Парадоксът на собствената година

Публикувано от master | Статии | вторник 29 септември 2009 13:41

HoroscopeГригорий Кваша

„Зазеркалье“ № 119

Парадоксът на собствената година

Мнозина с неоправдан ентусиазъм чакат настъпването на годината, съвпадаща с техния собствен знак. Видите ли, в собствената година над тях ще слезе особена благодат и ще ги води във всичко. Други, като разчитат на баналната цикличност, смятат, че от собствената им година, или дори по-точно от датата им на раждане, започва нов 12-годишен цикъл. В действителност, според съвременното положение на теорията, собствената година не дава на човека нищо особено. Истински герои на годината стават векторният господар на годината, векторният слуга на годината, знакът на единадесетата година и т.н., а едноименниците на годината в най-добрия случай са на четвърто-пето място в списъка по популярност.

Що се отнася до 12-годишния цикъл, както казахме по-рано, той започва и завършва не в собствената година, а в годината на своя векторен господар (така наречените кармични години, годините на промяна на съдбата).

Но казаното е малко, съществува още и парадокс на собствената година, съгласно който притежателят на годината изпитва дори известен негативен натиск и дискомфорт. Получава се така, че това е година, когато на векторния господар е позволено всичко и господарят проявява своеволията си на първо място именно върху притежателя на годината.

Така през миналата година на Коня, на притежателите на знака на Коня би трябвало да не им върви особено, което всъщност и наблюдавахме. Конете бяха изложени на показ, но не им вървеше. Президентът на Беларус Лукашенко (р. 1954 г.) беше в устата на всички, но нямаше и помен от вървене, само ленивите не го обидиха. Цяла Европа, от малко до голямо, се отказа да го приема на гости. Аналогични неприятности имаше и президентът на Венецуела Уго Чавес (р. 1954 г.). Например в руския футболен шампионат двама треньори в годината на Коня взеха сребро и бронз – Газаев (р. 1954 г.) и Романцев (р. 1954 г.). Но и двамата явно са разстроени от постигнатия резултат. Освен това Романцев се провали и на световното първенство и разбира се, годината е неудачна за него. Пък и въобще в световното общество на Конете на практика няма никакво движение, няма нови имена, никакво рязко придвижване напред или назад

През 2002 година потенциални късметлии бяха Плъховете (векторните господари на Коня). Например на световното първенство по футбол треньорите-Плъхове спечелиха златото и среброто – Сколари (Бразилия) и Фелер (Германия). Още един треньор-Плъх (Ериксон) според общото мнение, заведе на първенството най-мощния и перспективен отбор (Англия). Сред претърпелите съкрушителен неуспех са треньорът на Франция Роже Лемер (Змия) и треньорът на Аржентина Марсело Белса (Коза). А бяха абсолютно сигурни в победата.

Скорошното Европейско първенство по футбол в Португалия ще ни помогне да проверим правилността на теорията. Неотдавнашният триумфатор Сколари този път ще тренира националния отбор на Португалия и ще го поведе към шампионската титла. Само че за Плъха годината ще бъде съвсем друга. Сега беше антикармична, а през 2004 ще бъде кармична.

За триумфатор в нашия футбол може да се смята Евгений Гинер (р. 1960 г.), който успя да купи за ЦСКА всички значими футболисти. Векторният тандем Газаев-Гинер (Плъх-Кон) за най-кратки срокове създаде на практика от нулата нов могъщ отбор.

В това е и ключът за феноменалната победа на руската тенис дружина за купата на Девис. Защото я оглавяваше не някой друг, а човек, роден в годината на Плъха – Шамил Тарпишчев (р. 1948 г.). Русия вече два пъти е излизала на финала на това състезание, но не й достигаше именно късмет, който точно Тарпишчев успя да примами, като направи неочаквана замяна на третия ден от състезанието. Сред играчите, завоювали победата, са Тигър, Куче и Маймуна, най-добрите знаци за компания на Плъха.

