Служебен хороскоп

Posted by admin | | четвъртък 20 август 2009 16:30

Плъх, Бик, Тигър, Котка, Дракон, Змия, Кон, Коза, Маймуна, Петел, Куче, Глиган

Актуалността на темата за правилно формиране на колектива се увеличи особено в последно време. Цената на грешките е висока – слаба администрация, провали в бизнеса. Затова е толкова важно да се запознаем с принципите за формиране на колектива.

Оценка на позицията
Активен риск
Необходими са само при създаване на работата
Необходими са задължително, но в ограничено количество
Необходими са задължително. Колкото повече, толкова по-добре
Необходими са в ограничено количество и без пълномощия

Работоспособният колектив обикновено се създава по метода на проби и грешки. Но този метод трае твърде дълго и не дава никакви гаранции срещу случайни и съдбоносни грешки. Така е, защото животът без теория е като разходка в тъмна гора, за стигане, ще стигнеш, но ще се удариш много пъти… Ако към напрегнатата интуиция добавим добра, работеща теория, всичко ще бъде и по-просто, и по-надеждно.

Теорията е проста. Пирамидата на колектива се строи върху един човек. Той е началник, глава, всички енергетични потоци, всички координати на колектива във времето се построяват само върху него. След това се обособяват пет позиции: вектор, клонинг, съратник, подчинен, съветник.

Вектор

Знак на началника

Векторен господар

Векторен слуга

Плъх Маймуна Кон
Бик Куче Тигър
Тигър Бик Коза
Котка Дракон Петел
Дракон Глиган Котка
Змия Коза Маймуна
Кон Плъх Глиган
Коза Тигър Змия
Маймуна Змия Плъх
Петел Котка Куче
Куче Петел Бик
Глиган Кон Дракон

Тези звена са непредсказуеми, затова трябва да са малко, в противен случай пирамидата ще се разтресе. Особено опасно е в колектива да има векторен господар на началника, волно или неволно той ще подронва авторитета на първата фигура. Не си струва също да се увлича прекомерно от слугите. И все пак Векторът е нужен, особено когато работата изисква скорост, бърз обмен на информация. Понякога искрена и предана дружба свързва началника и Вектора. Но кой и кога е казал, че приятелите трябва да работят в едно дело? Това е доста опасно, защото винаги е свързано с излишни илюзии. Присъдата е еднозначна: не издигайте в службата векторен господар, ограничете броя на векторните слуги, като оставите само няколко най-предани.

Клонинги

Знак на началника

Знаци на Клонингите

Плъх Плъх, Тигър, Куче
Бик Бик, Котка, Змия
Тигър Тигър, Куче, Плъх
Котка Котка, Змия, Бик
Дракон Дракон, Маймуна, Кон
Змия Змия, Бик, Котка
Кон Кон, Маймуна, Дракон
Коза Коза, Глиган, Петел
Маймуна Маймуна, Дракон, Кон
Петел Петел, Коза, Глиган
Куче Куче, Тигър, Плъх
Глиган Глиган, Коза, Петел

Клонингите са представители на същия знак или съседи по една и съща тройка на съдбата. В началния етап те може да са много, но в процеса на създаване на пирамидата Клонингите трябва да си отидат. Когато премине периодът на установяване на работата, тази категория служители трябва да е най-малобройна. Ако е невъзможно да уволните Клонинга, трябва да го отдалечите от себе си в пространството или времето. Дайте възможност на Клонинга да оглави филиал или някое паралелно направление и в бъдеще намалете времето за контакти с него.

Съратници

Знак на началника

Знаци на съратниците

Плъх Дракон
Бик Петел, Коза, Глиган
Тигър Кон, Маймуна, Дракон
Котка Коза, Глиган
Дракон Тигър, Куче, Плъх
Змия Петел, Глиган
Кон Тигър, Куче
Коза Котка, Бик
Маймуна Тигър, Куче
Петел Змия, Бик
Куче Маймуна, Дракон, Кон
Глиган Змия, Бик, Котка

Съратниците са знаци със спрегнати характеристики в структурата на съдбата. При четните знаци (четни години) са спрегнати фаталисти и самодейци, при нечетните – пионери и късметлии. Съвсем не може без съратници, но и те трябва да намаляват количествено съразмерно с изграждането на колектива. Накрая трябва да си оставите един-двама съратници.

Не бива да оставате съвсем без съратник, защото възниква непълноценност в съдбата.

