Равен

Posted by admin | | четвъртък 20 август 2009 16:33

Равен брак

Мъж Жена
Плъх Маймуна
Дракон Котка
Коза Глиган
Бик Змия
Петел Тигър
Кон Куче
Тигър Кон
Куче Бик
Змия Петел
Котка Коза
Глиган Плъх
Маймуна Дракон

Равни правила

Равен брак се нарича само този съюз, в който съпрузите имат един и същи тип мислене. Логиците и волевиците дават шест равни съюза: Кон – Петел, Кон – Змия, Кон – Бик, Тигър – Петел, Тигър – Змия, Куче – Змия. Лесно се забелязва, че в списъка липсват три брака (Тигър – Бик, Куче – Бик, Куче – Петел). Те вървят по векторните закони и не се отнасят към равния брак. Сред мистиците и реалистите равни са седем съюза: Плъх – Котка, Плъх – Коза, Плъх – Глиган, Маймуна – Котка, Маймуна – Коза, Маймуна – Глиган, Дракон – Коза. Два брака на Дракона (Дракон – Котка и Дракон – Глиган) не влизат в списъка на равните съюзи, защото са под законодателството на векторните стихии. Всеки брак, в който има бизнес, политика, идеологическа борба, полунощни спорове, търсене на смисъла на живота и безсмислеността на бита, африкански страсти, американска еманципираност и европейско лустро, не може да се нарече равен брак.

Правилата са: борете се, не спестявайте средства, развивайте интелекта си, общувайте задълбочено, правете кариера, бъдете по-агресивни, търсете врага, винаги бързайте, унищожавайте бита, заличавайте границата между жената и мъжа, бъдете страстни, променяйте всичко, което може да се промени, но никога не си изневерявайте един на друг, не се разделяйте, не се увличайте по децата.

а) Съвместната борба е идеалната ситуация за встъпване в равен брак. Не е важно за какво – пари, власт, идея. Това няма значение. Именно родените борци, борещи се с каквото и да е, за каквото и да е, са идеални за равен брак. Възможен е екзотичен вариант, когато съпрузите са се борили един против друг, например са били конкуренти в бизнеса или политически противници. Противопоставянето още по-бързо възбужда стихията на равния съюз. С една дума, главното е борбата. А не е важно заедно или един против друг.

б) Всички средства са позволени в истинската борба. Затова главното изискване на равния съюз е отсъствието на каквито и да било вехти правила и нафталинови ограничения. Всичко, което е полезно за делото, е позволено. В този смисъл това, което се нарича възпитание, не е важно за равния брак. Възпитан си – добре, не си възпитан – също добре. В равния брак действат само истините, които са открити самостоятелно, а не са внушени от възпитатели. Равенството в брака предполага равенство (идентичност) на откритите истини или съвместното им търсене.

в) Бъдете интелектуалци. В равния брак интелектът придобива особено значение. Не ерудиция, широки познания или съобразителност, а интелект в чист вид, способността да се съмняваш във всичко на света, да проверяваш всяка истина, да формулираш задачи и, разбира се, да ги решаваш. Само в условията на непрекъсната борба такъв интелект може да се поддържа в бойна готовност. И, както вече казахме, главният съратник в тази борба е съпругът. Така се очертава главната линия на брака: непрекъснат интелектуален маратон, съвместно търсене на всекидневно променящата се истина. Затова са необходими сфери, където истината се променя често (бизнес, политика, активни видове творчество).

г) Говорете, дискутирайте, спорете. Как иначе ще проведете съвместното си интелектуално търсене. При това са нужни не празна говорилня и тривиален пазар, а разговор по същество, спор по важни въпроси. Разбира се, това не са въпроси за бита и дори не семейни въпроси. Най-ниската летва са извън семейни работи, а още по-добре всички въпроси по главната линия – политическа борба, бизнес, тактика, стратегия, всичко, което тревожи активния, търсещ разум. Не са забранени, дори са желателни, обсъждания на коварните интриги (свои и чужди), планираните тихомълком удари, създаването и разпадането на коалиции и всякаква политика и политиканство. Много са добри разговорите на сексуална и около сексуална тематика. С една дума, нужни са разговори за възрастни на най-опасните теми. При това не трябва да приглаждате ъглите, спорът не е търсене на компромис, а търсене на истината. Истината се ражда в спора, трябва да се роди, не може да не се роди. Иначе равенството ви не струва пукната пара.

