Идеологическа

Posted by admin | | четвъртък 20 август 2009 16:29

ЗНАЦИ НА ЛЮБОВТА (МИСТИЦИ)

Тройка знаци, равномерно разположени по кръга – Плъх, Маймуна и Дракон.

Човек, който не се доверява на опита, но заедно с това не се доверява и на логиката, прилича на слепец, защото за него животът се състои само от неочаквани събития, налага му се да опипва всичко стотици пъти. Но тъмата, в която живее такъв човек, неочаквано ражда вътрешна светлина, някакво мистично озарение, онова, което често се нарича мистично прозрение (да не се бърка с интуицията, основана на преработка и обобщаване на опита). Така в една и съща идеология, като две страни на медала, съжителстват свръхреализмът на емпирика и сюрреализмът на мистика. Що се отнася до любовта, тя не противоречи нито на едната, нито на другата страна на медала. Любовта е пронизана от магия. Обаче въпреки всичката си грандиозност, любовта е особено загрижена за подробностите, тя цялата е изтъкана от дреболии, от онези емпирични всекидневни повторения. Що се отнася до логиката и здравия смисъл, в любовта няма нито логика, нито здрав смисъл.

На оста на времето мистиците се държат най-странно. Те буквално се реят над времето, без да забелязват разликата между минало, настояще и бъдеще и признават само вечните проблеми. Ето набора от въпроси, вълнуващи мистичните мислители – добро и зло, живот и смърт, любов и омраза. Оттук идва безусловното лидерство на мистиците в световната драматургия, изцяло зациклена на любовта и другите вечни въпроси от типа „да бъдеш или да не бъдеш”. Особено добри са Плъховете. Тук са и Шекспир и Ибсен и Йонеску и дори Едуард Радзински и Леонид Зорин. Чехов и Шварц оглавяват Маймуните, Шоу, Горки, Ростан и Григорий Горин – Драконите.

РЕАЛИСТИЧНИ ЗНАЦИ (ЗАВЪРШИТЕЛИ)

Тройка знаци, равномерно разположени по кръга – Котка, Коза и Глиган.

Интуицията е опит, обработен от подсъзнанието, всъщност това е просто добро познаване на реалността. Съответно, хората, доверяващи се на опита и непрекъснато изучаващи реалността, ще се наричат реалисти. Въпреки суровостта на дадените определения реалистите са много чувствителни, емоционални и разбират от красота. Оттук идва стремежът им към естетическо съвършенство, съвършенство като последна степен на прекрасното. Грандиозното явление завършеност е върхът на реализма, то може да се изяви в доста причудливи форми, защото завършва не реалността, а световната култура. Завършителите нямат свои идеи, затова довеждат до съвършенство чуждите идеи. Така реалистите могат да завършат всякакво начинание – литература, музика, живопис, шахмат. За да стане истински реалист, човекът от даден знак трябва да поглъща мегатонове информация. Ерудицията на реалиста е тъждествена на ранга му на завършеност.

На оста на времето реалистите избират миналото, то е изпълнено с опита, син е на трудни грешки. Реалистите не разбират нищо от бъдещето и от отличници веднага се превръщат в двойкаджии.

Специфичната, фирмена работа на реалистите е разследването, основаващо се, както е известно, на сходството на обстоятелства, а не на дедукцията, освен това финансите, също и сферите, където се изисква тънък вкус и красота – дизайн, мода, редактиране. Впрочем, за красотата – посочените знаци се борят за красотата и чрез своя личен пример. Така че можем да ги наричаме и „красавци”.

Там, където се появи завършител, времето спира, развитието се прекратява, защото след върха пътят е само надолу. Не можеш да стигнеш по-далече от Пушкин (Коза) и Сервантес (Коза), няма да напишеш роман, по-добър от ”М и М” на Булгаков (Котка), няма да обобщиш световната култура по-мощно от Набоков и Борхес (Глигани). Съвременният шахмат, където властта на Козите (Фишер и Корчной) се смени от властта на Котките (Карпов, Каспаров, Крамник), е в задънена улица. Кой ще спори, че по своя мащаб те са адекватни на ерудицията си?

ВОЛЕВИ ЗНАЦИ (НОВАТОРИ)

Тройка знаци, равномерно разположени по кръга – Кон, Тигър и Куче.

Волята не е дребна черта на характера, тя е идеология, магистрална линия на поведение. Изброените три знака представляват световната власт, свита в юмрук. Всички останали живеят без реален план, люлеят се на вълните на живота и неизбежно се подчиняват на чужда воля. И само тези три остават господари на своята и чуждата съдба. Само тези три не ги мързи да свързват в едно реалност и логически схеми, само те се опитват да съединят миналото и бъдещето в една траектория, като поставят настоящето в центъра на получената ос.

Волята е най-сложният тип мислене, много е трудно да се напъха реалността в логическа схема и още по-трудно е върху скелета на логическата схема да израсне месото на реалността. Но волевиците успяват да постигнат всичко това. В резултат се раждат най-великите управници и най-великите мислители. Освен това величието на едните и другите не е само в моментния успех, а в новаторството, в нарастващото с вековете величие. Волята и новаторството показват главните пътища на човечеството.
Буда и Мохамед, Карл Велики и Октавиан Август, Чингис хан и Акбар, Рузвелт, Чърчил и Шарл де Гол, Ленин и Фидел Кастро са Коне, Тигри и Кучета. Хора, погълнали с волята си волите на милиони и милиарди.

БОЕВИ ЗНАЦИ (ЛОГИЦИ)

Тройка знаци, равномерно разположени по кръга – Петел, Бик и Змия.

Логиката не е само инструмент за решаване на аритметични задачи, тя е идеология, мироглед, убеденост в схематичността на света, подвластността му на формалните закони. Изброените три знака притежават огромна сила във всяка сфера, подвластна на строги, ясни, формални закони, било то архитектура, юриспруденция, мултипликация, и, разбира се, военното дело. На оста на времето логиците безусловно избират бъдещето, само в него се чувстват уютно, защото бъдещето винаги е гола схема, лишена от конкретика. Когато се обръщат към миналото, логиците винаги се объркват, нали миналото е реално и не се побира в голи схеми.

Логическото мислене търси логика навсякъде, но я намира само там, където главни са времето и пространството – двете най-грандиозни формализуеми категории. Величието на тези знаци е особено очевидно във военното дело. Те са най-добри в три категории наведнъж: изграждане на армията, нова военна теория и бойни победи. В света са най-известни Биковете – Александър Македонски, Наполеон, Уелингтън. В Русия ситуацията е по-обективна, на първо място са Петлите: Суворов, Фрунзе, Конев, Ермолов, Багратион, след това Змиите: Румянцев, Тухачевски, Барклай де Толи и Биковете: Кутузов, Меншиков.

Човечеството ще се избави от войните, но боевата, логическа идеология ще се запази завинаги. Това е идеологията на вечното обновление.

Няма коментари »

Все още няма коментари.

RSS хранилка за коментарите към тази публикация. TrackBack URI

Вашият коментар