Подчинени

Знак на началника

Знаци на подчинените

Плъх Коза, Котка, Глиган
Бик Плъх, Маймуна, Дракон
Тигър Петел, Змия
Котка Кон, Тигър, Куче
Дракон Коза
Змия Плъх, Дракон
Кон Петел, Бик, Змия
Коза Кон, Куче
Маймуна Коза, Котка, Глиган
Петел Дракон, Плъх, Маймуна
Куче Змия
Глиган Тигър, Куче

Подчинените са група знаци от идеологическата структура по кръга на подчинение. Волевиците (Тигър, Кон, Куче) се подчиняват на реалистите (Коза, Глиган, Котка), те на свой ред са подчинени на мистиците (Маймуна, Плъх, Дракон), а мистиците са в услуга на логиците (Петел, Змия, Бик), които се подчиняват на волевиците. Кръгът се затваря. Разбира се, всичко това минус векторните двойки. Подчинените трябва да са много. Те са главните работници, основната маса. В началото на създаването на колектива подчинените трябва да са малко, защото те не са инициативни колкото е необходимо. Но с укрепването на работата броят на подчинените може да се увеличава многократно. Единственото, което трябва да следим, е онези, които наричаме подчинени, да се подчиняват именно на началника, а не на Клонинга или Съратника.

Съветници

Знак на началника

Знаци на съветниците

Плъх Петел, Змия, Бик
Бик Кон
Тигър Котка, Глиган
Котка Плъх, Маймуна
Дракон Петел, Змия, Бик
Змия Кон, Куче, Тигър
Кон Коза, Котка
Коза Маймуна, Плъх, Дракон
Маймуна Петел, Бик
Петел Кон, Тигър
Куче Коза, Котка, Глиган
Глиган Маймуна, Плъх

Съветниците са обратното на подчинените. Те няма да поддържат авторитета на началника, не бива да ги натоварвате с реални пълномощия. Нека си критикуват или съветват, но не бива да им давате да влияят реално при вземането на решения.

Да обобщим: петте позиции са Вектор (господар и слуга), Клонинг, Съратник, Подчинен и Съветник.

ПРИМЕРИ

Демонстрирането на примерите ще започнем с футболния отбор ЦСКА. Те са шампион на Русия, с тях са свързани най-големите ни надежди в близките години. Особено важно е да проследим трансформациите в служебната пирамида във връзка със смяната на треньора. Няма ли да се преобърне пирамидата при смяната на Валерий Газаев (Кон) с Артур Жорже (Куче)?

Основният блок в отбора на Газаев трябваше да е съставен от Бикове, Змии, Петли. В случая с Жорже поне Петелът трябва да отпадне от този списък. Какво пък, на ЦСКА му провървя в такъв смисъл: базов знак на хороскопа беше и си остана знакът на Змията, представен от „мозъка” на отбора Ролан Гусев, звездата от европейски мащаб, полузащитникът Иржи Ярошик, а също и най-перспективният нападател Дмитрий Кириченко. Бик е нападателят Сергей Самодин.

В отбора трябва да се увеличи ролята на самодейните знаци (Дракон, Маймуна, Кон). При Газаев те бяха Клонинги, а при Жорже стават Съратници, което е значително по-добре. Тук са ключови играчи като полузащитниците Сергей Семак (Дракон), Елвир Рахимич (Дракон), Евгений Алдонин (Маймуна), Юрис Лайзанс (Кон), а също и защитникът Дейвидас Шемберас (Кон).

А положението на фаталните знаци (Куче, Тигър, Плъх) се измени в по-лоша посока, сега те не са толкова важни като при Газаев. В тази група са вратарят Игор Акинфеев (Тигър) и защитниците братята Березуцки (Куче).

Като че всичко в ЦСКА е добре и клубът може да върви напред към нови титли. Но уви, не е така. При фактически идеална полузащита има огромни проблеми със защитата и нападението. И тук главният проблем е в знака на Козата, представен от такива новобранци като защитника Сергей Игнашевич, нападателя Денис Попов и нападателя Ивица Олич. А нали с тези трима играчи са свързани много големи надежди. Те ще разбират лошо треньорския замисъл, ще окажат непредсказуемо влияние върху базовия знак на Змията, освен това 2004 г. не е твърде успешна за Козата. Няма да са толкова полезни, колкото бихме искали, нападателите Даниел Карвальо и защитникът Чиди Одиа. Те са родени в годината на Глигана.

Засега не е ясно положението на Петела, представен от нападателя Спартак Гогниев, вратаря Вениамин Мандрикин и Защитника Богдан Шершун. Положението им може рязко да се промени. Но в каква посока? Сега те са от базовия знак, могат да станат любимци на треньора, но могат да станат и най-зли негови врагове, нали са векторни господари на Жорже.

Кои са най-срочните съвети към Жорже? Да намали присъствието на Козата в състава и непременно да вземе в него поне един-два Бика. Както личи по всичко, Жорже особено обича Биковете.

С две думи за другите. В „Спартак” сега на кормилото е Глиганът Невио Скала. Значи, базови знаци ще бъдат Дракон, Тигър, Куче, например Игор Титов (Дракон) Юрий Ковтун (Куче), Дмитрий Парфьонов (Тигър).