От Америка дойде сензационна новина: бившият претендент за президентство Алберт Гор (Плъх – р. 1948 г.) заяви, че няма да участва в бъдещите избори. И това стана след като преди две години Гор фактически набра повече гласове от спечелилия победата Буш-младши. Учудващо е, но тази новина частично засяга кармичния смисъл на 2004 година, когато в годината на Маймуната Плъхът на практика е лишен от шансове за победа. Казват, че най-вероятният претендент за президентство от демократите ще бъде сенаторът Джон Кери, роден на 11декември 1943 година. Този хороскоп съвсем не е подходящ за спасителя на Америка, потъваща в икономическа криза. За да завършим темата за американските президенти, ще отбележим, че Плъхът Джими Картър (р. 1924 г.) е получил Нобелова награда за мир.

Уви, годината на своеволието за мнозина се превръща в година за изгубване на бдителността. Така е убит много добър човек, губернаторът на Якутия Валентин Цветков (р. 1948 г.). Умря сякаш безсмъртната кралица-майка (р. 1900 г.).

Сега за Глиганите. Главната загуба е гибелта на Сергей Бодров-младши (р. 1971 г.). Той осъществяваше първия си самостоятелен проект, сам написа сценарий, сам беше режисьор и се снимаше в главната роля. Но лавина затрупа снимачната група. А пък Ана Дубровска (Плъх), изпълнителка на главната роля (в нея според сюжета на филма са влюбени наведнъж трима, а тя предава всички и се оказва наркопласьор), по чудо избягва гибелта. Тя също била в групата, но ден преди кошмара внезапно заминала. Бодров я уговарял да остане, но тя бързала за Москва, в своя театър (на Им. Вахтангов)…

Цяла година гонения за говорителя на долната палата Генадий Селезньов. Нападаха го парламентът и братята-комунисти. Изгониха го отвсякъде, откъдето е възможно. Любимецът на публиката Дмитрий Дибров (р. 1959 г.) цяла година се мята от канал на канал и дори се снима в главната роля в художествен филм. Обвиниха в приемане на допинг красавицата и най-чисто същество Алина Кабаева (р. 1983 г.) и я премахнаха от всички състезания. В резултат тя също се замята и дори отиде да работи в телевизията. Друга красавица, Уинона Райдър (р. 1971 г.) хванаха в магазина, обвиниха я в кражба и решиха да я дадат под съд. Осъдиха на няколко години, наистина условно знаменитата френска писателка Франсоаз Саган (р. 1935 г.). Така постъпва годината на Коня с мирните Глигани.

Какво да кажем тогава за бойните Глигани. Налага им се да го отнасят заради всички наведнъж. Така стана с Ахмед Закаев (р. 1959 г.), когото започнаха срочно да преследват по цяла Европа. Интересно, защо само него?

Пит Сампрас (р.1971 г.) е пример за много грамотно и хармонично преминаване на кармичната година. Въпреки че преживяваше много силен спад, успя да се съсредоточи и да спечели Първенството на САЩ. След това веднага заяви, че напуска големия спорт. Това е идеално поведение за кармична година. Сега за Сампрас ще започне съвсем нов живот. И това е още по-вярно, защото му се е родил син, за когото той много се грижи.

Главният скандал на годината беше разпрата на Романцев (Кон) с Дмитрий Сичев (Глиган). Невероятен полет на младия футболист, от когото още неотдавна се отказваха много треньори, блестящата му игра на световното първенство и изведнъж страшен и трудно разбираем скандал, в резултат на който Сичев е отстранен от първенството. Такава е силата на кармичната година. Проблеми от подобен тип възникнаха при ирландския футболен гений Рой Кин (р. 1971 г.), който бе изгонен от треньора Мик Макарти (р. 1959 г.).

Изглежда фактът на триумфалното издигане на „Локомотив” под ръководството на Юрий Семин (р. 1947 г.) противоречи на теорията. За пръв път в историята на този, сякаш вечно втори клуб е спечелен шампионатът на Русия, направена е грандиозна крачка към европейските купи, досега познаващи само силата на „Спартак”. Но в историята на кармичните години е известен такъв фокус. Когато няма възможност да реализира плановете си вътре в 12-годишния цикъл, може да заложи само на една цифра. Уви, този риск може да струва много скъпо на Семин. През следващите 11 години късметът може напълно да се отвърне от него и засилилият се „Локомотив” ще тръгне надолу по насипа.