д) Вършете едно дело. В противен случай не е ясно за какво ще се водят толкова важните за семейното благополучие дълги спорове-разговори. Затова рано или късно двете кариери трябва да се съберат в една. Така съпрузите или вършат едно дело, или двамата работят за кариерата на единия от двамата. Има и трети вариант, когато кариерите са две, но един от съпрузите краде родената от равния съюз енергия за кариера. Втората кариера вехне, равенството се нарушава и бракът е обречен на бързо разпадане. Така че равният брак е брак на една кариера.

е) Бъдете агресивни, търсете външния враг. Стихиите, пробудени от равния съюз, предизвикват у човека могъщи агресивни сили. Агресията изпълва съпрузите, избухванията, сблъсъците, разправиите стават неизбежни. Всичко това не е толкова лошо, агресивността е въздухът на равния съюз. И все пак без външен враг равният съюз прилича на буркан с отровни паяци. Затова търсете врага, той и само той ще спаси вашия брак от самоизяждане. Врагът е най-добрият приятел на равния брак. Приятелят е главният враг на равния брак. Нека не ви обичат, а ако ви обичат абсолютно всички, направете така, че поне някой да ви ненавижда. И ще видите колко добре ще ви стане.

ж) Съвсем неоправдан е страхът от равния брак като от някаква ковачница на алчност, подлост, завист, мизантропия и кариеризъм. Това е брак на висшия интелектуален полет, чистия, рафиниран разум като инструмент. А тъй като активният разум изисква активни действия, не е задължително те да бъдат за собствена изгода, може да се борите за нещо велико и общочовешко. Това е като бягащ през тълпата човек – зачервен, потен, диша тежко, бута се с лакти, размахва крака, току-виж съборил някого. Неволно се отместваме настрана. Излиза, че всичките проблеми на хората в равния брак идват от това, че те твърде бързо се преместват в живота. Не трябва да ги презираме за това, просто да се отдръпнем настрана и да ги пуснем.

з) Унищожавайте бита, разсадник на умствения застой, унищожител на мобилността, първопричина за ситостта и благодушието. Отхвърляйте в зародиш всички доводи за необходимост от покрив над главата, радиатор на парното отопление до тебе и натъпкан хладилник под ръка. На съвременния човек е необходим автомобил, лаптоп, пластмасова карта, а всичко останало е глупост, навсякъде ще се намери и маса, и къща, и още много други неща. А ако все пак поискате да си купите къща, да я обзаведете с мебели, да се грижите за градина, не се задоволявайте с постигнатото, купете още една къща, после още една и още една. Главното е да не се привързвате към едно място, към едни и същи обстоятелства, да я няма онази крава, заради която не можеш никъде да отидеш. Мобилността е въздухът на равния брак.

и) Жената да стане по-мъжествена, мъжът да стане по-женствен. Ясно е защо, трябва да се изравни ситуацията, нали бракът е равен. Заедно трябва да вземат решения, заедно да ги осъществяват. Нищо, нито едно качество не трябва да дава предимство нито на мъжа, нито на жената. Жената в своите интелектуални доводи няма право да се позовава на слабостите си, мъжът няма право да ползва силата си в интелектуалния диалог. Половите различия се заличават. Освен това заличаването на половите особености отдалечава от бита, вечно напомнящ за мъжките и женски работи. В равния брак няма нищо мъжко и нищо женско. Парадоксално е, но изравняването на половите различия не отслабва сексуалната сфера, а я засилва, защото интелектът и творческото начало, а също и отказът от излишна женска пасивност и от излишна мъжка агресивност и жестокост, извежда секса на недостижима висота.

к) Бракът е силен с постиженията си. В равния брак тези постижения стоят само и изключително на пътя на кариерата. Ако това е бизнес-кариера, става въпрос за размерите на дохода, по-точно за увеличение на доходите. Ако става дума за политическа кариера, мерилото е властта, мащабът на властта, скоростта на придвижване нагоре, способността да се задържа властта, да се контролират действията на подчинените и т.н. Ако говорим за творческа кариера, мерилото е същото – нивото на дохода, властта над съзнанието, и най-важното, престижността и признанието на колегите по занаят. Все същото.

