Изобретяване на велосипеда

Публикувано от master | Статии | вторник 29 септември 2009 12:03

edison-phonographГригорий Кваша

“Зазеркалье” № 120

Изобретяване на велосипеда

Ако съставим списък на най-великите изобретатели в историята на човечеството, с учудване ще открием, че те почти всички са родени в годината на Козата. Този могъщ феномен се обяснява със съчетанието при Козата на две сякаш противоположни качества – пионерство (Коза, Глиган, Петел) и реализъм (Коза, Котка, Глиган). Пионерството награждава знака със жажда за откривателство, тласка го към непрестанно търсене на нови идеи. Реализмът като тип мислене е най-добрият експерт за проверка на жизнеността на една или друга идея. Така че Козата не прави нищо уникално – тя всичко на всичко довежда до изпълнение, до работно състояние онова, за което е мечтало човечеството. Накратко, велосипеда. Но затова пък реално вървящ, надежден, мощен, блестящ, най-добрият велосипед на земята.

Томас Алва Едисон. Роден на 11 февруари 1847 година. Всъщност никой не оспорва неговото първенство в света на изобретателите. Едисон усъвършенствал телефона на Бел, изобретил електрическата крушка и фонографа, които усъвършенствал сам през 1889, изработил система за осветление, конструирал патрон и цокъл с резба, предпазител, електроброяч, прекъсвач, рекодер, мегафон и т.н. Въвел в практиката успоредното свързване на лампи, построил свръхмощни за онези времена електрогенератори. И през 1881 година пуснал в експлоатация първата топлоелектроцентрала с разпределителна мрежа за подаване на електроенергия. Изобретил спирачка за влакове, алкално-никеловите акумулатори, апарат за запис на телефонни разговори, кинематографична камера. Пръв наблюдавал явлението термоелектронна емисия (ефект на Едисон) и много други. Патентовал повече от 1000 изобретения. Фантастично…

Едисон се оказал извънредно успешен бизнесмен, но съвсем не благодарение на търговския си талант, а само поради това, че всичките му изобретения много бързо и мощно се внедрявали в живота. „Аз бях лош фабрикант – спомня си той, – защото не можех да оставя на мира нито една вещ, дори ако тя и без това беше достатъчно добра. Каквото и да попаднеше в ръцете ми – машинка за разбиване на яйца или електромотор, мислех преди всичко как да я усъвършенствам. Веднага щом завършех работата си над някакъв апарат, вече се стремях да го разглобя, за да преправя нещо в него. Тази мания струва скъпо на фабриканта!.”

Сред 1000-та изобретения на Едисон е имало съвсем малко оригинални идеи. Почти винаги всички идеи са били на повърхността. Но именно при Едисон изобретеният прибор започвал да работи. Да речем, знаменитата крушка на Едисон. В нея няма почти нищо ново в сравнение с аналозите й. Главното му постижение е изчерпателното изучаване на материалите и това, че за удивително кратък срок е намерил най-ефективния и надежден ъгъл за нажежаемата жичка.

Особената заслуга на Едисон е в организирането на поточно производство на крушки и довеждането на цената на крушката до минимална и конкурентна стойност в сравнение с газовите лампи. Теоретиците се смеели на невежеството на Едисон, а той все правел изобретения, като създал поточно производство за изобретателска технология.

ThomasИнтересно е да отбележим, че в своеобразната разправия с Едисон участвал неговият връстник Бел. И ако Едисон усъвършенствал телефона на Бел, Бел усъвършенствал грамофона на Едисон, като заменил восъчния цилиндър с оловен.

Александър Греъм Бел е роден на 3 март 1847 година, по-малък е от Едисон с някакви си двадесет дни. Също като Едисон, Бел не бил нито електроинженер, нито физик. Започнал като помощник-учител по музика и ораторско изкуство, по-късно започнал да работи с хора, страдащи от дефекти на речта, загубили слуха си. Стремежът му да помогне на тези хора и любовта му към момиче, оглушало след тежка болест, го подбудили да конструира прибори, с помощта на които ще може да демонстрира на глухите артикулацията на звуковете на речта. Започнал да прави опити с апарат, в който мембрана предавала на игла колебанията на звуковете. Така постепенно се приближавал до идеята за телефона. Както на Едисон, в изобретателството на Бел му помага жаждата да създаде реално работеща машина.

Още една трогателна история. През 1852 година 41-годишният механик Илайша Грейвс Отис изобретил първия асансьор с безопасна спирачка, който не падал, дори когато се скъсвали въжетата. Отис построил подемник от обикновени материали, поставил железни релси в разрезите на шахтата, по които се движи кабината, а после движещи се железни зъбци на самия асансьор. В случай на скъсване на въжето, пружината, прикрепена към въжето, изтласква зъбците, което предотвратява падането на асансьора.

Отис демонстрирал изобретението си на международна изложба в Ню Йорк през 1854 година: „Всички очи бяха устремени в Грейвс Отис, когато той бавно се издигаше на своя безопасен асансьор, натоварен с тежки сандъци и бъчви. Когато асансьорът достигна горния етаж, Отис заповяда на помощниците си да прережат въжетата – асансьорът рязко тръгна надолу. Но храбрият Илайша не падна и не се преби. Механизмът спаси своя изобретател. „Това е безопасно, господа! Съвсем безопасно! – извика Отис и хвърли шапката си в изумената тълпа”. Това бил много успешен ход за „водопроводчика и изобретателя, станал бизнесмен”, както сам той се наричал.

