаме исторически пример – руската императрица Елисавета Петровна, управлявала двадесет години. Тя седнала на трона неохотно, не вярвала в способностите си за управление, но животът показал, че е надарена от Бога да управлява. Нямало сила, способна да й попречи при изпълнение на вече обмислено решение, макар че обмислянето можело да продължи дълго.

Много пъти съм наблюдавал следната ситуация: жени, родени в годината на Бика, категорично се отказват от ръководни длъжности, като обясняват, че са напълно лишени от каквато и да е воля, но стига да се хванат за работа, всичко се нарежда, започва концентрация на волята, при това не само на нейната, но и на заобикалящите я хора (мъжа, децата, колегите).

И така, главното предназначение на волята е да обмисля (дълго и мъчително) принципни решения и по-нататък да организира тяхната реализация. За волевия знак е много трудно да взема бързи, мигновени решения. Той трябва предварително да предвиди ситуацията, Биковете се справят лошо с неочакваните резки промени.

В последно време не се цени особено волята на организатора, ръководителя, смята се, че всеки трябва да има собствена воля, а изпълнението на чуждата воля е унизително. В идеалния случай всеки трябва да се занимава със своята работа: борбените знаци могат да решават бързи (внезапни) задачи, волевите знаци решават мащабни и дългосрочни задачи, за които са нужни много единомишленици, хора, споени в единна воля.

Обратната страна на силната воля е жарта на романтичната любов. Само три женски знака притежават дара на активната, настъпателна любов (Бик, Змия и Петел). В това няма нищо катастрофално, просто жените от тези знаци в любовта се стремят преди всичко да дадат, а не да получат. Те жадуват да обичат, обичат щедро, дори без взаимност. Това положение не съответства напълно на общественото очакване, според което активната страна в любовта и дружбата трябва да бъде мъжът.

Родителите непременно трябва да знаят за тази особеност на момичетата, родени в годините на Бика, и в никакъв случай да не се опитват да натрапват на дъщеря си този, когото тя самата не е обикнала.”Любовта идва с привикването” не е за този знак…

Природен оптимизъм
Природата е източникът на енергия за природните оптимисти. Бикът няма нужда да се занимава с енергетични кражби (Бикът не е вампир), достатъчно му е да отиде сред природата, да походи из гората, да полови риба – и силите му са възстановени. Биковете особено обичат лова. В него като във фокус се събират много от стремежите на Бика. Не е енергетически безопасно за Бика прекалено да човърка в себе си, да блуждае в лабиринтите на собственото си съзнание. В такива ситуации той губи енергия, без да получи нищо в замяна. Повече му подхожда да бъде прост, естествен, да урежда живота си на фона на всичко, както се казва, ленено, домашно тъкано, традиционно.

Голямата енергия не винаги е за добро. Голяма енергия, не намерила добро приложение, може да стане зло. В случая с Бика това е особено актуално. Именно този знак води сред терористите, както държавните, така и частните. Затова ако не се осигури на младите Бикове широк фронт за работа и увлечения, те могат да се окажат в лагера на терористите.

Как да се държи човек, притежаващ максимален запас от енергия? Отговарям определено: да се заеме с голямо енергоемко предприятие, изискващо планомерна работа.

Живописните платна на Биковете са прекрасна илюстрация за Бичето световъзприемане: това са Ел Греко, Ван Гог, Реноар, Серов. Ето така виждат света хората, родени в годините на Бика. Един от Биковете, Короленко (1853) е изразил това отлично, като е казал, че „човекът е създаден за щастие, както птицата за полет”.
Както вече казахме, излишният оптимизъм пречи на Биковете да проникват твърде дълбоко в човешкото съзнание. Въпреки това даденият темперамент предполага активно отношение към социалния живот.