Векторни новини. От съществувалия някога много отдавна „Отбор – 2” се излюпи векторният тандем Борис Берман – Илдар Жандарев (Плъх – Кон), който сега работи „без протокол” четири пъти в седмицата на шестия бутон. Пет пъти в седмицата работи дуетът на двете Елени, Ишчеева и Ханга (Бик – Тигър). Те се опитват да действат на „Принципа на доминото” на четвъртия бутон. В интервюто си те твърдят, че се чувстват една друга с гръбначния мозък, което не е чудно, като се има предвид векторността на тяхната двойка. Учудващо е друго, че са ги събрали в тандем на сляпо, без да използват никакви предварителни симпатии. Те дори не са се познавали.

Стари работи: шумната връзка на Жаклин Бисет (Маймуна) и Александър Годунов (Плъх). Още една векторна сензация, наистина извадена от нафталина, стана информацията, че знаменитите Зна-То-Ки така и са се оказали векторен триъгълник, защото Знаменски (Мартинюк) е роден в годината на Дракона, Томин (Каневски) – в годината на Котката, а Кибрит (Леждей) е родена в годината на Петела. В такъв смисъл замяната на напусналата Леждей с Вележева (Кон), при цялата ни почит към нейния талант, е крачка назад, много по-добре би било да се въведе актриса Глиган. По-весело вървят работите в сериала за Каменская, където блесна тандемът Яковлева (Бик) и Гармаш (Куче).

Сега новини за брака. Навсякъде се завръща на мода патриархалният брак. Олга Остроумова (Глиган) сега е заедно с Валентин Гафт (Глиган). Те дори се снимаха в един филм, където също играят съпрузи, успешно сражаващи се с таласъм. Лидия Вележева (Кон), играеща в новите „Познавачи” отглежда деца в законен брак с известния кинозлодей Алексей Гусков (Куче). Ксения Качалина (Глиган) е омъжена за Михаил Ефремов (Котка). Великолепната Алена Хмелницкая (Куче) е омъжена за Тигран Коесаян (Кон). Том Круз (Тигър), уморен от векторни проблеми с Никол Кидман (Коза) се опитва да се успокои в тихото патриархално пристанище с Пенелопа Круз (Тигър). Джони Деп (Котка), като се е нагулял достатъчно, търси покой в двойка с Ванеса Паради (Котка). Съкрушаващият всички сърца, векторен Арнолд Шварценегер (Глиган) пребивава в особено спокоен и доста многодетен брак с племенницата на Джон Кенеди, Мария Шрайвър (Коза).

И отново вектор. Трагично краткият живот на актрисата Ирина Метлицка (Бик) и заедно с това щастливият й векторен брак с режисьора Сергей Газаров (Куче). Прославеният Брад Пит (Котка) се ожени за актрисата Дженифър Анистън (Петел). Този брак съвсем не е за нея, освен това тя е и Водолей, значи, има вътрешен вектор.”Батман” Вал Килмър (Глиган) е в постоянна борба с модела Синди Крауфорд (Кон).

Сега за настъпващата 2003 година. Както вече казахме, на Козата няма да й върви много през нейната година, тя ще бъде подложена твърде силно на действието на разпасаните Тигри. Така че именно Тигърът е знакът на максималния успех, пробив и постижения в кариерата.

Змията е антигерой. Именно при Змията има промяна на съдбата – така наречената кармична година. Не може да се каже веднага кого ще тресне най-силно. Може би палестинеца Ясер Арафат (р. 1929 г.), може би англичанина Тони Блеър (р. 1953 г.). У нас във върхушката е министърът на отбраната Сергей Иванов (р. 1953 г.). Сред другите знаци трябва да отделим Плъха – той е в единадесетата си, т.е. предкармична година, а също и Маймуната, която като че ли се освобождава от излишната опека на Змията. За останалите знаци годината е доста обикновена.

И накрая най-главното: чакаме идването на годината на Козата, както обикновено около 13-14 януари (в никакъв случай не февруари) вече на 2003 година.

Няма коментари »

Все още няма коментари.

RSS хранилка за коментарите към тази публикация. TrackBack URI

Вашият коментар