Илайша Грейвс е роден на 3 август 1811 година, значи също е Коза. Също толкова неграмотен като Бел и Едисон и също толкова непоколебим в жаждата за изобретателство на своя личен „велосипед”. Именно от Отис започва строителството на небостъргачи, на кого щяха да са нужни те без асансьорите на Отис. Единственият случай на падане на асансьор „Отис” бил регистриран през 1945 година в Емпайър Стейт Билдинг. Причината била че бомбардировачът Б-52 се врязал в небостъргача между 78и 79 етажи. Представителите на компанията коментирали дадения инцидент по следния начин: „Въобще компанията „Отис” никога не е обещавала, че нейните асансьори ще могат да издържат дори сблъсъци със самолет”.

Луи Жак Манде Дагер е роден на 18 ноември 1787 година. Можем колкото си искаме да говорим за първородството на Непс (Петел), но фотографският процес на основата на сребърен йодид реално е изобретен от Дагер, Непс е работил с асфалт. Така че отново става дума не за раждане на идеята, а за довеждането й до стоков вид. Поразително е, но науката много точно е успяла да формулира задачата за изобретяване на фотографията и също толкова точно е доказала, че тази задача е неосъществима. Това са доказали корифеи като Целзий (Змия), Деви (Куче) и други учени. Добре, че Непс и Дагер не са били учени.

Великият астроном Йохан Кеплер е в нашия списък не съвсем по правилата, той не е бил невеж самоук и бизнесмен, напротив, бил голям учен, математик и астроном. И все пак именно на него принадлежи едно от най-значителните изобретения – телескопът с изпъкнали лещи. Кеплер е роден на 27 декември 1571 година. Натурална Коза.

bellБратя Райт. Именно те са направили първия самолет. Уилбър е Котка, а Орвил – Коза. Първият им полет, продължил 12 секунди, бил направен от Орвил. В това е цялата Коза – да направи точно първия полет, дори той да е най-краткият. По-късно в историята на авиацията ще се издигнат по-мощни, по-летящи знаци. Сред авиоконструкторите водят Конят, Плъхът, Котката. И все пак първа е била Козата.

За да спазим принципа на патриотичната коректност, преминаваме към родните знаменитости. И тук най-знаменитите, онези, които са в учебниците и в детските енциклопедии, са Кози.

Александър Попов е роден на 16 март 1859 година. Бил образован човек, от детство е забелязан талантът му във физиката и математиката. Може би прекалената му интелигентност и образованост е намалила неговата агресивност и не му е позволила да утвърди като монополно в целия свят своето изобретение на безжичния телеграф. Във всеки случай той се борил с всички сили за качеството и мощността в работата на радиопредавателя и радиоприемника, като не спрял само до факта на изобретяването му.

Павел Яблочков е роден на 14 септември 1847 година. Получил образование на военен инженер. Като излязъл в оставка, Павел Николаевич се преместил в Москва. През 1873 година бил назначен за началник на телеграфната служба по Московско-Курската железница, където в специална работилница провеждал опити по електротехника. Те лежат в основата на изобретението му в областта на електрическото осветление, електрическите машини, галваничните елементи и акумулаторите. През 1876 година Яблочков получил патент за изобретяването на електрическа свещ – дъгова ъглова лампа с променлив ток. Като започнал от 1880-те години, Яблочков се занимавал с разработката и изпитанието на генератори на електрически ток – магнитодинамоелектрични машини, галванични елементи с алкален електролит и други електрически устройства.

Невъзможно е да се сдържим и да не включим в списъка нашия гениален съвременник Михаил Калашников. Такава стъпка е доста рискована, защото автоматично ни се иска да си спомним за всички конструктори на оръжие , които всъщност не са съвсем изобретатели, а по-скоро просто конструктори и степента на тяхното новаторство не е толкова голяма. И все пак Калашников е уникален дори в кохортата от конструктори на оръжие, както са уникални образците на създаденото от него оръжие. Във всеки случай фамилията му е много по-известна в света от тази на Попов и Яблочков. Михаил Тимофеевич е роден на 11 ноември 1919 година. Според добрата традиция на гениалните изобретатели не получил никакво специално образование. Бил напълно самоук, което не му попречило да създаде най-доброто в света на автоматичното оръжие.

Връщаме се към световната класация и неизбежно се натъкваме на Бил Гейтс. Този гений е роден на 28 октомври 1955 година. Не е завършил университет, изгонен е заради отсъствия. И досега стотици негови недоброжелатели ругаят него, програмите му и всичко, свързано с името му. Но фактът е налице, целият свят живее с програмното осигуряване на Гейтс, а самият той вече от 15 години е най-богатият човек на Земята. Какво е Едисон пред него?

Картината е ясна – самоуки, недоучили и просто несериозни в учението, Козите са най-знаменитите изобретатели в историята на човечеството.

Първият импулс в годината на Козата явно се чувстваше от 10 януари. Но реални събития от новата година започнаха от 13-14 януари. Нищо особено – антивоенни митинги в САЩ, неочаквано рязко изявление на Буш по адрес на Ирак, значи, уморен е от лъжите на Хюсеин, и това при положение, че в Ирак не намериха никакви следи от ОМУ. Тони Блеър (Змия) има проблеми. Загиват полицаи, открива се терористична мрежа. Англия се готви за сериозни неприятности.

Няма коментари »

Все още няма коментари.

RSS хранилка за коментарите към тази публикация. TrackBack URI

Вашият коментар