Реализатор
Можем да си представим житейската философия на самостоятелните знаци (Кон, Дракон, Маймуна) – ори цял живот, надявай се само на себе си. Малко по-трудно е да разберем пионерите (Коза, Глиган, Петел) – те винаги започват нови дела, но малко се замислят за довеждането им до край. Още по-трудно е да разберем фаталистите (Плъх, Куче, Тигър): те носят кръста си, като се подчиняват на известни само на тях повели на съдбата. Но е съвсем невъзможно да разберем в какво е фокусът за късмета на реализаторските знаци (Бик, Котка, Змия). Ако тези любимци на Фортуна играеха само на карти и рулетка, добре. Но те и в обикновения живот почти винаги успяват да пресметнат внезапния и бърз успех.

По броя на бързите кариери Биковете напълно могат да съперничат с такива прославени галеници на съдбата като Змията и Котката. В най-сложното и на практика индустриално изкуство, киното, Чарли Чаплин едва на 26 години достига върха на успеха, като става единствен автор, режисьор и изпълнител в своите филми.
Аналогична е и историята на Уолт Дисни, създал гигантска виртуална империя, която и досега носи луди пари и друг капитал, в това число радост за децата и техните родители.

В какво е тайната на Бичият късмет? Защо най-близкият хороскопичен аналог на Бика – Петелът, раждащ не по-малко идеи от Бика, – не постига нищо? Разбира се, отговорът е в мотивировката на знака. Петелът, както и всички пионери, жадува откриване на новото, а Бикът жадува да подържи в ръце плодовете, родени от семената на неговите идеи.

Бикът, като обедини енергията и късмета си, може твърде силно да придърпа чергата към себе си. Освен това за Бика е много трудно да спре, в експанзията си той не знае, по-точно не иска да знае граници. В това е причината Бикът да стане опасен. Змията и Котката имат твърде малко енергия и не успяват да направят много бели.

Наполеон толкова бързо събирал войски, така бързо строил империята, както никой друг не е успял. Ако имаше по-малки апетити, можеше и да остане нещо от неговата империя. Но енергията му се оказала твърде много, той не можел да спре. По-късно аналогична история се случила с Хитлер. Все пак в невървенето има разумен смисъл, има време за обмисляне. Щастливците няма кога да мислят, те идват, виждат и побеждават, а за останалите остава ролята на овце. Но ще се съгласят ли останалите с това?

Възмъжаване
Може би именно при Бика битовата психологическа характеристика – възмъжаването – е изявена максимално ясно. Бикът по-малко от всеки друг се стеснява да се покаже като силен, груб, простоват и даже хулиган. (Разбира се, всичко това зависи от възпитанието и културното ниво). При Плъха грубостта на решенията се компенсира от драматизъм в преживяванията, Глиганската суровост в оценките се компенсира от дълбока и изтънчена интелектуалност. Само Бикът демонстрира открито своите маниери. Впрочем, може и да не ги демонстрира, човек не е длъжен да ползва всичките съставящи на своя знак. Може да демонстрира и нещо противоположно. Биковете обичат да поплачат, да покажат сантименталността си, да погалят коте, да приютят кученце. Не трябва да надценяваме тези демонстрации, сантименталността не пречи на знака да взема най-сурови решения. В края на краищата става дума за работа на организма в диапазон, различен от този при обикновените хора. Бикът не е предназначен за свръхчувствително възприемане. Негова специалност са мъжествените решения.

Що се отнася до условията за живот, не си струва да се напрягате, като създавате около Бика свръхпарникова обстановка. Този знак е равнодушен към комфорта, лесно се приспособява към спартанска обстановка и даже жадува определени битови проблеми и трудни ситуации, където може да покаже всичките си възможности.

Ортодоксалност
Юнг е въвел в научно обръщение знаменитото си деление на хората на интроверти, обърнати навътре, и екстроверти, обърнати навън, но се оказа, че може да има и трета, принципно друга категория, която той не е отбелязал. Тя се състои от ортодоксите – Коза, Куче, Дракон и Бик, еднакво равнодушни и към потъването в глъбините на собственото „аз” (или в глъбините на други явления), и към разпиляването по цялата широта на световните проблеми.