л) Бъдете страстни. Равният брак не понася равнодушието. Обичайте се, тормозете се един друг, ревнувайте, сграбчвайте се един друг в прегръдка, мъкнете се в полето, гората, а най-добре към най-близката хоризонтална плоскост и напред… Без да икономисвате сили, без да сдържате емоциите. Творете, търсете, фантазирайте, променяйте се всеки ден. В края на краищата вие сте интелектуалци, затова зареждайте мозъците си докрай. Никакви табута, никакви забрани. Всичко може, а ако нещо не бива, но много ви се иска, все едно, може. Особено важно е всичко, което става между вас, да не остава предмет за срамежливо премълчаване. Всичко трябва да се подлага на анализ, за всичко трябва да се говори. Думите се сплитат с телата, телата се сливат в думите, думите се впиват в телата… И така нататък, до безкрайност.

м) Променяйте всичко, променяйте винаги, променяйте самите себе си. Това е сложно, но извънредно важно. Равният брак не понася стабилността и в това е залогът на саморазрушението му. Затова сменяйте дома, сменяйте града, страната, континента, в края на краищата, сменете планетата. Не работете дълго на едно място, не се задържайте на една длъжност. Сменяйте приятелите си, сменяйте политическите си възгледи, сменяйте вкусовете и привичките си. Веднага щом почувствате, че обраствате с мъх, продайте всичко и заминавайте, където ви видят очите. Само едно не ви е позволено да сменяте – своя брачен партньор. В това е парадоксът на равния брак – той въвлича партньорите в безкрайно въртене, но щом двамата пуснат ръцете си, двамата ще се окажат на пода, разбити, опозорени и неподвижни. Учудващо е, но равният брак е единствен, в който измяната е равностойна на катастрофа.

н) Работете над себе си, работете над съпруга си. Равният брак не се нарежда от само себе си, той изисква много голяма, дълга и прецизна работа. Трябва да преодолеете дебелия слой от битови пристрастия, да не затънете в него. Като се промъкнете през наслоенията до чистия и гол разум, трябва да го активизирате и да се изравни нивото на двамата съпрузи. Жената трябва да стане по-мъжествена, а мъжът – по-женствен. Трябва да намерите врагове и да ги победите, да намерите нови врагове, да намерите цели, да ги постигнете, да намерите нови. С една дума, няма да скучаете.

о) Не се разделяйте. А ако сте се разделили, постоянно поддържайте връзка един с друг. За това има много причини – и страстта, и ревността, и необходимостта от постоянно обсъждане на съвместните работи. Всяка раздяла, всяка пауза в общуването става потенциална опасност за равния брак. Интелектуалното съавторство изисква постоянен диалог, непрекъснатост на контакта. Освен това е крайно рисковано да оставяте за дълго без надзор прекалено активния или дори агресивния си съпруг.

п) Изравнявайте това, което може да се изравни, нивелирайте това, което не бива да се изравнява. Най-лесно е да се изравни нивото на дохода, по-трудно се подравнява културното ниво, образованието. Почти невъзможно е да се заличат физиологичните различия на половете. Трудно се изглажда разликата във възрастта, не е лесно да се отстранят националните и религиозни различия. Затова е добре, ако по начало различията между съпрузите са малко.

р) Не се увличайте в продължаването на рода. Разбира се, без деца бракът не е брак, но трябва съвсем точно да знаете, че появяването и възпитаването на детето няма да укрепи брака, а ще напрегне отношенията ви. Всичко, което детето ще внесе в живота на съпрузите, ще върви против равните брачни стихии. Тук са и ревността към детето, и могъщата битова линия, набъбваща с раждането на детето, неизбежната стабилност и привързаност към мястото и обстоятелствата. Тандемът или се разпада, или се превръща в триъгълник. Затова, колкото и да обичате децата, предварително се погрижете за бавачки, баби, дойки и прочее помощници. Не си струва да се увличате в педагогика, не си струва да се стремите към количество деца. А когато децата поотраснат, тогава можете да си спомните за тях и да ги поучите в живота им на възрастни.

Като заключение: правилата са много, а животът непрекъснато ни подхвърля нови обстоятелства. Какво да правим? Равният брак е творческа работа. Мислете, анализирайте, току-виж, намерите точка, в която авторът е сгрешил. Във всеки случай, в равния съюз не правете нищо, преди да помислите. И все пак, повярвайте на специалиста – заслужава си да се вслушате в правилата.

1 Коментар »

  1. Коментар by Elena — 04.10.2010 @ 18:20

    Много ми харесва това, но…

RSS хранилка за коментарите към тази публикация. TrackBack URI

Вашият коментар