Аналогично е положението в „Локомотив”, където треньорът също е Глиган. В базовия списък там са: Сергей Овчинников, Марат Измайлов (Куче), Олег Пашинин, Джейкъб Лекхето, Дмитрий Лосков, Владимир Маминов (всичките Тигри), Вадим Евсеев и Дмитрий Сенников (двамата са Дракони).

А в „Зенит” главният треньор Властимил Петржела е роден в годината на Змията и трябва да се опира на три мистика – Дракон, Плъх и Маймуна, например на Мартин Горак (Маймуна), Павел Мареш и Лукаш Гартиг (двамата Дракони), Владимир Бистров и Игор Денисов (двамата Плъхове). А перспективния Александър Кержаков (Куче) го очакват определени проблеми.

От футбола към политиката. Владимир Путин е роден в годината на Дракона. Уязвимостта на този знак като началник е в това, че в равновесно подчинение има само един знак – Козата. Ако не споменаваме Елцин, който му предаде властта в ръцете, остават Сергей Зойга и Анатолий Чубайс, но не изглежда Путин да приближава Чубайс до себе си.

Тогава може би векторните му слуги – Козите? Но те също са малко, главният е главата на ФСБ Николай Патрушев. Както виждаме, пирамидата е далече от равновесие.

В тази ситуация трябва да се опира на Съратниците, сред които има три знака – Плъх, Тигър и Куче. С тази група са свързани главните позитивни промени в обкръжението на президента на Русия, извършени, впрочем, след публикуването на дадения обзор в печата („Московская правда” от 4 февруари 2004 година). Два най-важни поста – министър-председател и министър на външните работи – са отнети от Петела (Михаил Кастянов, също и Игор Иванов) и са предадени на Тигрите – Михаил Фрадков. Влизането на Дмитрий Козак (Куче) в правителството може да се смята за повишение. Повиши се ролята на Борис Гризлов (Тигър), който стана много влиятелна фигура в изграждането на партията. Има още и Игор Сечин (Плъх) – путинският кадровик и „сив кардинал” Виктор Иванов (Тигър), зам.-глава на администрацията.

Сега за Клонингите (единомишлениците), които са добри при първия етап, но много бързо създават усещане за навалица – това са Драконите, Маймуните и Конете. Кон е Игор Шувалов, сред Драконите членът на администрацията Владислав Сурков, също и икономическият министър Герман Греф.

По-нататък започва най-интересното – групата от Съветници. Тя трябва да бъде минимална и най-важното, Съветниците не бива да имат никаква реална власт. Андрей Иларионов (Бик), съветникът по икономика, напълно удовлетворява този принцип. Е, може би и работникът в администрацията Александър Абрамов (Петел). Нали в тази група са и главата на администрацията Дмитрий Медведев (Змия), министърът на отбраната Сергей Иванов (Змия), генералният прокурор Виктор Устинов (Змия), говорителят на горната камара Сергей Миронов. Какви съветници са те, всеки от тях има куп пълномощия. Слава Богу „отидоха си” Игор Иванов и Михаил Кастянов.

Така че президентският екип е подбран за тройчица. Главната беда е, че онези, които трябва да се подчиняват на президента, съзнателно или подсъзнателно ще омаловажават значението му, поради което реалният, а не измисленият авторитет на Путин расте бавно, а силите му намаляват много бързо. Самият Путин не знае това, но са му останали три години за голяма активност (2004-2006). 2007 година за него ще бъде кармична и е много опасно да действа активно през такава година (не толкова за Путин, колкото за страната).

За проверка, за да се убедим, че е имало и по-добри колективи, да си припомним имената на най-близките сподвижници, да речем, на Сталин (Котка).

След смъртта на Горки и Чкалов в обкръжението му няма векторни господари. Маршал Тито се опита да се приближи, но не задълго. Петлите също бяха малко. Синът му Василий не се ползваше с особеното доверие на баща си.

Имаше Клонинги, но главно от един-единствен знак – Змията – Каганович и Ворошилов. В обкръжението на Сталин не се задържаха Котки и Бикове.

Съратниците му играеха по-съществена роля – това са Берия, Калинин (Глиган), Микоян, Вишински, Булганин (Кози).

И накрая, главното звено – Подчинените. Както е редно, те заемаха най-важните позиции. Молотов, Маленков, Суслов (Тигри), Хрушчов (Кон).

И проверката за властност – наличието на Съветници. С тях Сталин, като блестящ кадровик, беше в обтегнати отношения. Жуков, Жданов (Маймуни), Мехлис (Плъх).

Разбира се, не стига за петица, но четворчица може да му се пише.
Дадената система работи в разнополови колективи, но се преплита с брачната структура. В равнополов колектив, само мъжки или само женски, работи просто като часовник.

Няма коментари »

Все още няма коментари.

RSS хранилка за коментарите към тази публикация. TrackBack URI

Вашият коментар