Отворените знаци (Кон, Котка, Петел, Плъх) в идеалния случай биха искали да знаят поне нещичко, но за всичко. Затворените знаци (Глиган, Маймуна, Тигър, Змия) в идеалния случай искат да знаят абсолютно всичко за предметите, които са попаднали в зрителното им поле, да стигнат до същността им. Ортодоксалният знак въобще не се стреми да проникне зад каквато и да било граница, напротив, стреми се да намери строго ограничена система, която не би могла да се развива нито в дълбочина, нито в широчина. В най-добрия случай в системата липсват някои елементи, обикновено това са застинали системи. Ортодоксът само охранява системата, като се превръща в схоластик и догматик.

Особено славен в създаването на затворени изолирани системи е именно Бикът-систематик с дарба от Бога. За да не навлизаме в подробности за научните и технически увлечения на Бика, ще се обърнем към такова известно произведение като „Игра на стъклени перли” от Херман Хесе. Там е показан пример за създаване на голяма система. За бичи системи могат да се смятат светът на Чарли Чаплин, светът на Уолт Дисни, от малко по-нисък ранг е системата на Сергей Образцов (кукления свят) или системата на Юрий Куклачев (котешкия свят). Разбира се, всички изброени създатели на системи са Бикове.

Колкото и да е странно, ортодоксалността не вреди на поезията. Този раздел от литературата не е толкова свободен, както ни се струва, и изисква системен подход. Ясно е, че ортодоксалността е близка до религиозните занимания, до всичко, свързано с изпълнение на писани закони. Ортодоксът служи на закона, а не на народа или началството, затова от ортодоксите могат да излязат идеални чиновници.
Какво значение има дадената характеристика на знака на Бика за възпитанието? Все същото: повишено внимание към реда, правилата, стабилността, по-малко нововъведения, по-малко експерименти; най-строго прекъсвайте разпуснатостта.

Кариера
Годините на Кучето са кармични за Бика. Около тази година (година по-рано, година по-късно) при Бика става прелом в кариерата, старият 12-годишен период завършва, започва новият . Биковете трябва да постигат най-големи успехи в началото на годините на Кучето, в годините на Козата, Маймуната, Петела. Колкото е по-близо годината на Кучето, толкова по-малко сили има Бикът, особено ако той, както обикновено, е стартирал твърде рязко в 12-годишния цикъл .

Преломите в Бичата кариера е по-лесно да се проследят с примери за общоизвестни лидери, които не може да се заподозрат в подчиненост на чужд ритъм. Например Наполеон. Започнал бурната си кариера в разгара на Френската революция, разразила се точно в годината на завършване на Бичето 12-летие, тя именно и предоставя на Бика шанс за стремителна кариера. В деветата година от цикъла (1799) Наполеон е вече консул. През 1803 година започва новият период – императорският. През този период Наполеон стига до пълен крах именно в годината на Кучето (1914), въпреки че Фортуна се е отвърнала от него по-рано, едва в 1812 година.

Аналогична е и кариерата на Хитлер, достигнал първия си връх през 1821 година (фюрер на националсоциалистите), втория – през 1933 (райхканцлер на Германия), третия – през 1945 година. Всичко това са години на Петела, предшестващи годините на Кучето.

Още един политик-воин – Александър Македонски. Той става цар на двайсет години (все същата година на Петела). Следващите 12 години отиват за създаване на империя. В годината на Петела триумфът му е максимален, умира в кармичната за него година на Кучето.

3 Коментара »

  1. Коментар by Даниела — 05.05.2013 @ 1:53

    Здравейте, как можем да определим човек, роден на 12.о1.1985 дали е бик или плъх?

  2. Коментар by admin — 05.05.2013 @ 20:27

    Човекът е Плъх.

  3. Коментар by Даниела — 07.05.2013 @ 17:08

    Благодаря ви за отговора!

RSS хранилка за коментарите към тази публикация. TrackBack URI

Вашият коментар